Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 9 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 9 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Pulau Batu Puteh, Mengaku Kalah Sebelum Berjuang - Sultan Ibrahim

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Oct 2021 6:45PM

Gambar Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. - Gambar dari Facebook Sultan Ibrahim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BAHRU - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menzahirkan rasa terkilan apabila kerajaan terdahulu tidak meneruskan permohonan semakan penghakiman ke atas kes Pulau Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Baginda bertitah, keputusan yang dibuat itu (tidak meneruskan permohonan semakan) umpama mengaku kalah sebelum masuk ke gelanggang.

“Tindakan ini (tidak meneruskan permohonan semakan) seolah-olah mengalah sebelum masuk gelanggang.

“Kenapa keputusan untuk tidak meneruskan permohonan itu diambil sedangkan kita telah menemui bukti baharu yang berpihak kepada kita? Ini yang menyebabkan saya cukup terkilan,” titah baginda.

Pada masa sama Sultan Ibrahim bertitah, tindakan juga perlu diambil sekiranya benar dakwaan ada pihak yang melakukan kecuaian atau kekhilafan dengan tidak meneruskan permohonan semakan dan pentafsiran kes itu.

Baginda turut menuntut penjelasan terhadap tindakan kerajaan tidak meneruskan permohonan semakan itu, ketika barisan pentadbiran negara diterajui Pakatan Harapan (PH), di bawah kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri pada 2018.

“Mengapa soal kedaulatan Johor seolah-olah tidak penting kepada kerajaan pada waktu itu? Adakah kita negeri anak tiri? Kalau tak suka Johor, cuba kalau Malaysia kehilangan Pulau Langkawi kepada Thailand, bagaimana rasa orang Kedah agaknya?

“Saya mahu pasukan petugas khas yang ditubuhkan oleh Perdana Menteri dapat menjelaskan punca kerajaan sewaktu pimpinan Dr Mahathir menarik balik semakan kes berkenaan. Ambil tindakan setegas-tegasnya jika benar berlaku kekhilafan. Ini adalah soal kedaulatan kita,” titah baginda.

Pada 10 Oktober lalu, Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, kerajaan negeri memberi jaminan akan bekerjasama membantu kerajaan Persekutuan dalam usaha mendapatkan pelbagai dokumen dan pandangan yang diperlukan berhubung isu Pulau Batu Puteh.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga setuju dan akan memberikan sokongan penuh tentang tindakan undang-undang di bawah ‘tort of misfeasance’ ke atas mana-mana pihak yang didapati melakukan kecuaian dan kekhilafan kerana tidak meneruskan permohonan semakan serta pentafsiran kes berkenaan.

“Kerajaan negeri juga mahu supaya perkara itu disegerakan agar mereka yang bertanggungjawab dibawa segera ke muka pengadilan.

“Berdasarkan dapatan daripada hasil siasatan itu kelak, kerajaan negeri juga bersedia untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang bertanggungjawab,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas bagi tujuan semakan semula undang-undang berkenaan isu Pulau Batu Puteh.

Beliau memaklumkan, pasukan petugas khas itu akan membuat kajian menyeluruh, meneliti dan mencadangkan pilihan yang bersesuaian, dengan mendapatkan pandangan daripada pakar undang-undang antarabangsa. - Getaran, 14 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

Taman-Taman Negara Johor Dibuka Bermula November

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Suami Isteri Mengaku Tak Bersalah Dera 2 Beradik

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Kes Basikal Lajak, Pendakwa Fail Rayuan Kali Kedua

4

Semasa 2 minggu yang lalu

PPN: Johor Beralih Ke Fasa 3, Pahang Ke Fasa 4 8 Oktober Ini

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Siasat Kejadian Al-Quran Dibakar Di Kluang

Semasa 1 hari yang lalu

Langgar SOP Rentas Negeri, PDRM Keluar RM4.3 Juta Kompaun

oleh Fitri Nizam

Semasa 22 jam yang lalu

HKL Nafi 'Dr Shafawati' Meninggal Dunia Akibat Vaksin

Semasa 1 hari yang lalu

Trauma Setiap Kali Hujan, Kerajaan Dirayu Bertindak Segera

oleh Rafisqi Radhi