Berita Terkini

3 minit yang lalu: Mahkamah di Bangladesh perintah pemenang Hadiah Nobel bayar cukai sebanyak US$1.12 juta 4 minit yang lalu: KPDN rampas 1,500 barangan tiruan di Parit Buntar 5 minit yang lalu: Terbuka Thailand: Tze Yong, Jun Hao layak ke Pusingan Kedua 5 minit yang lalu: Kes bunuh, bakar kekasih hamil: lelaki didakwa hari ini 16 minit yang lalu: Sam Rainsy telah tinggalkan Malaysia - Wisma Putra

IKUTI KAMI


Pembuat Keputusan Wanita Sektor Awam Cecah 38.2 Peratus Tahun Lepas - Siti Zailah

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 29 Sep 2021 2:42PM

Datuk Siti Zailah menjawab pertanyaan media pada Mesyuarat Penggal Keempat, Parlimen ke-14 di Bangunan Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Terdapat sebanyak 38.2 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan melalui pengisian gred utama C dan ke atas, berdasarkan statistik Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 2020, kata Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff.

Beliau berkata di sektor swasta pula, peratusan golongan wanita ialah sebanyak 25.8 iaitu berdasarkan keanggotaan wanita sebagai ahli lembaga pengarah di 100 syarikat senaraian awam yang teratas.

“Jumlah perwakilan wanita di Dewan Rakyat kini hampir 15 peratus iaitu 33 wanita daripada 220 kerusi Parlimen (dua kekosongan).

“Peratusan wanita di Dewan Negara juga hampir 15 peratus iaitu lapan wanita daripada 53 ahli Dewan Negara (17 kekosongan),” katanya menjawab soalan Nor Azrina Surip (PH-Merbok) semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Siti Zailah berkata Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) berpandangan usaha untuk meningkatkan perwakilan wanita di Parlimen adalah tanggungjawab asas semua parti politik.

Sementara itu, dalam sidang media di Parlimen beliau berkata KPWKM merancang untuk berjumpa dengan beberapa pemimpin politik bagi membincangkan usaha mencapai 30 peratus perwakilan wanita di Parlimen.

Menurut Siti Zailah sebilangan besar parti politik mengambil faktor ‘winnable candidate’ (calon yang boleh menang) sebagai penanda aras untuk menjadi seorang wakil rakyat.

“Saya memahami setiap ahli politik apabila mereka meletakkan calon, dia meletakkan calon-calon yang boleh memberi kemenangan kepada parti, dan juga calon yang mampu berdepan dengan cabaran,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

KPWKM Ambil Tindakan Tegas Sekat Laman Sesawang Pornografi

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Dewan Rakyat: Isu Kebajikan Kanak-Kanak Dibangkit, KPWKM Jadi Tumpuan Hari Ini

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Semua Kakitangan KPWKM Diarah Siap Sedia Hadapi Banjir, Urus Keperluan Mangsa

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Akta Antigangguan Seksual: KPWKM Rangka Peraturan, Bangunkan Tribunal - Nancy Shukri

Sorotan

1

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

2

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

3

Raja Permaisuri Agong Berkenan Melawat Pameran Produk Kraf Jordan Di Amman

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Mahkamah Tinggi Tolak Saman Fitnah Jason Lo Terhadap Bernama

Semasa 22 jam yang lalu

Kebakaran Hutan Kuala Langat Dipadamkan Sepenuhnya - Bomba

Semasa 17 jam yang lalu

Kerajaan Lulus BIW Ganti BISS, BISM Untuk Anggota ATM Berkuat Kuasa 1 Julai - Anwar

Semasa 21 jam yang lalu

Fasiliti, Utiliti Kampung Baru Perlu Dinaik Taraf - CEO PKB