Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sokong Anwar sebagai PM tanpa syarat, DAP sedia berkorban - Loke 3 jam yang lalu: PRU-15 DUN Tioman: Calon perhebat kempen, manfaat tempoh yang ada 3 jam yang lalu: Pencemaran di muka sauk Jenderam Hilir, LUAS terus laksana pemantauan susulan 3 jam yang lalu: Penutupan LRA Sungai Semenyih: SPAN siasat insiden pencemaran bau 3 jam yang lalu: Piala Agong: Putrajaya cipta sejarah rangkul gelaran sulung, kecewakan juara bertahan

IKUTI KAMI


Sekatan Eksport Ayam Hanya Langkah Sementara - Ronald

Semasa Dikemaskini 3 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Aug 2022 2:09PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sekatan pengeksportan ayam pedaging hidup yang masih berkuat kuasa adalah bersifat sementara, iaitu sehingga harga dan pengeluaran ayam kembali stabil sepenuhnya, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Beliau berkata kerajaan juga sedar peningkatan kos pengeluaran ayam berikutan kenaikan kos makanan ternakan dan pemberhentian eksport memberi kesan kepada pulangan penternak.

“Dalam hal ini buat pertama kalinya, kerajaan bersetuju memberi subsidi kepada penternak ayam pedaging dan ayam penelur berjumlah RM1.1 bilion secara keseluruhannya bagi meringankan beban penternak ayam. Pemberian subsidi ini bermula 5 Februari 2022 dan akan berakhir pada 31 Ogos 2022.

“Setakat 29 Julai 2022, sebanyak 8,907 permohonan subsidi diluluskan berjumlah RM748 juta,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Menurutnya Kementerian Pertanian dan Industri Makanan melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar sentiasa memantau dan mengadakan sesi libat urus dengan semua pihak berkepentingan dalam rantaian pengeluaran bekalan ayam termasuk di peringkat ladang bagi memastikan bekalan dan kelangsungan pengeluaran ayam negara berada pada tahap optimum dan stabil.

Ronald berkata demikian menjawab soalan Wong Shu Qi (PH-Kluang) yang ingin tahu kerugian dihadapi sektor penternakan ayam seluruh Malaysia sejak larangan eksport ayam berkuat kuasa pada 1 Jun 2022.

Sementara itu, menjawab soalan Dr Azman Ismail (PH-Kuala Kedah) berkenaan stok penimbal negara bagi beras, Ronald berkata ketika ini kedudukan stok penimbal beras adalah pada paras 221,313 tan metrik iaitu 88.5 peratus daripada jumlah sasaran yang ditetapkan kerajaan iaitu 250,000 tan metrik menjelang 2022.

Beliau berkata kerajaan sedang menggandakan stok penimbal beras secara berperingkat daripada 150,000 tan metrik kepada 290,000 tan metrik menjelang 2023 bagi memastikan jaminan bekalan makanan negara serta menghadapi sebarang situasi luar jangka.

“Bagi menampung keperluan beras negara, kementerian sentiasa memastikan kedudukan stok beras sentiasa melebihi paras purata keperluan iaitu 200,000 tan metrik sebulan.

“Kedudukan stok beras di dalam negara di peringkat kilang, borong dan runcit sentiasa pada kadar konsisten setiap masa iaitu purata 400,000 tan metrik hingga 500,000 tan metrik,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 4 minggu yang lalu

BN Hormati 'Langkah Demokrasi' Ismail - Wan Rosdy

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Sambung Pelaksanaan Penentuan Harga Maksimum Ayam, Telur Ayam

3

Selera 2 bulan yang lalu

Rakyat Malaysia Yang Suka Pedas, Cabar Deria Rasa Anda Dengan Perisa Paling Menyengat!

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Harga Siling Ayam, Telur Kekal, Kilang Tertentu Boleh Eksport Bermula Oktober - Annuar

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Anwar Ketuai Kementerian Kewangan, Mahu Pulihkan Keyakinan Peniaga, Pelabur Asing

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

‘Remp-It 2’ Kutip Lebih RM1.5 Juta Selepas Seminggu, Farid Kamil Giat Jalani Promosi

Farid akan berjumpa dengan peminat di Kuantan hari ini dan akan menonton Remp-it 2 bersama-sama.

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Semasa 4 jam yang lalu

Bayi Perempuan Ditemukan Dalam Kotak Di Kebun Jemaluang

Politik 1 hari yang lalu

Anwar Umum Zahid, Fadillah Sebagai TPM

oleh Azril Annuar