Berita Terkini

47 minit yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 1 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


PERKESO Bayar RM11.11 Juta Kepada Waris Pencarum Meninggal Dunia Akibat COVID-19

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Aug 2021 7:53AM

Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah membayar faedah sebanyak RM11.11 juta kepada waris pencarum layak yang meninggal dunia akibat pandemik COVID-19, setakat ini.

Ketua Eksekutifnya Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata bayaran itu melibatkan hampir 11,100 penerima yang permohonannya diluluskan termasuk kategori Pencen Penakat di bawah Skim Keilatan dan Faedah Orang Tanggungan (FOT) di bawah Skim Bencana Pekerjaan.

“Perkeso juga perlu menyediakan kira-kira RM110 juta untuk bayaran jangka panjang kepada waris-waris iaitu suami atau isteri kepada penerima dan kemudian turun kepada anak-anak mereka sehingga berusia 21 tahun atau selesai ijazah pertama,” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan kepada lapan beradik yang kehilangan ibu bapa akibat COVID-19 di sini semalam.

Sementara itu, sebanyak RM200 juta telah dibayar melalui Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) kepada hampir 50,000 pencarum yang hilang pekerjaan sejak Januari hingga Julai lepas akibat pandemik COVID-19.

Bayaran tersebut adalah berdasarkan syarat yang ditetapkan iaitu hilang pekerjaan kerana syarikat gulung tikar, pengecilan operasi, Skim Pemisahan Sukarela (VSS) dan sebagainya.

“Namun, mereka yang diberhentikan kerja akibat masalah disiplin dan sebagainya, ia tidak termasuk dalam SIP,” katanya.

Dalam pada itu katanya, dari Januari tahun ini hingga semalam sebanyak 2,857 kes melibatkan pencarum telah dibantu oleh Skuad Perkeso Prihatin.

Beliau berkata skuad yang ditubuhkan sejak 2016 itu akan bertindak memantau maklumat di media massa, media sosial dan orang ramai jika terdapat kematian atau kemalangan yang melibatkan pencarum pertubuhan itu.

“Kita tidak akan tunggu sehingga waris memohon, sebaliknya pegawai-pegawai akan terus ke rumah waris dan jika didapati nombor kad pengenalan mereka berada dalam sistem dan layak, kita akan terus proses dan bayar faedah yang layak mereka terima,” katanya.

Beliau berkata pendekatan ‘search and serve’ itu adalah bagi memastikan kesejahteraan para pekerja dan orang berinsurans sentiasa terjamin. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Muzik 3 minggu yang lalu

Kemenangan Lagu ‘Sifar’ Di Toronto Hadiah Buat Malaysia!

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Mahkamah Rayuan Benarkan Najib Dapat Semula Pasport

Semasa 2 jam yang lalu

Tohmahan Salah Laku Pegawai PDRM Bukan Perkara Baharu - Azri Ahmad

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Peratusan Kes Sporadik Di Sabah Semakin Meningkat - Masidi

Semasa 8 jam yang lalu

Tak Gopoh Vaksin Kanak-kanak Bawah 12 Tahun, Langkah Bijak - Pakar