Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 11 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Kes Saman Mohamed Apandi Terhadap Dr Mahathir Gagal Selesai Melalui Mediasi

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 29 Sep 2021 6:40PM

Apandi Ali - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kes saman Tan Sri Mohamed Apandi Ali terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan kerajaan akan diteruskan dengan perbicaraan selepas pihak terlibat gagal menyelesaikannya secara baik melalui proses mediasi.

Peguam Datuk Abdul Shukor Ahmad yang mewakili Mohamed Apandi ketika dihubungi pemberita berkata Jabatan Peguam Negara (AGC) memaklumkan bahawa kerajaan tidak bersetuju untuk menyelesaikan kes itu secara proses mediasi.

“Semasa pengurusan kes secara dalam talian hari ini, Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Seri Latifah Mohd Tahar menetapkan perbicaraan kes itu pada 18, 20, 21 dan 22 April 2022 dan pengurusan kes selanjutnya pada 5 Nov ini. Pihak plaintif bercadang untuk mengemukakan lima saksi termasuk Mohamed Apandi,” kata Abdul Shukor.

Sementara itu, Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan yang mewakili AGC ketika dihubungi mengesahkan mengenai mediasi itu.

Pada 6 Julai lepas, Abdul Shukor memaklumkan bahawa Mohamed Apandi bersedia untuk menyelesaikan kes samannya itu secara baik menerusi proses mediasi dan telah menyerahkan borang mediasi kepada AGC menerusi e-mel pada 21 Mei.

Dalam pernyataan tuntutan, Mohamed Apandi yang merupakan Hakim Mahkamah Persekutuan sebelum dilantik sebagai Peguam Negara pada 2015, juga menuntut perisytiharan bahawa defendan pertama (Dr Mahathir) telah menyalahgunakan kedudukannya dan bahawa defendan pertama telah mendorong berlakunya pelanggaran kontrak antara beliau dan kerajaan Malaysia.

Mohamed Apandi memohon ganti rugi khas RM2,233,599.36, ganti rugi am dan teladan, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Dalam pernyataan pembelaan difailkan pada 12 November 2020, kedua-dua defendan itu menegaskan tindakan menamatkan kontrak perkhidmatan Mohamed Apandi sebagai Peguam Negara adalah sah serta mengikut peruntukan undang-undang dan tiada penyalahgunaan kuasa oleh Dr Mahathir dalam hal itu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 jam yang lalu

Edar Syabu, 2 Sahabat Dihukum Mati

2

Semasa 5 hari yang lalu

Terima Rasuah, 2 Anggota Polis Mengaku Tak Bersalah

3

Semasa 6 hari yang lalu

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Terima 2 Suapan, Rakyat Singapura Didenda RM145,000

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Dadah RM39.36 Juta Dilupus Esok - Azmi 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 13 jam yang lalu

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

Semasa 1 hari yang lalu

Biskut Hup Seng Selamat Dimakan - Jurucakap

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Pamer Aksi Berbahaya, 9 'Superman' Ditahan

oleh Nik Khaleef Fitri