Berita Terkini

1 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 2 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 2 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 2 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 2 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


MOTAC Kaji Penggunaan Istilah Homestay - Edmund Santhara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Oct 2021 2:53PM

Edmund Santhara Kumar - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) akan mengkaji semula kesesuaian penggunaan istilah homestay Program Pengalaman Homestay Malaysia.

Timbalan Menteri berkenaan, Datuk Seri Dr Edmund Santhara Kumar berkata, penggunaan istilah homestay dan inap desa timbul pada soal jawab lisan di Dewan Negara, baru-baru ini.

"Bagaimanapun, kekeliruan mengenai penggunaan istilah homestay oleh MOTAC dalam jawapan disediakan bagi Dewan Negara tidak seharusnya timbul.

"Ini kerana istilah itu adalah kata nama khas yang merujuk kepada Program Pengalaman Homestay Malaysia dan bukannya kata nama am," katanya hari ini.

Menurut Edmund Santhara, beliau mengambil maklum teguran Yang Dipertua Dewan Negara, Senator Dr Rais Yatim ketika menjawab pertanyaan lisan Senator Isa Ab Hamid kelmarin.

Beliau bagaimanapun merakamkan ucapan terima kasih di atas keprihatinan Rais yang menurutnya, sentiasa berusaha memartabatkan penggunaan Bahasa Malaysia dalam setiap urusan rasmi kerajaan.

"Sebagai Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, saya mengambil maklum mengenai pandangan daripada Yang Berhormat Senator Yang Dipertua Dewan Negara serta akan membawa pandangan ini kepada pengurusan tertinggi MOTAC untuk mengkaji semula kesesuaian penggunaan istilah dalam Bahasa Malaysia iaitu Inap Desa,” katanya.

Rabu lalu, Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim menegur Edmund Santhara ketika beliau menjawab soalan Datuk Isa Ab Hamid mengenai jumlah usahawan kraf tangan dan pengusaha inap desa yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Edmund Santhara dalam jawapan lisan menggunakan istilah homestay berbanding inap desa yang sudah diiktiraf Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sekurang-kurangnya sejak 12 tahun lalu. - Getaran, 15 Oktober 2021.

Berita Berkaitan

1

Jelajah 1 minggu yang lalu

Bersiar-siar Menaiki ERL Hujung Minggu Ini Dengan Hanya RM1

2

Budaya 1 bulan yang lalu

Peralatan Bernilai RM6.08 Juta belum Diterima Istana Budaya

3

Semasa 1 bulan yang lalu

DAKEN 2021 Dilengkapi 39 Strategi, 95 Pelan Tindakan - Nancy

4

Semasa 1 bulan yang lalu

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Kematian Tahanan Dan Banduan Dalam Lokap, PDRM Tubuh USJKT

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 2 jam yang lalu

Op Khas Nombor Pendaftaran, PDRM Keluar 74,437 Saman

oleh Rubini Nagarajah

Sukan 15 jam yang lalu

Hamilton Juara GP Arab Saudi, Kongsi Puncak Kejuaraan Dunia Bersama Verstappen

Sukan 16 jam yang lalu

Piala AFF: Kemampuan Malaysia Jadi Tanda Tanya