Berita Terkini

9 minit yang lalu: Anwar hadiri Perhimpunan Agung UMNO 11 minit yang lalu: KPDN rampas barangan berjenama tiruan di Butterworth 12 minit yang lalu: MBI, Petronas Gas meterai MoU bangun loji jana kuasa hidro mini, selenggara terminal 13 minit yang lalu: Lelaki kasari pemandu wanita dipenjara seminggu 14 minit yang lalu: Bekas mufti Perlis meninggal dunia

IKUTI KAMI


SKMM Perketat Kawal Selia Kandungan Digital Tangani Kemudaratan Dalam Talian

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 May 2023 8:12PM

SKMM akan melaksanakan kawal selia kandungan digital lebih ketat dalam usaha menangani masalah kemudaratan dalam talian. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan melaksanakan kawal selia kandungan digital lebih ketat dalam usaha menangani masalah kemudaratan dalam talian.

Pengerusinya, Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din berkata, pihaknya akan mengkaji semula kerangka kawal selia sedia ada, susulan peningkatan tahap kandungan yang dieksploitasi oleh penjenayah dan ancaman terhadap keharmonian negara.

Menurutnya, terdapat beberapa aplikasi Over-The-Top (OTT) dan platform media sosial yang dilihat gagal mengawal selia penggunaan platform mereka sejajar dengan kepentingan nasional dan perundangan negara.

“SKMM tidak akan berkompromi dengan perbuatan menyalahgunakan platform dalam talian dan telekomunikasi, rangkaian ataupun kemudahan dalam talian untuk tujuan scam, aktiviti siber berniat jahat, penipuan, phishing, kandungan yang menggugat kestabilan dan keharmonian kaum, serta penghinaan terhadap institusi diraja.

“Justeru, tindakan kawal selia yang lebih ketat dan campur tangan oleh pihak pengawal selia adalah diperlukan bagi melindungi kepentingan pengguna dan orang awam. Kami akan bertindak terhadap mereka yang melanggar undang-undang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohamad Salim berkata, selaku ahli dalam Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC), SKMM bersama-sama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Bank Negara Malaysia (BNM) dan Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional (NFCC) tekad meneruskan usaha bersama dalam memerangi aktiviti penipuan menerusi tindakan tegas.

Beliau berkata, kebimbangan tersebut berbangkit selepas hasil pemerhatian yang dijalankan mendapati, jumlah kes penipuan menunjukkan peningkatan.

Katanya, sejak penubuhan NSRC pada Oktober 2022, kira-kira 11,858 aduan berkaitan penipuan diterima setakat bulan lalu.

“Sementara itu, perangkaan yang diperolehi daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) PDRM antara 2021 sehingga April 2023 mendedahkan, jumlah kerugian akibat scam mencecah sehingga RM1.2 bilion. 

“Bagi tempoh sama juga, jumlah berita palsu yang dilaporkan kepada SKMM adalah sebanyak 2,125 kes,” katanya.

Susulan itu, katanya, selepas meneliti bilangan kes penyalahgunaan dan ancaman ditimbulkan akibat sikap lepas tangan oleh penyedia platform, SKMM berpendapat, wujud keperluan untuk mengenakan serta menguatkuasakan kewajipan terhadap mereka yang mengendalikan platform sedemikian.

Beliau berkata, tindakan juga diambil terhadap pihak yang mendapat manfaat daripada digitalisasi untuk mengambil langkah tegas bagi memastikan platform atau rangkaian kendalian mereka tidak digunakan sebagai forum untuk melanggar undang-undang negara ataupun mengancam kepentingan awam.

“Pihak pengawal selia dan rakan industri di Singapura, Vietnam dan Indonesia baru-baru ini telah atau dalam proses untuk menggubal undang-undang bagi tujuan mengawal selia serta menjenayahkan aktiviti penipuan dalam sesetengah platform yang dimaksudkan.

“Selain mempertanggungjawabkan platform yang gagal mematuhi arahan dikeluarkan oleh kerajaan dengan membenarkan aktiviti berniat jahat seperti penipuan pengiklanan dalam platform mereka atau tidak mengambil langkah yang secukupnya dalam mengekang aktiviti sedemikian,” katanya.

Beliau berkata, SKMM sebagai badan kawal selia industri tertumpu di Malaysia, akan turut mengkaji semula pendekatan kawal selia untuk melaksanakan tahap pengawasan yang lebih tinggi menerusi instrumen perundangan sedia ada.

“Ini termasuklah kajian semula ke atas pengecualian terhadap sesetengah aktiviti selain mengenakan sekatan jenayah dan arahan punitif terhadap entiti yang enggan mengambil langkah segera bagi memastikan aktiviti jenayah yang berlaku dalam rangkaian atau platform mereka dihentikan.

“Tindakan bersama dan usaha yang diambil oleh SKMM amat penting dalam memastikan masyarakat dilindungi dan mempunyai persekitaran digital yang selamat. Ia juga akan dapat memastikan rasa kebertanggungjawaban yang lebih tinggi dan hormat kepada kedaulatan nasional,” katanya. – Getaran, 12 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Perkongsian Rangkaian Antara Telco Selesaikan Isu Capaian Internet, Talian Telefon

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Beroperasi Tanpa Lesen Sah, Awesome TV Dikompaun RM250,000

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Pengerusi SKMM Tak Pernah Hantar Emel Tawar Bantuan Pindah Hadiah Kemenangan

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Sebanyak 97 Peratus Kontrak DNB Diperoleh Secara Bidaan Kompetitif

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

TPM Ahmad Zahid Serah Kepada MCMC Dan PDRM Siasat Pelawak Persenda Tragedi MH370

Semasa 6 jam yang lalu

Tragis, 3 Beradik Maut Lori Bertembung Kren

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Menteri Luar Kecam Tindakan Jocelyn Chia, ‘Langsung Tiada Sensitiviti’

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Bahana Diserang ‘Tentera Bawang’, Akaun Media Sosial Chia Dipadam

oleh Sophia Ahmad