Berita Terkini

1 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 1 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 1 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 1 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 1 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Pahang Sedia Lebih 700 PPS Hadapi Musim Tengkujuh

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 14 Nov 2021 4:44PM

Kerajaan negeri telah mengenal pasti dan menyiapkan 787 PPS untuk menempatkan penduduk terjejas banjir sepanjang musim tengkujuh. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Kerajaan Pahang sudah mengenal pasti dan menyiapkan 787 pusat pemindahan sementara (PPS) di seluruh negeri ini, untuk menempatkan penduduk terjejas banjir sepanjang musim tengkujuh yang dijangka bermula pertengahan bulan nanti.

Keadaan cuaca tidak menentu berikutan kedatangan Monsun Timur Laut dan fenomena air pasang besar sehingga Mac tahun hadapan, turut berpotensi mengakibatkan banjir kilat di beberapa kawasan rendah, selain lokasi yang mempunyai sejarah dilanda banjir besar sebelum ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Abd Rahim Muda berkata, semua agensi kerajaan negeri dan Persekutuan serta syarikat pembersihan awam sudah diminta melakukan pemantauan berterusan sebagai persediaan menghadapi situasi luar jangkaan.

“Secara umumnya, jumlah PPS paling banyak kita sediakan di daerah Kuantan dengan 121 PPS, diikuti Jerantut (96), Pekan (95), Temerloh (87), Raub (84), Lipis (82), Maran (72), Bera (45), Bentong (40), Rompin (39) dan Cameron Highlands (26).

“Kalau boleh, kita cuba elak daripada menggunakan sekolah sebagai PPS dan ini adalah bagi memastikan sesi persekolahan tidak terganggu,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi di sini hari ini.

Abd Rahim memaklumkan, Kompleks Sukan Pahang (SUKPA) dan Wisma Belia, di Indera Mahkota yang sebelum ini dijadikan pusat pemberian vaksin (PPV), akan berfungsi sebagai PPS terbesar di daerah Kuantan dengan kapasiti kira-kira 500 keluarga pada satu-satu masa.

“Selain kita fokus kepada proses menyiapkan PPS, kerajaan negeri juga sudah menghantar bekalan barangan keperluan asas ke 140 pangkalan hadapan di seluruh negeri secara berperingkat bermula hujung bulan lalu.

“Mengenai pangkalan hadapan ini, paling banyak di Temerloh yang mempunyai 34 lokasi pangkalan hadapan, kemudiannya di Kuantan (18), Jerantut (16), Pekan (14), masing-masing 12 di Rompin dan Lipis; Bera (11), Raub (10) dan akhir sekali di daerah Bentong kita sediakan dua pangkalan hadapan,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kawasan sekitar bandar raya Kuantan yang sering dilanda banjir kilat, Abd Rahim menjelaskan, penyelenggaraan longkang dan sistem saliran sedang dilakukan pihak berkuasa tempatan (PBT) dengan kerjasama syarikat konsesi dilantik.

“Perkara ini dalam tindakan PBT dan kita juga sudah meminta pihak (pengurusan) Perbadanan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) serta Alam Flora melakukan penyelenggaraan lebih kerap terhadap longkang dan sistem saliran yang mudah tersumbat bagi mengelak daripada berlakunya banjir kilat.

“Ada lokasi yang kita sudah kenal pasti antaranya di Jalan Lim Hoe Lek dan perkampungan Lubuk Puyu, jadi kawasan ini perlu diberi lebih tumpuan,” katanya.

Abd Rahim berkata, kerajaan Pahang juga sudah mengemukakan permohonan bagi mendapatkan peruntukan tambahan berjumlah RM2 juta daripada kerajaan Persekutuan bagi menjalankan kerja naik taraf sistem saliran dan pembesaran longkang di kawasan terbabit.

“Setakat ini permohonan berkenaan masih dalam proses pertimbangan dan kita harap ia diluluskan dalam masa terdekat,” katanya. - Getaran, 14 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 8 jam yang lalu

Bintara Kanan Maritim Hadapi 32 Tuduhan Terima Suapan

2

Semasa 3 hari yang lalu

Jangan Tunggu Tahun Depan, Penceroboh Diingatkan Untuk Henti Teroka Tanah Haram

3

Politik 5 hari yang lalu

PAS Pahang Kekal Bersama Muafakat Nasional, Belum Putuskan Agihan Kerusi Pahang

4

Semasa 5 hari yang lalu

Jual Konkrit Milik Majikan, Pemandu Lori Didakwa Pecah Amanah

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Bintara Kanan Maritim Hadapi 32 Tuduhan Terima Suapan

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 8 jam yang lalu

AMK Beri Ruang, Tidak Mahu Berdemo Serang Kerajaan

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Piala AFF: 2 Pemain Harimau Malaya Dijangkiti COVID-19

Politik 7 jam yang lalu

Semua Pemimpin Politik Utama Sarawak Hadapi Pertandingan Pelbagai Penjuru