Berita Terkini

1 jam yang lalu: UMNO akan teliti rayuan ahli digantung keahlian - Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: Ketua Pemuda UMNO akan bertemu dengan Ketua Pemuda PH, bincang gerak kerja PRN 1 jam yang lalu: Ahmad Zahid - PM setuju secara dasar penubuhan SEGiM 1 jam yang lalu: Perak pengeluar terbesar arowana pada 2022 - Jabatan Perikanan 3 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi

IKUTI KAMI


Hajiji Bentang Pindaan Perlembagaan Sabah Berkaitan Anti Lompat Parti

Politik Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 May 2023 5:48PM

Hajiji Noor - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA KINABALU - Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor hari ini membentangkan  Rang Undang-undang Perlembagaan Negeri Sabah (Pindaan) 2023 berkaitan anti lompat parti pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, di sini.

Hajiji berkata pindaan itu antara lain bertujuan memastikan kestabilan politik dan mengelakkan negeri ini daripada terus berdepan dengan krisis politik yang tidak berkesudahan.

“Pindaan ini juga akan memberikan mesej yang jelas kepada setiap Ahli Dewan Undangan Negeri  (ADUN) supaya berpegang teguh kepada prinsip parti yang diwakili untuk melindungi mandat rakyat yang telah memberi undi serta kepercayaan tinggi kepada ADUN yang dipilih ketika proses pilihan raya.

Saya yakin rang undang-undang ini juga mampu menghentikan tindakan ADUN yang dipilih dan dilantik, daripada bertukar parti tanpa sebab kukuh atau alasan yang munasabah sekali gus memastikan kestabilan politik di negeri ini untuk suatu jangka masa yang panjang,” katanya ketika membentangkan usul itu.

Beliau berkata parameter penggubalan rang undang-undang itu antaranya peruntukan larangan ADUN bertukar parti ini tidak akan terpakai secara retrospektif, manakala pelaksanaan enakmen akan bermula daripada tarikh kuat kuasa enakmen.

Selain itu katanya parameter lain turut melibatkan ADUN yang keluar daripada parti politik dalam satu parti gabungan dan menyertai parti politik yang lain dalam gabungan yang sama atau berbeza adalah terhenti menjadi ADUN.

“Mana-mana ADUN yang bertukar parti politik atau mana-mana ADUN yang meninggalkan parti politik untuk menjadi ADUN Bebas akan terhenti menjadi ADUN dan perlu mengosongkan kerusinya,” katanya.

Hajiji berkata keanggotaan seorang ADUN merujuk kepada keanggotaan dalam sebuah parti politik tidak kira sama ada parti politik itu merupakan anggota sesebuah parti gabungan atau tidak.

“Selain daripada itu, keanggotaan seorang ADUN juga merujuk kepada seorang ADUN yang bukan anggota mana-mana parti politik yang membentuk suatu gabungan parti politik, tetapi ialah anggota (terus) parti gabungan itu,” katanya.

Beliau berkata keanggotaan ADUN dalam parti gabungan tidak akan diambil kira kerana persoalan dasar utama yang menjadi asas dalam penggubalan rang undang-undang itu adalah keahlian seorang ADUN dalam suatu parti politik.

Katanya penggunaan simbol parti politik atau simbol parti gabungan tidak akan diambil kira dalam rang undang-undang berkaitan dengan larangan ADUN bertukar parti.

Hajiji berkata terdapat pengecualian terhadap larangan ADUN bertukar parti iaitu seseorang ADUN tidak terhenti sekiranya parti politiknya terbubar atau dibatalkan pendaftarannya, selain pemecatan keanggotaan dalam parti politik tidak menyebabkan kekosongan kerusi ADUN itu.

“Pengecualian itu juga termasuk pelepasan keanggotaaan ADUN daripada parti politik apabila dipilih menjadi Speaker DUN tidak menyebabkan beliau terhenti menjadi ADUN. Perkara ini tidak akan menyebabkan Speaker kehilangan kerusinya di DUN,” katanya.

Usul pindaan itu sedang dibahaskan pada sidang DUN. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Sabah Perlu Pembenihan Awan Segera - Armizan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Tanggungjawab Generasi Kita Laksana MA63 - Anwar

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerajaan Sentiasa Dukung Usaha Bentuk Kerukunan Rakyat - PM

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Penyelewengan Dana Negara RM2.3 Bilion: SPRM Giat Kumpul Maklumat, Beku 192 Akaun

oleh Farhana Farush

Semasa 9 jam yang lalu

Penubuhan SEGiM Mampu Selesaikan Konflik Ekonomi Gig - GEM

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Warga India Tikam Teman Wanita 18 Kali Kerana Cemburu

Semasa 15 jam yang lalu

Tugas Wartawan Bukan Sekadar Lapor Berita, Berperanan Cetus Idea Bangun Negara – PM

oleh Farhana Farush dan Susan Albert