Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 1 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis 1 jam yang lalu: KKM mohon peruntukan kesihatan awam ditingkatkan 5 peratus daripada KDNK 1 jam yang lalu: Johor akan sediakan peruntukan tangani banjir kilat dalam belanjawan 2023 3 jam yang lalu: Datuk Gan Boon Leong, ‘Bapa Sukan Bina Badan Negara’ meninggal dunia

IKUTI KAMI


Gangguan Bekalan Air, 998 Kawasan Lembah Klang Bakal Terjejas

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Oct 2021 6:40PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 998 kawasan di sekitar Lembah Klang akan mengalami gangguan bekalan air berjadual bermula 13 hingga 16 Oktober ini.

Gangguan tersebut berlaku ekoran pelaksanaan kerja penambahbaikan dan penyenggaraan aset kritikal yang akan menyebabkan henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSP1).

Jurucakap Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd. (Air Selangor) memaklumkan, ia mencakupi Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Gombak, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini bakal menyebabkan gangguan bekalan air bermula jam 9:00 pagi, 13 Oktober dan dijangka pulih sepenuhnya pada jam 9:00 malam, 16 Oktober.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini telah tertangguh daripada jadual asal iaitu pada tahun 2019 dan 2020, berikutan insiden pencemaran air yang menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual berskala besar.

“Pelaksanaan kerja berkenaan sudah mendapat kelulusan daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi menaiktaraf sistem bekalan air demi keselesaan para pengguna pada masa hadapan,” katanya hari ini.

Mengulas lanjut, Air Selangor memaklumkan, bekalan air akan mula disalurkan kepada para pengguna bermula jam 5:00 petang, 14 Oktober secara berperingkat.

“Bekalan air dijangka akan pulih sepenuhnya pada jam 9:00 malam, 16 Oktober 2021.

“Tempoh masa gangguan dan pemulihan bekalan air di semua kawasan yang terjejas adalah berbeza, bergantung kepada jarak lokasi premis pengguna dan tekanan pada sistem agihan bekalan air,” katanya lagi.

Jurucakap itu memberitahu, pihaknya akan menggerakkan 105 lori tangki air ke semua kawasan berkenaan, dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal seperti hospital, pusat dialisis dan upacara pengebumian.

“Justeru, Air Selangor ingin menasihatkan para pelanggan yang terjejas untuk menyimpan bekalan secukupnya dan menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh gangguan.

“Air Selangor juga akan menyediakan 18 pili air awam mulai 14 hingga 16 Oktober untuk kemudahan pelanggan semasa tempoh pemulihan bekalan air,” katanya.

Bagi pelanggan komersial pula, pembelian air menggunakan lori tangki air masing-masing akan dibuka di empat stesen pengisian air setempat.

“Pelanggan komersial boleh membuat pembayaran untuk pembelian air tersebut di semua 10 kaunter khidmat pelanggan Air Selangor.

“Senarai lengkap kawasan-kawasan terjejas, Pili Air Awam dan Stesen Pengisian Air Setempat boleh didapati di laman pautan hentitugas.airselangor.com,” ujarnya. - Getaran, 1 Oktober 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Bekalan Air 397 Kawasan Terjejas Pulih Sepenuhnya Malam Nanti

2

Semasa 5 hari yang lalu

Ganggu Kuliah Subuh, Penjaga Stor Ditahan

3

Semasa 1 bulan yang lalu

6 Kawasan Di Hulu Selangor Alami Gangguan Air 12 Jam

4

Selera 1 bulan yang lalu

Berjaya Food Bawa Bakeri Cita Rasa Perancis Ke Lembah Klang

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

BNS ‘U-Turn’ Fakta, Cuba Sangkal Siasatan PAC Skandal LCS

oleh Aiman Sadiq

Sukan 23 jam yang lalu

RTM Jadi Penyiar Rasmi Piala Dunia 2022 Qatar

Semasa 23 jam yang lalu

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

oleh Isabelle Leong

Luar Negara 1 hari yang lalu

Salman Rushdie Tidak Lagi Guna Ventilator, Boleh Bercakap