Berita Terkini

20 minit yang lalu: Agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera terus diberi keutamaan oleh kerajaan - PM 20 minit yang lalu: Persekitaran perniagaan yang mencabar masa kini memerlukan usahawan untuk menjadi lebih kreatif dan berinovasi - PM 1 jam yang lalu: Lebih 22.7 juta populasi dewasa dalam negara lengkap divaksinasi 4 jam yang lalu: 61 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 15 BID, jumlah korban 30,370 - COVIDNOW 4 jam yang lalu: Maghribi mahu perbincangan Israel-Palestin dimulakan semula

IKUTI KAMI


Kerajaan Akan Nilai Risiko Semasa Sebelum Buka Pintu Sempadan Negara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Oct 2021 12:16PM

Ismail Sabri berkata, KKM juga akan mengambil kira maklumat situasi COVID-19 dari negara asal pengembara sebelum membenarkan kemasukan mereka. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan (KKM) akan terlebih dahulu membuat penilaian risiko semasa jangkitan COVID-19 di dalam negara sebelum membuka pintu sempadan negara kepada pengembara warga asing.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, KKM juga akan mengambil kira maklumat situasi COVID-19 dari negara asal pengembara sebelum membenarkan kemasukan pengembara dari negara yang berkenaan.

“Kemasukan warganegara dan warga asing seperti pelajar, diplomat, golongan profesional serta pelabur asing telah pun mula dibenarkan bermula pada Jun 2020 semasa Fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan ketika itu.

“Walau bagaimanapun, kebenaran masuk ini adalah tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) dan syarat-syarat yang telah ditetapkan termasuklah keperluan menjalani kuarantin wajib di pusat-pusat kuarantin yang telah disediakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan bertulis Senator Datuk Razali Idris di Dewan Negara hari ini.

Razali bertanya sejauh manakah persediaan bagi negara ini membuka pintu sempadan negara sebaik kadar kes harian COVID-19 berkurangan dan apakah wajar SOP membenarkan pengembara tempatan dan warga asing lengkap dua dos vaksin yang pulang atau tiba dari luar negara, menjalani kuarantin wajib di rumah sahaja.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata di bawah Pelan Pemulihan Negara, kerajaan sentiasa menambah baik Prosedur Operasi Standard (SOP) berkaitan perkara tersebut.

“Bermula pada 12 Ogos lalu, pengembara warganegara dan bukan warganegara yang telah menerima imunisasi lengkap boleh membuat permohonan untuk menjalani kuarantin wajib di rumah atau tempat kediaman.

“Namun, kebenaran ini hanya boleh diberikan tertakluk kepada penilaian risiko oleh KKM dan pemohon masih perlu menjalani ujian saringan COVID-19 sebelum diberikan kebenaran tersebut,” katanya.

Malah beliau berkata, persediaan melalui garis panduan terperinci serta penilaian risiko oleh KKM akan dijalankan terhadap setiap pengembara berdasarkan kepada permohonan untuk kuarantin di rumah atau tempat kediaman.

“Kerajaan sentiasa memberikan keutamaan terhadap pematuhan SOP, meningkatkan penerapan amalan kawalan kesihatan awam dan penekanan kepentingan suntikan imunisasi kepada seluruh rakyat Malaysia,” katanya.

Jelas beliau lagi, kerajaan telah melakukan pelbagai persediaan serta kelonggaran yang diberikan dibuat secara berhati-hati dengan mengambil kira perkembangan di seluruh dunia dan juga keutamaan untuk pemulihan ekonomi.

“Akhir sekali, di dalam Dewan yang mulia ini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua rakyat Keluarga Malaysia, kerana telah bersama-sama pihak kerajaan dalam usaha pemberian vaksin melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

“Saya jangka, sedikit masa lagi, sasaran kita untuk mencapai 90% penduduk divaksinasi akan dapat dicapai.” - Getaran, 7 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 jam yang lalu

2 Vaksin Tempatan Dalam Proses Ujian Klinikal - Dr Adham

2

Luar Negara 4 jam yang lalu

Thailand Pertimbang Batal Rancangan Guna Kit Ujian Pantas Kesan Omicron

3

Semasa 15 jam yang lalu

COVID-19: Petugas Parlimen Meninggal Dunia

4

Semasa 3 hari yang lalu

COVID-19 Menurun, Catat 5,501 Kes

Sorotan

1

Messi Menang Ballon d’Or Buat Kali Ketujuh

2

Thailand Pertimbang Batal Rancangan Guna Kit Ujian Pantas Kesan Omicron

3

VTL Udara: Lebih 1,300 Penumpang Naiki 6 Penerbangan Dari Sepang

4

Isteri Kid Search Meninggal Dunia 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

VTL Darat Esok, Terminal Larkin Buat Persiapan Akhir

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Belum Putuskan Dos Penggalak Sebagai Syarat Lengkap Vaksin

Politik 20 jam yang lalu

Yakin Menang di Shah Alam, Ucapan Afif Hanya Mahu Tutup Kelemahan BERSATU

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

United Ikat Pendahulu Liga Chelsea, City Naik Ke Tangga Kedua