Berita Terkini

32 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 35 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 38 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 40 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 40 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Kadar Penggunaan Katil Hospital Antara Faktor Kedah, Johor Tidak Dapat Beralih Fasa PPN

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 Sep 2021 7:49AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kadar penggunaan katil hospital termasuk di wad Unit Rawatan Rapi (ICU) yang masih tinggi, adalah antara faktor Kedah dan Johor masih belum beralih ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) walaupun kadar vaksinasi di kedua negeri itu berada pada tahap yang baik.

Ketua Pengarah Keselamatan Negara Majlis Keselamatan Negara (MKN) Datuk Rodzi Md Saad berkata sehubungan itu penduduk di negeri berkenaan perlu menyedari kepentingan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang tinggi dan mematuhi semua protokol keselamatan ditetapkan.

“Kalau hanya cakap kenapa tidak beralih fasa sedangkan kita hidup dalam disiplin yang tidak dikehendaki, tentulah tidak capai keadaan (peralihan fasa) ini. Jadi masa depan peralihan fasa bergantung kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Bicara Naratif bertajuk Keselamatan Menyeluruh yang disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) malam tadi.

Beliau yakin penduduk di kedua-dua negeri itu juga sudah pasti menginginkan peralihan fasa bagi membolehkan mereka menikmati kelonggaran yang diberikan kerajaan.

Buat masa ini negeri-negeri yang diletakkan di bawah Fasa Satu PPN ialah Kedah dan Johor, Fasa Dua (Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Melaka, Sabah), Fasa Tiga (Perlis, Negeri Sembilan, Sarawak) dan Fasa Empat ialah Labuan. 

Sementara itu Rodzi berkata sistem pertahanan dan keselamatan siber negara adalah setaraf dengan negara maju dan turut mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

“Di peringkat Asean, kita saling bertukar pandangan dan pengalaman malah input pengalaman Malaysia dirujuk negara lain seperti Singapura dalam menguruskan ancaman siber di negara mereka,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

2

Semasa 19 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

3

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

4

Luar Negara 1 hari yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

oleh Normazlina M.D.

Semasa 14 jam yang lalu

Sajat Berada Di Australia, Dakwa Sudah Berhijrah

oleh Fitri Nizam

Semasa 2 jam yang lalu

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

Semasa 18 jam yang lalu

Tohmahan Salah Laku Pegawai PDRM Bukan Perkara Baharu - Azri Ahmad

oleh Fitri Nizam