Berita Terkini

11 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 14 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 17 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 19 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 19 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Gangguan Bekalan Air, 998 Kawasan Lembah Klang Bakal Terjejas

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Oct 2021 6:40PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 998 kawasan di sekitar Lembah Klang akan mengalami gangguan bekalan air berjadual bermula 13 hingga 16 Oktober ini.

Gangguan tersebut berlaku ekoran pelaksanaan kerja penambahbaikan dan penyenggaraan aset kritikal yang akan menyebabkan henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSP1).

Jurucakap Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd. (Air Selangor) memaklumkan, ia mencakupi Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Gombak, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini bakal menyebabkan gangguan bekalan air bermula jam 9:00 pagi, 13 Oktober dan dijangka pulih sepenuhnya pada jam 9:00 malam, 16 Oktober.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini telah tertangguh daripada jadual asal iaitu pada tahun 2019 dan 2020, berikutan insiden pencemaran air yang menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual berskala besar.

“Pelaksanaan kerja berkenaan sudah mendapat kelulusan daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi menaiktaraf sistem bekalan air demi keselesaan para pengguna pada masa hadapan,” katanya hari ini.

Mengulas lanjut, Air Selangor memaklumkan, bekalan air akan mula disalurkan kepada para pengguna bermula jam 5:00 petang, 14 Oktober secara berperingkat.

“Bekalan air dijangka akan pulih sepenuhnya pada jam 9:00 malam, 16 Oktober 2021.

“Tempoh masa gangguan dan pemulihan bekalan air di semua kawasan yang terjejas adalah berbeza, bergantung kepada jarak lokasi premis pengguna dan tekanan pada sistem agihan bekalan air,” katanya lagi.

Jurucakap itu memberitahu, pihaknya akan menggerakkan 105 lori tangki air ke semua kawasan berkenaan, dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal seperti hospital, pusat dialisis dan upacara pengebumian.

“Justeru, Air Selangor ingin menasihatkan para pelanggan yang terjejas untuk menyimpan bekalan secukupnya dan menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh gangguan.

“Air Selangor juga akan menyediakan 18 pili air awam mulai 14 hingga 16 Oktober untuk kemudahan pelanggan semasa tempoh pemulihan bekalan air,” katanya.

Bagi pelanggan komersial pula, pembelian air menggunakan lori tangki air masing-masing akan dibuka di empat stesen pengisian air setempat.

“Pelanggan komersial boleh membuat pembayaran untuk pembelian air tersebut di semua 10 kaunter khidmat pelanggan Air Selangor.

“Senarai lengkap kawasan-kawasan terjejas, Pili Air Awam dan Stesen Pengisian Air Setempat boleh didapati di laman pautan hentitugas.airselangor.com,” ujarnya. - Getaran, 1 Oktober 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

2

Semasa 5 hari yang lalu

Kerja Tambah Baik, Senggara Loji Rawatan Air Siap Dilaksanakan - Air Selangor

3

Semasa 5 hari yang lalu

Penyenggaraan Aset Kritikal Berjalan Ikut Jadual - Air Selangor

4

Semasa 6 hari yang lalu

Gangguan Bekalan Air, Orang Ramai Jangan Panik

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

3

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Monsun Timur Laut, 29 Pusat Pemindahan Sementara Diwujud

oleh Noortirani Guspini

Luar Negara 1 hari yang lalu

Negara Risiko Rendah, Malaysia Akan Runding Dengan Thailand

Semasa 1 hari yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Ops Patuh DBKL, 41 Premis Perniagaan Ditutup

oleh Rubini Nagarajah