Berita Terkini

1 jam yang lalu: Mahkamah benar pelepasan sementara pasport Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: COVID : Jumlah kes harian enam hari meningkat 1,629 1 jam yang lalu: Bank Dunia unjur ekonomi Malaysia tumbuh 4.0 peratus tahun ini 1 jam yang lalu: Jabatan Penjara usahakan Reformasi Penjara untuk kurangkan kesesakan 4 jam yang lalu: Banjir: Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Johor kekal⁣

IKUTI KAMI


Duit Lebih Bermanfaat Untuk Digunakan Untuk Raih Pengalaman - Alasan Utama Afdlin Shauki Jual Koleksi Mainan ‘Rare’ 

Afdlin Shauki juga akui awalnya sedih untuk menjual koleksi barangan permainannya dari era 80-an dan 90-an. 

Selebriti Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jan 2023 6:00PM

Afdlin Shauki betul-betul minat dalam mengumpul barangan koleksi permainan sehingga memiliki koleksi yang terlalu banyak - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pelakon Datuk Afdlin Shauki mengakui kini, minatnya beralih kepada mencari pengalaman yang baharu, antara salah satu sebabnya untuk menjual barang-barang permainan yang boleh dikategorikan sebagai ‘barangan koleksi’ (collectible items).  

Menurut Afdlin, dia bersedia menerokai pengalaman yang baharu seperti ‘traveling’ selaras dengan usianya yang kini hampir menjangkau separuh abad. 

“Sememangnya, saya betul-betul minat dalam mengumpul barangan koleksi permainan yang cukup tegar serta memiliki koleksi yang terlalu banyak serta ada juga barang saya yang kini sudah menjadi antara koleksi yang ‘rare nak dapat’.

“Minat saya untuk mengumpul ini bermula ketika usia saya masih muda lagi, namun, saya dari keluarga yang susah jadi, ketika saya di bangku sekolah saya tidak mampu untuk membeli.

“Dan apabila saya menamatkan pengajian saya dan bermula bekerja, saya mula mengejar minat saya dalam mengumpul koleksi toys and hot toys ini, sehingga saya tidak sedar, ialah usia muda, kan, minat apapun kita akan usaha berlebihan,” katanya kepada Getaran.

Jelas selebriti popular itu lagi, sememangnya dia sedih ketika berfikir untuk menjual koleksi mainan yang terdiri daripada barang mainan dari awal 80-an, 90-an, sampai sekarang.

Namun Afdlin berkata, kini seiring dengan usianya dia berasa dia perlu meraih pengalaman lain yang lebih berharga. 

“Sejujurnya, memang sedih juga apabila saya bercadang untuk menjual koleksi personal saya ini, sebab, mengumpul toys ini bagi saya sama seperti art collection.

“Lagi pun, bagi segelintir mereka mungkin fikir mengumpul toys  ini merupakan satu hobi, not a cool thing to do, tetapi bagi  saya ia merupakan satu pengalaman yang amat berharga, dan sehingga kini, saya amat emosi untuk menjual koleksi yang begitu ‘rare’. 

“Namun, setelah saya mula ‘travel’ baru-baru ini saya sedar bahawa ‘money is better spend on experience rather than other thing (duit lebih bermanfaat digunakan untuk meraih pengalaman berbanding perkara lain’, dan itu merupakan alasan utama saya untuk menjual koleksi barangan saya.

“Selain itu, dengan menjual mainan saya ini, saya ingin menolong kepada golongan yang susah menerusi yayasan saya ini, jadi sebahagian daripada hasil penjualan saya ini, saya akan derma kepada yayasan saya,” ujarnya.

Dalam pada itu, Afdlin yang juga pengarah filem berkata, dia memilih untuk menjual koleksi barangannya di TikTok susulan jumlah penonton kontennya lebih banyak berbanding di platform lain.

“Sebenarnya,koleksi permainan saya ini ada Matrix Original, Lord Of The Rings, Star Wars, Samurai, DC, Marvel, Avatar, robot-robot dan macam-macam lagilah dan ada juga toys yang tak dihasilkan lagi. 

“Jadi, saya memilih untuk jual dekat TikTok, sebab views saya banyak di TikTok berbanding dari media sosial lain, dan bukannya saya tak nak jual dekat e-bay atau Amazon, tetapi saya perasaan bahawa di Tik Tok ini banyak pemburu toys dan pengumpul barangan rare yang betul-betul minat mengumpul. 

“Malah, mereka ada juga yang DM (direct message) saya berkenaan koleksi saya dan ada juga yang datang ke kedai saya terus, setelah saya buat ‘live’ dekat TikTok.

“Itulah sebabnya, saya berfikir untuk menjual koleksi mainan saya di TikTok,” jelas Afdlin. - Getaran, 16 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Politik 2 minggu yang lalu

Reset UMNO Wajar Selaras Perkembangan Semasa, Bersama Pertahan Kerajaan Perpaduan - Veteran UMNO

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Netizen Indonesia ‘Kecanduan’ Suara PM, Kenapa Suara Bapak Tampan Sekali? 

3

TARA 1 bulan yang lalu

Terharu Ramai Menyayanginya, Nad Zainal Bakal Kongsi Kisah Sepanjang Tidak Sedarkan Diri 

4

Refleksi 1 bulan yang lalu

'Rumahku, Rakitku' Selamatkan Pokwe Sekeluarga Daripada Banjir

Sorotan

1

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

2

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

3

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

Disyorkan untuk anda

Selebriti 4 jam yang lalu

Tunai Umrah Buat Kali Pertama, Fasha Sandha Doa Di Tanah Suci Supaya Dikurniakan Anak Lelaki

oleh Helmi Anuar

Filem & TV 20 jam yang lalu

‘I Love You Mr Clown’ - Angkat Kisah Wanita Yang Fobia Dengan Badut Tetapi Kemudian Jatuh Cinta 

Drama bersiri 13 episod ini menampilkan pasangan pelakon wajah baharu iaitu Nabil Aqil dan Yuna Rahim sebagai teraju utama. 

oleh Rubini Nagarajah

Selebriti 1 hari yang lalu

Semoga Syamsul Kembali Ke Skop Productions, Tiada Niat Tengok Dia Jatuh - Yusof Haslam

Syamsul Yusof telah membawa haluan baharu dengan menerbitkan filem bertajuk The Original Gangster di bawah produksi miliknya sendiri.

oleh Wafa Aula

Selebriti 2 jam yang lalu

Ustaz Nabil Ahmad Kini Sertai TV-AL Hijrah, Ramai Tertanya Apa Jawatannya Di Stesen Televisyen Tersebut  

oleh Wartawan Hiburan Getaran