Sepanjang bulan Syawal yang baharu berakhir, hidangan bertemakan hari raya sentiasa boleh dinikmati. Maklumlah, ada banyak undangan rumah terbuka daripada ahli keluarga, rakan-rakan, mahupun kenalan kerja.
Ketupat, lemang, rendang, lodeh, serunding sudah tak terkira banyaknya masuk ke dalam perut. Jadi, tidak hairanlah jika ada yang sudah muak dengan semua hidangan raya ini.
Tiba masanya untuk bertukar selera apabila di rumah sendiri. Sediakan menu yang mudah dan ringkas tetapi enak dan membuka selera.
Berikut adalah dua resipi mudah yang boleh dicuba apabila punya masa untuk memasak. Kedua-dua resipi ini menggunakan ‘Hamadaya Japanese Oden Soup Base’.
Seperti yang anda maklum, oden ialah hidangan tradisional Jepun yang disediakan dalam satu periuk untuk dinikmati bersama, terutama pada musim sejuk.
Dengan adanya produk ‘Hamadaya Japanese Oden Soup Base’ anda bukan sahaja boleh sediakan sup mudah ini, malah boleh juga gunakan kreativiti untuk hasilkan menu yang lain.
Sup Nasi Salmon Jepun

Gunakan lebihan nasi dengan menyediakan hidangan sup mewah dengan rasa umami ini. Mudah dan mengeyangkan.
Masa penyediaan : 5 minit
Masa memasak : 10 minit
Saiz hidangan : 3 – 4 orang
Bahan-bahan:
2 cawan nasi (beras Jepun)
160 gram ikan Salmon, dihiris nipis
2 biji telur yang dipukul
60 gram lobak merah, dihiris
60 gram cendawan shitake segar, dihiris
4 sudu besar ‘Hamadaya Japanese Oden Soup Base’
750 ml air
Untuk hiasan
Daun bawang
Cara penyediaan:
1. Tuangkan ‘Hamadaya Japanese Oden Soup Base’ ke dalam periuk yang berisi air.
2. Didihkan sup, masukkan lobak merah dan cendawan dan rebus selama 1 minit.
3. Masukkan beras yang telah dimasak dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan salmon dan tuangkan telur ke atasnya, tutup dan biarkan mendidih selama 1-2 minit.
5. Tutup api dan angkat. Hiaskan dengan daun bawang.
6. Sedia untuk dimakan.
Oden Hotpot

Hidangan satu periuk yang lazat, nikmati kuahnya yang berkhasiat yang mewah dengan rasa!
Masa penyediaan : 5 minit
Masa memasak : 10 minit
Saiz hidangan : 3 – 4 orang
Bahan-bahan:
350 gram aneka kek ikan dan bebola ikan
10 batang jejari ketam
30 gram ‘money pocket’
5 biji cendawan
1 lobak merah sederhana, potong bentuk bunga
100 gram salad selada
200 gram daikon dihiris
3 tangkai daun bawang
7 ½ sudu besar ‘Hamadaya Japanese Oden Soup Base’
½ sudu besar cuka beras
8 cawan air
Cara penyediaan:
1. Tuangkan ‘Hamadaya Japanese Oden Soup Base’ ke dalam periuk berisi air.
2. Masukkan daikon dan daun bawang dan biarkan mendidih selama 10 minit.
3. Keluarkan dan buang daun bawang.
4. Dalam periuk yang sama, tuangkan cuka beras dan pelbagai kek ikan dan bebola ikan, jejari ketam, ‘money pocket’, cendawan, lobak merah, salad, dan biarkan ia mendidih selama 5 minit.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! - Getaran, 22 Mei 2023