Berita Terkini

9 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 9 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 10 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 11 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 11 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


Penangguhan Akta Kerja 1955 Beri Peluang Majikan Bangkit Semula - MEF

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Aug 2022 7:15AM

Presiden Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) berkata, penangguhan pelaksanaan pindaan Akta Kerja 1955 akan membolehkan pihak terlibat memahami sepenuhnya peruntukan pindaan tersebut - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan kerajaan menangguhkan pelaksanaan pindaan Akta Kerja 1955 ke 1 Januari tahun depan akan memulihkan semula kedudukan pelbagai syarikat di negara ini, khususnya perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Presiden Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berkata, tindakan itu akan membolehkan pihak terlibat memahami sepenuhnya peruntukan pindaan tersebut.

Menurut beliau, ia juga memberi peluang kepada majikan untuk merangka semula dasar syarikat berdasarkan keperluan pindaan Akta Kerja 1955.

Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman - Gambar Fail
Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman - Gambar Fail

“MEF berterima kasih kepada kerajaan khususnya kepada Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan atas penangguhan pelaksanaan Pindaan Akta Kerja 1955 kepada 1 Januari 2023 yang sebelum ini dijadual berkuatkuasa 1 September ini.

“Walaupun MEF sebelum ini menggesa pelaksanaan ditangguhkan sekurang-kurangnya sehingga penghujung 2023, namun penangguhan sehingga 1 Januari 2023 berupaya membantu majikan terutamanya PKS untuk lebih fokus memulih dan membina semula perniagaan mereka,” katanya kepada Getaran, semalam.

Katanya, keputusan kerajaan itu akan memberi tempoh mencukupi kepada Jabatan Buruh Semenanjung Malaysia (JTKSM) menghasilkan dasar diperlukan pekerja, bagi memohon kepada majikan untuk pengaturan kerja yang fleksibel.

“Agensi penguatkuasaan dapat mengukuhkan strategi bagi memastikan majikan mematuhi sepenuhnya Akta Kerja 1955, terutamanya melibatkan peruntukan yang dipinda,” katanya.

Kelmarin, kerajaan memutuskan pelaksanaan pindaan Akta Kerja 1955 yang sepatutnya berkuatkuasa 1 September ini, ditangguhkan ke 1 Januari tahun depan.

Antara kandungan pindaan yang ditangguhkan itu ialah penambahan cuti bersalin daripada 60 hari ke 98 hari, penetapan cuti paterniti tujuh hari, pengurangan waktu kerja mingguan daripada 48 kepada 45 jam serta aturan kerja fleksibel untuk pekerja.

 Datuk Seri M Saravanan dilaporkan berkata, penangguhan itu diputuskan dalam mesyuarat Kabinet pada Jumaat, selepas pihak industri dan majikan sebulat suara memohon penangguhan itu atas beberapa faktor - Gambar Fail Bernama
Datuk Seri M Saravanan dilaporkan berkata, penangguhan itu diputuskan dalam mesyuarat Kabinet pada Jumaat, selepas pihak industri dan majikan sebulat suara memohon penangguhan itu atas beberapa faktor - Gambar Fail Bernama

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan dilaporkan berkata, penangguhan itu diputuskan dalam mesyuarat Kabinet pada Jumaat, selepas pihak industri dan majikan sebulat suara memohon penangguhan itu atas beberapa faktor.

Bagaimanapun, Saravanan memberi jaminan, penangguhan tersebut adalah yang terakhir dan ia akan tetap dilaksanakan bermula 1 Januari 2023, tanpa mengambil kira alasan diberikan majikan. 

Pelaksanaan akta tersebut jelas Syed Hussain, akan meningkatkan kos kerja lebih masa tahunan daripada RM2,000 kepada RM4,000 sebulan.

Langkah ini katanya, bakal menyebabkan majikan mengalami kerugian RM80.87 bilion setahun.

Beliau berkata, pada masa sama, pengurangan jam kerja daripada 48 kepada 45 jam seminggu juga akan mewujudkan kerugian kepada majikan sehingga RM26.88 bilion setahun.

“Sementara itu, majikan akan kehilangan RM2.97 bilion setahun menerusi pertambahan cuti bersalin daripada 60 kepada 98 hari dan RM275 juta setahun sekiranya cuti paterniti tujuh hari berterusan setiap kelahiran dikuatkuasakan.

“Secara keseluruhan, ia akan merekodkan kerugian sebanyak RM110.99 bilion setahun dan amatlah mencabar buat majikan untuk menyerap anggaran kos terbabit, khususnya semasa ketidaktentuan pasaran global akibat isu rantaian bekalan yang timbul daripada COVID-19 dan konflik geopolitik di Ukraine,” katanya. - Getaran, 28 Ogos 2022

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Politik 23 minit yang lalu

PM Perlu Umum Parlimen Akan Bersidang Seperti Dirancang - Kit Siang

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Jelajah AKM, Isu Cerun Ketika Monsun Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Politik 1 hari yang lalu

Agong, PM Bincang Mesyuarat Pra-Kabinet - Istana Negara

oleh Aiman Sadiq

Semasa 15 jam yang lalu

Kuari Hutan Simpan Bukit Lagong, NGO Lapor SPRM

oleh Fitri Nizam