Berita Terkini

1 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 2 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Wajib Ambil Vaksin COVID-19 - JPA

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 30 Sep 2021 2:41PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Semua pegawai perkhidmatan awam Persekutuan diwajibkan mengambil vaksin COVID-19, kata Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) hari ini.

JPA berkata ia bagi memberi keyakinan dan jaminan kepada orang awam untuk memastikan kelancaran penyampaian perkhidmatan awam kepada rakyat serta selari dengan usaha untuk mengembalikan perkhidmatan kerajaan pada tahap pengoperasian penuh berdasarkan fasa-fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Menurut JPA, peratusan pegawai awam Persekutuan yang mengambil vaksin telah mencapai hampir 98 peratus, manakala kelompok yang masih belum mendaftar untuk divaksin adalah kecil iaitu hanya 1.6 peratus melibatkan 16,902 orang.

“Semua pegawai perkhidmatan awam Persekutuan dikehendaki untuk segera melengkapkan vaksinasi mereka sebelum 1 November 2021,” menurut JPA dalam kenyataan hari ini.

JPA berkata pegawai yang belum divaksin dalam tempoh ini hendaklah hadir secara walk-in atau jumpa terus ke pusat pemberian vaksin (PPV) yang telah disediakan oleh kerajaan.

“Bagi pegawai yang tidak boleh divaksin atas sebab kesihatan, pegawai hendaklah mengemukakan kepada ketua jabatan maklumat kesihatan yang telah disahkan oleh pegawai perubatan kerajaan,” katanya.

JPA berkata sekiranya pegawai awam masih belum mengambil vaksin selepas tempoh yang ditetapkan tanpa mendapatkan pengecualian daripada pegawai perubatan kerajaan, pegawai tersebut boleh dikenakan tindakan tatatertib selaras dengan peraturan semasa yang berkuat kuasa.

Semua pegawai awam adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 [P.U.(A) 395/1993], kata JPA. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 hari yang lalu

Suntikan Dos Penggalak COVID-19 Tingkat, Rangsang Tindak Balas Imun - Pharmaniaga

2

Semasa 4 bulan yang lalu

Sebanyak 18 Peratus Rakyat Malaysia Bakal Manfaat Vaksin Sinovac

3

Semasa 6 bulan yang lalu

Warga Emas Diberi Vaksin Sinovac Mulai Minggu Depan

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Biro Warga Emas Mampu Bela Nasib, Kesejahteraan Golongan Tua

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 6 jam yang lalu

Mahkamah Rayuan Benarkan Najib Dapat Semula Pasport

Semasa 2 jam yang lalu

Tohmahan Salah Laku Pegawai PDRM Bukan Perkara Baharu - Azri Ahmad

oleh Fitri Nizam