Berita Terkini

23 minit yang lalu: Korban banjir di Bangladesh meningkat kepada 82 orang 23 minit yang lalu: Kelantan senaraikan bocce sebagai sukan pilihan SUKMA 2026 23 minit yang lalu: Polis lengkapkan kertas siasatan kes buli pelajar di Teluk Intan 23 minit yang lalu: Penyelarasan cuti hujung minggu di Johor masih dalam peringkat kajian – MB 24 minit yang lalu: Harga maksimum baharu ayam ambil kira kepentingan semua pihak - Rosol

IKUTI KAMI


Skop Dasar RUU Sumbangan Politik Akan Dibentang Pada Mesyuarat Kabinet - PM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 May 2022 7:25PM

Ismail Sabri - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Rang Undang-undang Sumbangan Politik secara dasarnya telah dipersetujui untuk dilaksanakan dan skopnya akan dibentang pada mesyuarat Jemaah Menteri.

Beliau berkata keputusan itu dicapai pada mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Antirasuah yang dipengerusikannya hari ini.

Menurutnya rang undang-undang itu penting kerana sehingga kini masih tiada undang-undang atau peraturan dalam negara yang mengawal selia pembiayaan politik.

“Ia dapat mengelak risiko rasuah serta penyalahgunaan kuasa melibatkan ahli politik yang memberi impak negatif kepada imej negara dan kerajaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata cadangan pelaksanaan rang undang-undang itu akan dibawa untuk perbincangan dengan ahli Kabinet terlebih dahulu sebelum sesi libat urus dengan parti politik diadakan.

Beliau berkata mesyuarat juga bersetuju supaya Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional dijadikan agensi berpusat bagi pengurusan harta disita dan dilucut hak dan melihat usaha itu amat penting dan perlu disegerakan bagi membanteras jenayah kewangan serta mengekang ketirisan hasil kerajaan.

Ke arah melaksanakan usaha itu, katanya sebanyak 26 daripada 53 akta berkaitan dasar pengurusan harta yang disita dan dilucut perlu diberi keutamaan untuk dipinda.

“Dasar pengurusan harta yang disita dan dilucut hak ini akan membolehkan agensi penguat kuasa lebih fokus kepada pelaksanaan siasatan bagi kes-kes jenayah khususnya jenayah kewangan,” katanya.

Selain itu, perdana menteri berkata satu pelan komprehensif yang akan menginstitusikan prinsip dan amalan tadbir urus yang baik dikenali sebagai Pelan tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) di semua agensi kerajaan termasuk badan berkanun kerajaan akan diperkenalkan.

Beliau berkata pelan itu bertujuan meningkat dan memperkukuhkan keupayaan penyampaian perkhidmatan awam ke arah mencapai visi nasional serta menangani isu kelemahan tadbir urus aspek kerajaan termasuk badan berkanun.

Pelan itu menurutnya adalah berdasarkan empat prinsip tadbir urus baik iaitu ketelusan, akauntabiliti, kecekapan, dan keberkesanan.

“Satu jawatankuasa akan diwujudkan bagi pembangunan MyGovernance ini. Selaras dengan pembangunan tersebut, pengukuran tahap kualiti tadbir urus sesebuah institusi kerajaan akan dibuat melalui Malaysian Governance Index (MGI).

“Mesyuarat bersetuju dengan pembangunan MyGovernance dan mengesyorkan supaya kajian dan sesi libat urus dilaksanakan Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional melibatkan pelbagai pihak berkepentingan untuk dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Antirasuah akan datang,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Ismail Sabri berkata mesyuarat turut bersetuju supaya kajian lebih mendalam dilakukan berkenaan pengasingan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara kerana ia melibatkan perlembagaan, undang-undang dan kewangan.

Kerajaan sentiasa komited untuk menambah baik tadbir urus dan integriti dalam usaha memerangi rasuah di negara ini, katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 1 hari yang lalu

Pusingan U Jejaskan Keyakinan Rakyat, Industri dan Pasaran

2

Semasa 1 hari yang lalu

2 Sept Ini Penentu Bung Moktar, Zizie Izette Bebas Atau Bela Diri

3

Semasa 1 hari yang lalu

PM Perlu Bertindak Pantas Sebelum Lebih Ramai Rakyat Kelaparan

4

Politik 2 hari yang lalu

Jazlan Kritik PM Hanya ‘Sandiwara Populis’, Demi Kepentingan Sendiri

Sorotan

1

2 Beranak Rentung Banglo Terbakar

2

Kereta Terjunam Dalam Sungai: Mayat Ibu, 2 Anak Ditemukan

3

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pelbagai Variasi Baharu Durian Rancakkan Industri ‘Raja Buah’, Untungkan Penggemar

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

KBS Hormati Keputusan Zii Jia

Semasa 1 hari yang lalu

AGC, BHEUU Perinci Syor Cadangan Mansuh Hukuman Mati Mandatori

oleh Aiman Sadiq

Semasa 18 jam yang lalu

Subsidi 2022 Kini Berjumlah RM77.3 Bilion, Terbesar Dalam Sejarah