Berita Terkini

2 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 2 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 2 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 2 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 2 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


Sekatan Eksport Ayam Hanya Langkah Sementara - Ronald

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Aug 2022 2:09PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sekatan pengeksportan ayam pedaging hidup yang masih berkuat kuasa adalah bersifat sementara, iaitu sehingga harga dan pengeluaran ayam kembali stabil sepenuhnya, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Beliau berkata kerajaan juga sedar peningkatan kos pengeluaran ayam berikutan kenaikan kos makanan ternakan dan pemberhentian eksport memberi kesan kepada pulangan penternak.

“Dalam hal ini buat pertama kalinya, kerajaan bersetuju memberi subsidi kepada penternak ayam pedaging dan ayam penelur berjumlah RM1.1 bilion secara keseluruhannya bagi meringankan beban penternak ayam. Pemberian subsidi ini bermula 5 Februari 2022 dan akan berakhir pada 31 Ogos 2022.

“Setakat 29 Julai 2022, sebanyak 8,907 permohonan subsidi diluluskan berjumlah RM748 juta,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Menurutnya Kementerian Pertanian dan Industri Makanan melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar sentiasa memantau dan mengadakan sesi libat urus dengan semua pihak berkepentingan dalam rantaian pengeluaran bekalan ayam termasuk di peringkat ladang bagi memastikan bekalan dan kelangsungan pengeluaran ayam negara berada pada tahap optimum dan stabil.

Ronald berkata demikian menjawab soalan Wong Shu Qi (PH-Kluang) yang ingin tahu kerugian dihadapi sektor penternakan ayam seluruh Malaysia sejak larangan eksport ayam berkuat kuasa pada 1 Jun 2022.

Sementara itu, menjawab soalan Dr Azman Ismail (PH-Kuala Kedah) berkenaan stok penimbal negara bagi beras, Ronald berkata ketika ini kedudukan stok penimbal beras adalah pada paras 221,313 tan metrik iaitu 88.5 peratus daripada jumlah sasaran yang ditetapkan kerajaan iaitu 250,000 tan metrik menjelang 2022.

Beliau berkata kerajaan sedang menggandakan stok penimbal beras secara berperingkat daripada 150,000 tan metrik kepada 290,000 tan metrik menjelang 2023 bagi memastikan jaminan bekalan makanan negara serta menghadapi sebarang situasi luar jangka.

“Bagi menampung keperluan beras negara, kementerian sentiasa memastikan kedudukan stok beras sentiasa melebihi paras purata keperluan iaitu 200,000 tan metrik sebulan.

“Kedudukan stok beras di dalam negara di peringkat kilang, borong dan runcit sentiasa pada kadar konsisten setiap masa iaitu purata 400,000 tan metrik hingga 500,000 tan metrik,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Kebenaran Eksport Ayam Dipertimbang Jika Bekalan Domestik Tidak Terjejas - Annuar

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Belum Ada Tarikh Tarik Balik Sekatan Eksport Ayam - Nanta

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Eksport Tak Jejas Bekalan Tempatan, Sumber Kata Semua Ok!

4

Ekonomi 4 minggu yang lalu

Inflasi Malaysia Pada Jun 2022 Meningkat 3.4 Peratus - Jabatan Perangkaan

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Sukar Hapuskan Rasuah Kerana Rakyat Malaysia 'Bukan Penyibuk' - Masidi

oleh Jason Santos

Semasa 4 jam yang lalu

CEO Rugi RM50,000 Telefon Bimbit Digodam, Masih Tunggu Respon BNM

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Pekerja Kebun Warga Asing Maut Dalam Pergaduhan