Berita Terkini

4 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 11 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 13 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Jangan Terpedaya Iklan Pinjaman Haram - KWSP

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 06 Oct 2021 8:59PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Orang ramai dinasihatkan supaya tidak terpedaya dengan iklan daripada pihak yang menawarkan skim pinjaman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Jurucakap Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) berkata, pihaknya mengesan iklan yang menyasarkan pemilik akaun KWSP dengan menggunakan nama syarikat pemberi pinjaman wang (PPW) berlesen atau kredit komuniti berdaftar di bawah kementerian itu.

Katanya, iklan terbabit menawarkan pinjaman dengan kadar faedah antara 5 peratus hingga 7 peratus sebulan yang jauh melebihi kadar faedah ditetapkan Akta Pemberi Pinjam Wang (1951).

“Kadar faedah ditetapkan menerusi akta ini adalah maksimumnya sebanyak 1.5 peratus sebulan atau 18 peratus setahun bagi pinjaman individu.

“Maklumat pinjaman juga mencurigakan yang bertujuan untuk memperdaya orang ramai,” katanya.

Iklan seumpama itu dikatakan berlegar luas di media sosial sejak kebelakangan ini.

Menurut jurucakap itu, KPKT tidak pernah terbabit dalam iklan sedemikian dan mengingatkan orang ramai bahawa urusan dengan pihak kredit komuniti hanya boleh berlaku di dalam premis perniagaan berdaftar serta sah.

Pada masa sama beliau memaklumkan, orang ramai perlu sentiasa mendapatkan pengesahan maklumat daripada KPKT terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kata putus dengan mana-mana pihak dan tidak menandatangani sebarang perjanjian kosong.

“KPKT memandang serius penularan maklumat dan iklan ini yang dikhuatiri bukan sahaja menjejaskan imej dan kredibiliti sektor kredit komuniti, bahkan memberi implikasi negatif kepada orang ramai, khususnya peminjam.

“Mana-mana syarikat kredit komuniti berlesen yang didapati terbabit dengan pinjaman mengelirukan atau mengenakan kadar faedah tinggi, boleh dikenakan tindakan tegas selaras dengan Seksyen 17A Akta 400 yang memperuntukkan denda maksimum RM20,000 atau penjara tidak melebihi 18 bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Aduan boleh dikemukakan secara dalam talian melalui sistem aduan bersepadu KPKT, iaitu aduan.kpkt.gov.my, aplikasi mudah alih i-KrediKom, talian hotline Bahagian Kawalan Kredit Komuniti (BKKK) di 03-8891 4694/4690 atau hadir di Kaunter Aduan KPKT di Aras 1, KPKT di Putrajaya. - Getaran, 6 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Awasi Iklan Palsu Kementerian Perpaduan Negara

2

Semasa 2 hari yang lalu

Penipuan Dalam Talian Tumpas, 3 Rakyat China Antara Ditahan

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Mahu Berkulit Putih, Wanita Merana Diperdaya Perawat Kecantikan Palsu

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Tiada Keperluan, Jangan Ganggu Simpanan KWSP - Pakar

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

112 Pengunjung Putih Mata, Terima Kompaun Langgar SOP

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

oleh Susan Albert

Sukan 1 hari yang lalu

Mencipta Nilai Bola Sepak Wanita

"Kita kena cipta nilai kepada sukan bola sepak wanita. Bila orang ramai dapat merasakan nilainya, mereka akan berminat dan kita juga perlu pupuk minat ini" - Mu...

oleh Senah Sports

Semasa 1 hari yang lalu

Hanya Wakil Bukan Politik Dari Myanmar Dibenar Sertai Sidang Kemuncak ASEAN

oleh Nik Khaleef Fitri