Berita Terkini

31 minit yang lalu: KPKT lulus RM3.4 juta pulih projek perumahan terbengkalai di Terengganu 31 minit yang lalu: Lelaki cederakan bekas isteri kerana rebut anak bawa ke klinik didenda RM1,000 31 minit yang lalu: Yayasan di negara ini tidak harus bergantung kepada derma, perlu tingkat keupayaan dana melalui pelaburan dan perniagaan - PM 32 minit yang lalu: Teliti semula syarat tetapkan pemaju perumahan sedia rumah mampu milik - PM 32 minit yang lalu: Jaga disiplin, nama baik Malaysia ketika di Tanah Suci - Na'im

IKUTI KAMI


Teguran Sultan Nazrin Bukti Wujud Kelompongan Pada SPR

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 23 Mar 2022 9:20PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah agar Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) bersikap berkecuali tanpa memihak kepada mana-mana parti politik membuktikan wujud kelompongan terhadap badan bebas itu.

Penganalisis Politik Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Dr Hussain Yusri Zawawi berkata, kelemahan yang berlaku sehingga mencetuskan keresahan rakyat itu perlu dipandang serius dan diperbaiki dengan segera oleh SPR.

Dr Hussain Yusri Zawawi
Dr Hussain Yusri Zawawi

Menurut beliau, SPR perlu mengaku dengan jujur sekiranya dikesan melakukan kesalahan dan mendedahkan ia untuk pengetahuan umum agar segala kontroversi melingkari suruhanjaya tersebut dapat diredakan.

“Segala kelemahan perlu dilihat agar ia tidak berlaku di masa akan datang. SPR perlu bersedia dari semasa ke semasa yang bukan melibatkan fokus terhadap prosedur semata-mata apabila melaksanakan sebarang keputusan ketika pilihan raya.

“Saya melihat ada sedikit kelemahan yang perlu diperbaiki khususnya ketika mengadakan pilihan raya sewaktu berdepan wabak COVID-19. Ada keperluan untuk mengkaji semula agar kecacatan yang berlaku sehingga mencalarkan imej SPR tidak berlaku lagi,” katanya ketika dihubungi Getaran, hari ini.

Terdahulu, Sultan Nazrin bertitah agar SPR wajib pada setiap masa bersikap berkecuali tanpa memihak kepada sesiapa.

Titah baginda, pilihan raya yang bebas dan adil membolehkan semua warganegara, parti, calon dan media menikmati hak asasi masing-masing secara sama rata.

Sultan Nazrin bertitah, ia merangkumi kebebasan bersuara, berpersatuan, bergerak dan berhimpun; bebas daripada ugutan, tekanan dan keganasan serta bebas mendapat akses kepada maklumat atau kemudahan media.

Titah baginda, pilihan raya yang bebas serta adil turut melindungi hak semua rakyat untuk mendapat keadilan dan mengundi secara rahsia.

Titah baginda lagi, pilihan raya secara bebas serta adil akan meningkatkan keyakinan pengundi dan ia boleh dilihat menerusi peratusan keluar mengundi yang tinggi.

Mengulas lanjut Hussain berkata, terdapat keperluan buat SPR untuk meneliti semula sumber perundangan dan pendedahan ilmu yang berkaitan, agar kesalahan mengadakan pilihan raya ketika negara masih berdepan COVID-19 tidak berlaku lagi di masa hadapan.

Beliau berkata, prosedur operasi standard (SOP) dan undang-undang pilihan raya perlu difahami secara menyeluruh oleh pegawai tertinggi dan petugas SPR di peringkat bawahan.

“Ilmu berkaitan pengurusan pilihan raya itu perlu diberi peringatan semula, dipanaskan balik agar semua anggota SPR memahami tugas masing-masing.

“Mereka bukan sahaja perlu mengetahui cara terbaik dalam berurusan dengan orang ramai namun pemahaman dari sudut perundangan itu juga penting supaya ia tidak menjadi pertikaian di kalangan rakyat jelata,” katanya.

Hussain bagaimanapun menyangkal kemungkinan teguran Sultan Nazrin itu memiliki kaitan dengan penutupan awal pusat pengundian pada Pilihan Raya Negeri Johor (PRN) Johor baru-baru ini.

“Walaupun dari segi perundangan tidak salah jika pusat mengundi ditutup awal namun perlu fikirkan juga alternatif lain sekiranya ada pengundi datang selepas waktu ditetapkan. Ini kerana mungkin ramai sudah terbiasa dengan operasi pusat mengundi yang lazimnya ditutup pada jam 5 petang.

“Kalau dah dimaklumkan, kenapa berlaku pertikaian? Itu menunjukkan wujud kelemahan bahawa maklumat itu mungkin tidak sampai kepada masyarakat. Justeru, ia menunjukkan SPR perlu memperbaiki penyampaian mereka.

“SPR kena pandang isu ini secara menyeluruh dan jangan hanya sambil lewa atau hanya nak pertahankan diri. Kena faham mengapa ada rakyat mahu mengundi petang, kerana mungkin mereka bekerja di sebelah pagi,” katanya. - Getaran, 23 Mac 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

SPR Disaran Buka Pendaftaran Undi Pos Luar Negara Serta-Merta

2

Pendidikan 2 bulan yang lalu

Sijil UEC: Tak Perlu Iktiraf, Ia Berkiblatkan Negara Lain, Ada Kelompongan

3

Politik 3 bulan yang lalu

Gunakan Masa Perbahasan Bangkit Isu Kawasan, Bukan Retorik - Timbalan Speaker

4

Semasa 4 bulan yang lalu

Anwar Terima Teguran, Beri Penjelasan Berhubung Lantikan Nurul Izzah

Sorotan

1

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

2

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

3

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Cinta Tidak Berbalas, Seorang Lelaki Disyaki Bunuh Wanita Warga Emas

Semasa 1 hari yang lalu

Jho Low Di Bawah Tahanan Rumah Di Shanghai?

oleh Wartawan Getaran

Luar Negara 1 jam yang lalu

PM Lee Singapura Sekali Lagi Positif COVID-19

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perpaduan Serius, Tekad Selesaikan Masalah Prasarana Dengan Segera - Anwar