Berita Terkini

54 minit yang lalu: Sokong Anwar sebagai PM tanpa syarat, DAP sedia berkorban - Loke 1 jam yang lalu: PRU-15 DUN Tioman: Calon perhebat kempen, manfaat tempoh yang ada 1 jam yang lalu: Pencemaran di muka sauk Jenderam Hilir, LUAS terus laksana pemantauan susulan 1 jam yang lalu: Penutupan LRA Sungai Semenyih: SPAN siasat insiden pencemaran bau 1 jam yang lalu: Piala Agong: Putrajaya cipta sejarah rangkul gelaran sulung, kecewakan juara bertahan

IKUTI KAMI


SKMM Perlu Buat ‘Mapping’ Sendiri, Jangan Hanya Berharap Pada Syarikat Telekomunikasi

Semasa Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 14 Jun 2022 3:48PM

Annuar bercakap di Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM), di sini, hari ini. - Gambar oleh Aiman Sadiq

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia SKMM) digesa melaksanakan pemetaan (mapping) sendiri dan tidak bergantung harap kepada data atau laporan syarikat telekomunikasi di negara ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa berkata, perkara tersebut akan dijadikan sebagai audit prestasi telco buat agensi itu disebabkan masih ramai orang awam, khususnya di luar bandar berdepan masalah kelemahan capaian internet.

Menurut beliau, SKMM sebagai badan kawal selia harus bertanggungjawab memastikan jurang digital tidak berlaku di negara ini kerana capaian internet sudah menjadi keperluan hidup setiap masyarakat.

“Saya nak tengok SKMM buat mapping sendiri, bukan ambil laporan daripada syarikat telco. Bila perkara itu dilaksanakan, ia boleh dibandingkan. Ini harus dilaksanakan kerana orang mengadu masalah dan mutu perkhidmatan jaringan internet.

“Kita sedia tahu, di peringkat penyedia perkhidmatan sebahagian besar bertindak kepada keperluan komersial kerana mereka ialah syarikat perniagaan. Jadi, antara kepentingan orang ramai dengan pertimbangan berasas perniagaan ada kelompangannya yang menjadi tanggungjawab kerajaan dan SKMM untuk memastikan jurangnya tidak meluas,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM), di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Annuar mengharapkan agar syarikat telco menambah pelaburan ke atas perkhidmatan pencapaian jalur lebar berkelajuan tinggi di luar bandar mulai tahun ini, yang dilihat dapat membantu kerajaan menyelesaikan isu tersebut setelah sekian lama dialami rakyat.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, syarikat telekomunikasi harus agresif menaik taraf menara dan menambah bilangannya, malah agenda tersebut perlu dipandang serius sebagai pelan langkah panjang, demi menyediakan kemudahan selesa untuk generasi masa depan.

“Bagi pelan jangka pendek, semua perlu berkongsi menara sebab kita lihat banyak menara yang hanya mempunyai satu atau dua syarikat, dan sekarang ini dah ada teknologi yang membolehkan lebih enam pemancar diletakkan dalam satu menara.

“Kalau mereka terbuka, maka banyak kawasan dapat liputan dari semua sekali pembekal perkhidmatan,” katanya.

Komitmen oleh syarikat telco jelas Annuar, memainkan peranan penting kerana adalah menjadi matlamat kerajaan untuk memastikan semua penduduk menerima capaian internet apabila beralih ke teknologi 4G.

“Pembangunan akan lebih cepat jika berkongsi Menara. Kita tak mahu sikap tidak mahu berkongsi menyebabkan perkhidmatan tidak memuaskan dan rakyat senegara,” katanya.

Beliau menegaskan, rundingan perjanjian perkhidmatan antara syarikat telekomunikasi dengan Digital Nasional Bhd (DNB) bagi pelaksanaan rangkaian 5G negara masih dijalankan dengan tarikh tutup tawaran adalah pada 30 Jun ini.

Bagaimanapun katanya, lesen kepada pemain baharu industri telekomunikasi akan dikeluarkan sekiranya rundingan tersebut tidak mendapat sambutan.

“Saya punya keyakinan tinggi semua syarikat telco tidak mahu ketinggalan berikan perkhidmatan 5G, sebab itu kita ambil pendekatan panggil semua berbincang namun kita tak boleh paksa.

“Yang telah sertai 5G, kita akan jalan terus. Jika jumlah syarikat tak cukup, kita akan keluarkan lesen kepada pemain baharu.

“Saya takkan tunggu sesiapa kerana ini perlu disegerakan atas sebab kepentingan nasional dan kita mahu 5G ini mengikut perancangan. Kita ada perkara-perkara (yang) kita runding dengan tegas. Justeru, kita bagi sehingga tempoh tamat dan saya tak mahu buat telahan apa apa kerana kena hormat syarikat tersebut.

“Mereka mempunyai ramai pemegang saham dan ada perkara-perkara yang harus mereka lindungi dari sudut komersial. Kena pastikan adil dan tak boleh tekan mereka selalu, biarkan mereka lengkapkan rundingan mereka terlebih dahulu,” katanya. - Getaran, 14 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Netizen Bimbang Kandungan Video Tragedi '13 Mei' Di Media Sosial

2

Politik 3 minggu yang lalu

2 Warlord UMNO Berjiwa Besar, Masih Setia Bersama Parti

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Menara Telekomunikasi Akan Dibina Di Pulau Sipadan - Mohammad

4

Filem & TV 3 bulan yang lalu

Industri Perfileman Negara Berpotensi Besar, Harus Disemarakkan - Annuar

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

Disyorkan untuk anda

Politik 2 jam yang lalu

‘Itu Hak Perdana Menteri, DAP Serah Keputusan Pelantikan Kabinet Kepada Anwar’ - Loke

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 1 hari yang lalu

Akta Pendidikan 1996 Perlu Dipinda Jika Mahu Laksana Sekolah Satu Aliran

oleh Fitri Nizam

Semasa 11 jam yang lalu

Pembentukan Kabinet: BN Sabah Rasa Tersisih, Anggap Agihan Tak Seimbang

oleh Wartawan Getaran

Semasa 15 jam yang lalu

Salun Uniseks: Beri Kelonggaran Pengusaha Bukan Islam, Ambil Tindakan Secara Berhemah

oleh Susan Albert