Berita Terkini

4 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Dewan Rakyat: Isu Kebajikan Kanak-Kanak Dibangkit, KPWKM Jadi Tumpuan Hari Ini

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Mar 2023 9:18AM

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) bakal menjadi perhatian Dewan Rakyat hari ini - Gambar Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -  Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) menjadi perhatian Dewan Rakyat hari ini apabila beberapa soalan mengenai kebajikan kanak-kanak dijangka akan dibangkitkan dalam sesi soal jawab.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman web rasmi Parlimen, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera) dijadual bertanya sama ada kerajaan akan mengkaji semula syarat-syarat kelulusan pengambilan anak angkat terutamanya kanak-kanak mangsa penderaan.

Bekas Perdana Menteri itu turut akan bertanya jika kanak-kanak terbabit kes penderaan akan ditempatkan di rumah kanak-kanak untuk lebih lama sebelum dipulangkan kepada waris. 

Dr Abd Ghani Ahmad (PN-Jerlun) pula ingin tahu sama ada kerajaan bercadang untuk mewujudkan pusat jagaan khas anak luar nikah di seluruh negara selain menyentuh tentang bantuan serta pengiktirafan kerajaan ke atas usaha-usaha yang dijalankan badan bukan kerajaan.

Turut menyentuh bidang kuasa KPWKM,  Mohd Sany Hamzan (PH-Hulu Langat) akan mendahului sesi soal jawab dengan menyoal sama ada kementerian itu berhasrat memperkenalkan undang-undang bagi mewajibkan potongan gaji kepada anak yang menghantar ibu bapa ke pusat atau rumah jagaan warga emas.

Selain itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PH-Bandar Tun Razak) pula akan membangkitkan soalan mengenai langkah Kementerian Pendidikan untuk memastikan pelajar berkeperluan khas dan kurang upaya diberi fokus dan mendapat pendidikan berkualiti. 

Turut tersenarai, soalan Teresa Kok Suh Sim (PH-Seputeh) kepada Menteri Perladangan dan Komoditi berkenaan perkembangan industri buluh negara dan usaha kerajaan mengembangkan industri itu.

Selesai sesi soal jawab, persidangan Dewan Rakyat akan diteruskan dengan hari ketiga perbahasan dan penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di peringkat jawatankuasa.

Rang Undang-Undang Pencetakan Teks Al-Qur'an (Pindaan) 2023, Rang Undang-Undang Kewangan 2023 dan Rang Undang-Undang Levi Keuntungan Luar Biasa (Pengesahan) 2023 juga dijadual dibaca buat kali kedua hari ini.

Persidangan kali ini berlangsung selama 31 hari hingga 4 April. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 10 jam yang lalu

Rang Undang-Undang Kesalahan Seksual Kanak-Kanak Dibentang Di Dewan Rakyat

2

Semasa 16 jam yang lalu

Sudsidi Bersasar, Harga Barangan Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

3

Semasa 1 hari yang lalu

3 Beradik Dipercayai Didera, 2 Dirantai Di Kaki

4

Semasa 3 hari yang lalu

Peruntukan Belanjawan 11 Kementerian Diluluskan Pada Minggu Keenam Sidang Dewan Rakyat

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 6 jam yang lalu

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

oleh Farhana Farush

Sukan 1 hari yang lalu

Hasrat Yew Sin-Ee Yi Ke Final Terbuka Switzerland Tidak Kesampaian

Semasa 14 jam yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja