Berita Terkini

48 minit yang lalu: Proton umum X90 kenderaan tenaga baharu pertamanya 49 minit yang lalu: Wanita warga emas maut, suami dirawat di ICU selepas makan ikan buntal 55 minit yang lalu: Jumlah import Sarawak meningkat 45.5 peratus kepada RM34.29 bilion pada 2022 - MITI 56 minit yang lalu: Cadangan wajibkan tingkatan enam beri kesan kepada kemasukan ke matrikulasi, IPT 57 minit yang lalu: Chang sertai lawatan PM ke China, intai peluang pelaburan berkaitan sains, teknologi, inovasi

IKUTI KAMI


Keperluan Kemahiran Digital Meningkat, Dapat Permintaan Tinggi Menjelang 2025

Pendidikan Dikemaskini 8 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Jul 2022 8:09PM

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Permintaan ke atas pekerja yang mempunyai kemahiran digital semakin meningkat dan kritikal dalam membantu perkembangan industri serta ekonomi negara. 

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, ini dibuktikan menerusi penawaran pekerjaan dalam bidang digital yang diramalkan meningkat sebanyak 12 peratus tiga tahun lagi berdasarkan laporan Future of Job 2020.

Menurut beliau, peningkatan tersebut merujuk kepada peningkatan penawaran pekerjaan sebanyak 97 juta menjelang 2025 di peringkat global berbanding 85 juta pada 2019.

"Di Malaysia pula, kajian Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) mendapati, permintaan untuk jawatan berkaitan digital meningkat 300 peratus pada April 2021 berbanding Jun 2020. 

“Angka ini melibatkan kekosongan sebanyak 56,000 perjawatan dan daripada jumlah tersebut pula, 20 peratus atau 11,200 kekosongan jawatan layak diisi oleh graduan baharu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pelancaran Portal On Demand Learning (ODL), Air Asia Academy dan Penyerahan Penempatan Pekerjaan Program Transformasi Digital Graduan Universiti di sini, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan Noraini berkata, kadar kebolehpasaran graduan negara tahun lalu direkodkan pada 85.5 peratus iaitu peningkatan sebanyak 1.1 peratus berbanding 2020.

Noraini merakamkan gambar bersama penerima Penempatan Pekerjaan Program Transformasi Digital Graduan Universiti
Noraini merakamkan gambar bersama penerima Penempatan Pekerjaan Program Transformasi Digital Graduan Universiti

“Kadar ini juga melebihi 0.4 peratus berbanding sasaran 85.1 peratus yang ditetapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12). Saya percaya, kejayaan ini terhasil daripada komitmen tinggi kementerian dan pelbagai pihak dalam melaksanakan inisiatif untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan. 

“Antara yang selalu kita dengar ialah Program Intervensi Kebolehpasaran Graduan, Program PENJANA KPT-CAP dan KPT-PACE. Terdapat juga pelbagai program kolaborasi bersama agensi lain,” katanya.

Beliau berkata, Program Transformasi Digital Graduan Universiti bersama Akademi AirAsia ialah satu lagi langkah strategik kementerian dalam memastikan graduan tempatan dapat memenuhi keperluan industri. 

Jelasnya, pelbagai set kemahiran yang diperoleh graduan menerusi program upskilling dan reskilling akan memberikan nilai tambah untuk mereka mendapat pekerjaan. 

“Lebih menarik, modul program ini dibangunkan dengan matlamat pada akhirnya nanti, graduan akan terus ditawarkan pekerjaan berdasarkan Letter of Commitment (LOC) yang diberikan oleh industri.

“Dalam hubungan ini, saya difahamkan seramai 200 graduan yang belum bekerja telah terpilih untuk menyertai Program Transformasi Digital ini dengan kerjasama pihak AirAsia Academy, melibatkan empat modul bercirikan IR4.0 dan dijajarkan mengikut keperluan pihak industri,” katanya.  - Getaran, 7 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Teknovasi 2 minggu yang lalu

Meta Lancar Akademi Pempengaruh Media Sosial Di Malaysia

2

Filem & TV 3 minggu yang lalu

Didi & Friends The Movie: Animasi Luar Biasa, Sesuai Untuk Semua Peringkat Umur

3

Semasa 1 bulan yang lalu

MDEC, DEPA Perluas Peluang Syarikat Tempatan Tembusi Pasaran Thailand

4

Ekonomi 6 bulan yang lalu

Bajet 2023: Kerajaan Perlu Fokus Kepada Pengembangan Model Ekonomi Gig

Sorotan

1

Kementerian, Jabatan Diminta Anjur Majlis Ilmu Untuk Hidupkan Bulan Ramadan - Anwar

2

SPRM Nafi 2 Pegawainya Dalang Isu Rasuah Libatkan Syarikat Korporat

3

Tempoh Reman Penyerang Kamal Adli Dilanjutkan Seminggu Lagi

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

5 Lagi Lebuh Raya Bakal Laksana Sistem Pembayaran Terbuka - Alexander

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Sasar Muktamad Pelan Subsidi Diesel Menjelang Ogos – Ahmad Maslan

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia, Kemboja Tingkatkan Kerjasama Dalam Pelbagai Sektor