Berita Terkini

3 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 10 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 13 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Jumlah Jangkitan Akan Kekal Tinggi - Pakar Virologi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 13 Sep 2021 11:28AM

Prof Madya Dr Nazlina Ibrahim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pakar meramalkan bahawa jumlah harian pesakit COVID-19 di negara akan kekal tinggi untuk jangka masa yang agak panjang sebelum ia menunjukkan penurunan ketara.

Pakar Virologi Molekul, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Nazlina Ibrahim berkata, walaupun kadar vaksinasi di negara meningkat saban hari, kes harian pada masa sama kekal tinggi.

Bagaimanapun menurut beliau, trend sama ditunjukkan beberapa negara besar yang program vaksinasinya sudah melebihi 60 peratus populasi seperti United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS).

“Jika dilihat di beberapa negeri di AS, peningkatan kes harian COVID-19 masih besar walaupun kadar vaksinasinya tinggi dan sudah mula menunjukkan penurunan ketika ini.

“Perkara sama juga berlaku di UK, namun apa yang menyebabkan kes di negara itu terus meningkat adalah disebabkan rakyatnya mula meninggalkan amalan penggunaan pelitup muka dan tidak lagi mengamalkan penjarakan fizikal,” katanya ketika dihubungi Getaran.

Dr Nazlina menegaskan, pemberian vaksin di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) harus diteruskan bagi mencapai sasaran imuniti kelompok.

Bagaimanapun beliau mengingatkan, penggunaan pelitup muka, penjarakan fizikal dan keperluan mencuci tangan setiap masa masih memainkan peranan penting dalam melindungi diri daripada jangkitan virus berbahaya itu.

“Walaupun kita berada tahap yang baik dari aspek kadar vaksinasi, perlu diingat bahawa varian Delta yang agak ganas kini sudah berada di dalam komuniti kita,” katanya.

Untuk rekod, selain varian Delta, terdapat dua lagi varian baharu yang dilaporkan mempunyai ciri-ciri lebih ganas iaitu memiliki kekebalan terhadap vaksin antaranya Lamda dan Mu, namun kedua-duanya masih tidak dikesan di Malaysia. - Getaran, 13 September 2021

Berita Berkaitan

1

Brunei 2 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

2

Semasa 3 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

3

Luar Negara 7 jam yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

4

Semasa 8 jam yang lalu

Anti Vaksin Susahkan Diri Sendiri - PM

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

Durian Cetus Kekecohan Di Canberra, Disangka Gas Bocor

Semasa 1 hari yang lalu

Tak Perlu Permohonan EnterSarawak Mulai Isnin 

oleh Rosli Amit

Semasa 2 jam yang lalu

TUDM Laksana Penghantaran Udara Keperluan Logistik HMATMS

oleh Rosli Amit

Semasa 8 jam yang lalu

Anti Vaksin Susahkan Diri Sendiri - PM

oleh Nik Khaleef Fitri