Berita Terkini

50 minit yang lalu: Jambatan Pulau Pinang ditutup Ahad ini 50 minit yang lalu: Calon-calon Timbalan Menteri akan dimuktamadkan dalam masa terdekat - PM 3 jam yang lalu: Harga petrol RON97 turun 10 sen, RON95 dan diesel kekal 3 jam yang lalu: Fahmi Fadzil maklumkan nama kementerian diterajuinya kini dikenali Kementerian Komunikasi dan Digital 3 jam yang lalu: Kastam Kedah rampas 35.5kg ganja dalam trak pikap di bengkel kereta

IKUTI KAMI


Daftar Pemilih Sarawak Catat Peningkatan, SPR Atur Persiapan Rapi

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Oct 2022 4:16PM

Wan Junaidi Tuanku Jaafar - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Daftar pemilih Sarawak mencatatkan peningkatan sebanyak 59.14 peratus atau 1,943,074 juta untuk Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), berbanding 1,220,960 yang direkodkan ketika PRU-14.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, 825,791 daripada jumlah itu adalah pengundi berusia 21 hingga 39 tahun, iaitu kategori terbesar.

Menurut beliau, kelompok kedua terbesar ialah 129,034 pengundi berusia antara 18 hingga 20 tahun.

“Daftar Pemilih Sarawak yang terkini merekodkan seramai 975,618 bersamaan 50.21% pengundi lelaki dan 967,456 (49.79%) pengundi wanita.

“Daripada keseluruhan pengundi, 25,799 orang adalah pemilih orang kelainan upaya (OKU) iaitu 25,782 OKU pemilih biasa, tujuh OKU tentera dan pasangan serta 10 OKU polis dan pasangan,” katanya hari ini. 

Wan Junaidi berkata, jumlah pengundi awal pula mencatatkan sedikit pengurangan iaitu 22,127 berbanding 24,545 mengikut rekod daftar pemilih PRU-14.

Daftar keseluruhan juga katanya, menunjukkan majoriti pemilih berusia di bawah 60 tahun iaitu seramai 1,539,645 manakala 355,413 lagi berusia 60 tahun ke atas.

“Seramai 38,148 petugas akan bertugas untuk PRU-15 melibatkan 1,943 pusat mengundi termasuk 55 pusat mengundi awal dengan 4,286 saluran.

"Sebanyak 1,943 pusat pengundi telah diwartakan membabitkan sekolah, rumah panjang dan beberapa premis lain yang dikenal pasti. Daripada jumlah itu, 74 pusat pengundi yang terletak di kawasan pedalaman tidak mempunyai akses telekomunikasi," katanya.

Wan Junaidi berkata, SPR memperoleh kerjasama syarikat pembekal perkhidmatan telekomunikasi serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk memastikan kesemua 74 pusat mengundi itu mendapat liputan perhubungan, sekali gus tidak menjejaskan komunikasi sepanjang pilihan raya.

“Kerjasama dengan SKMM turut diwujudkan bagi memastikan semua pusat penamaan calon memiliki liputan komunikasi, agar hari penamaan calon pada 5 November ini berjalan lancar.

“Selain itu, SPR juga mendapat kerjasama Jabatan Insolvensi Malaysia (Mdl) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk mendapatkan maklumat terkini berhubung rekod percukaian dan status kebankrapan semua calon yang akan bertanding,” katanya.

Beliau menarik perhatian, SPR tidak ketinggalan mendapatkan kerjasama Jabatan Peguam Negata semasa hari penamaan calon untuk memberi nasihat kepada Pegawai Pengurus pilihan raya sekiranya berlaku kekeliruan dan masalah berkaitan undang-udang.

“Bagi memastikan kelancaran perjalanan pilihan raya kali ini, SPR Sarawak telah bersedia dengan pelbagai persediaan melibatkan logistik udara, air dan darat.

"Malah, sekiranya berlaku banjir ketika pilihan raya berlangsung, SPR Sarawak juga sudah merancang pelbagai kaedah untuk melancarkan perjalanan proses demokrasi dengan kerjasama bersama semua agensi keselamatan," katanya. - Getaran, 29 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Daftar Pemilih Tambahan September Dibuka Untuk Semakan - SPR

2

Politik 5 hari yang lalu

Pengundi Awal Parlimen Padang Serai, DUN Tioman Tunai Tanggungjawab Esok

3

Politik 6 hari yang lalu

PH Tidak Letak Syarat Bentuk Kerajaan Negeri - Wan Rosdy

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Che’Gu Bard Dipanggil Polis Bantu Siasatan Hantaran FB

Sorotan

1

Harga Petrol RON97 Turun 10 Sen, RON95 dan Diesel Kekal

2

Jawa Barat: 3 Anggota Polis Cedera Angkara Pengebom Bunuh Diri

3

Majalah TIME Namakan Michelle Yeoh Sebagai ‘Icon Of The Year’

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Kelulusan Projek Tebatan Banjir Bernilai RM7 Bilion Melalui Rundingan Terus Diteliti Semula - PM Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Segerakan Projek Tebatan Banjir Bukan Kesalahan Dari Segi Perolehan - Tuan Ibrahim

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 jam yang lalu

Jambatan Pulau Pinang Ditutup Ahad Ini

Politik 8 jam yang lalu

PRU-15: Calon Tarik Diri Tetap Diisytihar Pemenang Jika Dapat Undi Tertinggi - Pengerusi SPR