Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 11 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


'Dark Tourism' Bakal Bawa Dimensi Baharu Sektor Pelancongan Sabah

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Sep 2021 4:07PM

Sabah bakal memperkenalkan pakej 'dark tourism' sebagai tarikan terbaru sekali gus membuka peluang baharu yang unik kepada penggiat sektor pelancongan di negeri itu.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA KINABALU - Gunung Kinabalu dan Tanduo, Lahad Datu bakal dibangunkan menjadi lokasi 'dark tourism' di negeri ini, sesuai dengan tragedi atau peristiwa hitam yang pernah berlaku di situ.

Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan Hotel Dan Pelancongan UiTM Cawangan Sabah, Kampus Kota Kinabalu, Boyd Sun Fatt berkata, gempa bumi di puncak gunung serta pencerobohan pengganas Sulu Tanduo adalah sejarah yang sukar dilupakan kerana membabitkan bencana alam serta pertempuran yang mengorbankan nyawa.

Menurut beliau, persetujuan ramai pihak termasuk ahli keluarga mangsa perlu diterima terlebih dahulu sebelum kedua-dua kawasan itu dipromosikan.

"Ada pihak yang terkesan enggan mengingati kembali detik hitam berkenaan kerana meninggalkan kesan emosi mendalam kepada mereka," katanya.

Sun Fatt menyatakan demikian pada pembentangan Bengkel Gabungan Eko Pelancongan dan Pelancongan Gelap: Potensi Produk Baharu Pelancongan Taman-Taman Sabah Pasca Pandemik, anjuran Taman-Taman Sabah (TTS) menerusi dalam talian, di sini.

Tambah beliau, 'dark tourism' mempunyai potensi dan kelompok peminat tersendiri kerana berkaitan dengan emosi serta sejarah yang boleh dirasai sendiri pelancong.

Bengkel secara dalam talian itu dirasmikan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Jafry Ariffin dan turut dihadiri lebih 130 peserta dari seluruh Sabah.

Jafry menerusi ucapan perasmiannya berkata, Sabah bakal memperkenalkan pakej 'dark tourism' sebagai tarikan terbaru di negeri ini.

"Ia akan membuka peluang baharu yang unik kepada penggiat sektor pelancongan di Sabah.

"Berdasarkan kajian yang dilakukan, 'dark tourism' turut merangkumi lokasi peperangan, penjara, tapak penghambaan, perkuburan, memorial dan lokasi sejarah penting," katanya.

Tambah Jafry, elemen wajib ada pada 'dark tourism' seperti seram, sedih dan unik berdasarkan peristiwa penting pastinya memberi pengalaman berbeza, di samping menjadi pelindung kepada warisan sejarah.

"Saya melihat 'dark tourism' mampu menjadi tarikan pelancong yang berdaya saing, mampan, inklusif dan berpotensi memacu pertubuhan ekonomi baharu, seterusnya mewujudkan lebih banyak peluang kerja," katanya.

Turut hadir dalam bengkel dalam talian berkenaan ialah Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Joniston Bangkuai dan Pengarah TTS, Dr Maklarin Lakim. - Getaran, 17 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 9 jam yang lalu

Pegawai Perhutanan, Suami, Mengaku Tak Bersalah Terima Rasuah

2

Semasa 11 jam yang lalu

Edar Syabu, 2 Sahabat Dihukum Mati

3

Semasa 3 hari yang lalu

Terengganu Mungkin Wajibkan Saringan COVID-19 Kepada Pelancong Ke Tasik Kenyir

4

Politik 3 hari yang lalu

Pakatan Harapan Akan Sokong Pindaan Perlembagaan Berkaitan MA63

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

SOP COVID-19, Sokongan Untuk OKU Buta Masih Rendah - Ras Adiba

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

Keputusan Rundingan Kerusi PH Dimuktamad Esok - Gue Teck

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Usul Ungkai Ordinan-Ordinan Darurat Dibentang Di Parlimen

Semasa 14 jam yang lalu

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura