Berita Terkini

6 jam yang lalu: Iskandar Malaysia catat pelaburan komited terkumpul bernilai RM368 bilion 6 jam yang lalu: Tiada kompromi terhadap pihak beri rawatan gigi tanpa doktor bertauliah - Khairy 6 jam yang lalu: Pemulihan bekalan air di Kuantan capai 50 peratus - PAIP 6 jam yang lalu: KPDNHEP digesa ambil tindakan peniaga jual minyak masak melebihi harga siling 8 jam yang lalu: Timbalan Perdana Menteri Qatar adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Khamis

IKUTI KAMI


Keperluan Kemahiran Digital Meningkat, Dapat Permintaan Tinggi Menjelang 2025

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 07 Jul 2022 8:09PM

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Permintaan ke atas pekerja yang mempunyai kemahiran digital semakin meningkat dan kritikal dalam membantu perkembangan industri serta ekonomi negara. 

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, ini dibuktikan menerusi penawaran pekerjaan dalam bidang digital yang diramalkan meningkat sebanyak 12 peratus tiga tahun lagi berdasarkan laporan Future of Job 2020.

Menurut beliau, peningkatan tersebut merujuk kepada peningkatan penawaran pekerjaan sebanyak 97 juta menjelang 2025 di peringkat global berbanding 85 juta pada 2019.

"Di Malaysia pula, kajian Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) mendapati, permintaan untuk jawatan berkaitan digital meningkat 300 peratus pada April 2021 berbanding Jun 2020. 

“Angka ini melibatkan kekosongan sebanyak 56,000 perjawatan dan daripada jumlah tersebut pula, 20 peratus atau 11,200 kekosongan jawatan layak diisi oleh graduan baharu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pelancaran Portal On Demand Learning (ODL), Air Asia Academy dan Penyerahan Penempatan Pekerjaan Program Transformasi Digital Graduan Universiti di sini, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan Noraini berkata, kadar kebolehpasaran graduan negara tahun lalu direkodkan pada 85.5 peratus iaitu peningkatan sebanyak 1.1 peratus berbanding 2020.

Noraini merakamkan gambar bersama penerima Penempatan Pekerjaan Program Transformasi Digital Graduan Universiti
Noraini merakamkan gambar bersama penerima Penempatan Pekerjaan Program Transformasi Digital Graduan Universiti

“Kadar ini juga melebihi 0.4 peratus berbanding sasaran 85.1 peratus yang ditetapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12). Saya percaya, kejayaan ini terhasil daripada komitmen tinggi kementerian dan pelbagai pihak dalam melaksanakan inisiatif untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan. 

“Antara yang selalu kita dengar ialah Program Intervensi Kebolehpasaran Graduan, Program PENJANA KPT-CAP dan KPT-PACE. Terdapat juga pelbagai program kolaborasi bersama agensi lain,” katanya.

Beliau berkata, Program Transformasi Digital Graduan Universiti bersama Akademi AirAsia ialah satu lagi langkah strategik kementerian dalam memastikan graduan tempatan dapat memenuhi keperluan industri. 

Jelasnya, pelbagai set kemahiran yang diperoleh graduan menerusi program upskilling dan reskilling akan memberikan nilai tambah untuk mereka mendapat pekerjaan. 

“Lebih menarik, modul program ini dibangunkan dengan matlamat pada akhirnya nanti, graduan akan terus ditawarkan pekerjaan berdasarkan Letter of Commitment (LOC) yang diberikan oleh industri.

“Dalam hubungan ini, saya difahamkan seramai 200 graduan yang belum bekerja telah terpilih untuk menyertai Program Transformasi Digital ini dengan kerjasama pihak AirAsia Academy, melibatkan empat modul bercirikan IR4.0 dan dijajarkan mengikut keperluan pihak industri,” katanya.  - Getaran, 7 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Bantu Mahasiswa, Penyedia Makanan Di IPTA Diberi Moratorium Sewa 6 Bulan

2

Filem & TV 1 bulan yang lalu

Permohonan Baharu Geran Kandungan Digital 2022 Kini Dibuka

3

Filem & TV 2 bulan yang lalu

Sektor Animasi Negara Mampu Tembusi Pasaran Antarabangsa - MDEC

4

Filem & TV 3 bulan yang lalu

K-KOMM Lancar Geran Kandungan Digital Bagi 2022

Sorotan

1

Kadar Sewa Di Premis Kerajaan Diarah Turun 10-20 Peratus

2

Peguam Tak Sihat, Rayuan Najib Untuk Dapatkan Dokumen Ditangguh

3

Rasai Pengalaman Jadi 'Pak Tani' Di MAHA 2022

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

KPDNHEP N.Sembilan Tumpas Kegiatan Seleweng Diesel

Semasa 1 hari yang lalu

Laporan Audit LCS Dinyahklasifikasi, PM Jamin Siasatan Dibuat Secara Telus

oleh Sophia Ahmad

Semasa 15 jam yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di 397 Kawasan Di Kuala Lumpur, Hulu Langat Dan Petaling

Semasa 1 hari yang lalu

Suarakan Kemarahan Terhadap Zionis, Tegakkan Keadilan Di Palestin - Anwar

oleh Sophia Ahmad