Berita Terkini

3 jam yang lalu: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah secara dasar setuju cadangan gubal Rang Undang-Undang Sumbangan Politik - PM 3 jam yang lalu: Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional akan jadi agensi berpusat urus harta disita dan dilucut hak - PM 3 jam yang lalu: Kajian mendalam akan dilakukan bagi asingkan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan akan perkenal Pelan Tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) perkukuh keupayaan penyampaian perkhidmatan awam serta tangani isu kelemahan tadbir urus - PM 5 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik

IKUTI KAMI


Cendawan Shitake - Berkhasiat Nan Savuri

Ketahui khasiat cendawan shitake dan resipi yang boleh dihasilkan dengannya.

Kolum Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Nov 2021 2:32PM

Gambar: Universal Eye dan Brian Chen

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Cendawan shitake merupakan antara cendawan yang paling popular dan paling banyak digunakan serata dunia. 

Cendawan ini terkenal dengan rasa savurinya yang sering dikaitkan dengan kepuasan sama yang didapati apabila makan daging. 

Oleh sebab itu, saya sendiri bila mula mengamalkan diet yang lebih mengutamakan sayuran, banyak menggunakan cendawan jenis ini dalam masakan untuk kurangkan rasa rindu kepada daging. 

Dikatakan juga cendawan ini mempunyai pelbagai sebatian semula jadi yang antioksidan, dapat membantu sistem imuniti badan dan bagus untuk kesihatan umum.

Asalnya, cendawan shitake didapati di kawasan Asia Timur. 

Cendawan sebenarnya merupakan sejenis kulat yang tumbuh secara semula jadinya pada permukaan kayu yang mereput. Kebiasaannya cendawan dapat tumbuh hingga ketinggian 5-10cm. 

Hampir 83% cendawan shitake pada hari ini berasal dari Jepun. Namun kini, negara lain seperti Singapura, China, Canada dan Amerika Syarikat juga turut serta menjadi negara pengeluar. 

Di pasaran, anda boleh dapati cendawan jenis ini dalam bentuk segar, kering atau dalam bentuk serbuk. Untuk jenis yang dikeringkan, saya nasihatkan supaya ia direndam semalaman sebelum digunakan untuk tekstur yang paling lembut. 

Selain daripada itu, air rendamannya boleh disimpan sebagai penambah perisa untuk kuah hidangan yang berbeza.

Dari segi kandungan nutrisinya, cendawan kaya dengan serat dan juga vitamin B serta zat galian yang amatlah penting untuk kesihatan kita. 

Mengikut sumber Jabatan Agrikultur Amerika Syarikat, empat shitake kering (15g) mengandungi:

Kalori: 44

Karbohidrat: 11g

Serat: 2 g

Protein: 1 g

Riboflavin: 11% nilai harian  

Niacin: 11% nilai harian 

Kuprum: 39% nilai harian 

Vitamin B5: 33% nilai harian 

Selenium: 10% nilai harian 

Zink: 8% nilai harian 

Vitamin B6: 7% nilai harian 

Folat: 6% nilai harian 

Vitamin D: 6% nilai harian 

Dalam masakan Cina, antara bahan yang paling sering dimasak bersama cendawan adalah tauhu.

Hidangan ini menjadi antara hidangan kegemaran keluarga saya pada hari pertama sambutan Tahun Baru Cina kerana kami sekeluarga akan elakkan hidangan yang berasaskan protein haiwan. Selamat mencuba!

 

Chinese-style Braised Tofu

450g tauhu

1 kaldu stok sayuran dan sedikit air rendaman cendawan

Segenggam cendawan shitake kering

1 sudu besar sos tiram vegetarian

1 1/2 sudu besar kicap cair

1 sudu kecil kicap pekat

½ sudu kecil minyak bijan

¼ sudu gula

¼ sudu garam, ikut rasa

4 hirisan halia

3 ulas bawang putih,dicincang

2 daun bawang, dihiris kasar

1/2 cawan snap peas (kacang pis)

1 1/2 sudu besar tepung jagung dan air

 

Cara-cara:

1. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau.

2. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung jagung, tauhu dan snap peas.

3. Reneh cendawan sehingga cukup lembut. Masukkan tauhu dan snap peas. Reneh sehingga snap peas lembut.

4. Masukkan campuran tepung jagung untuk memekatkan kuah. Sedia untuk dihidang.
 - Getaran,, 15 November 2021

Gambar: Brian Chen

Berita Berkaitan

1

Selera 1 minggu yang lalu

Cuba Masak Sendiri 2 Resipi Datuk Fazley Yaakob

2

Video & Galeri 1 minggu yang lalu

Selera @ Getaran Ep. 56 - Resipi Kek Keju Biscoff

3

TARA 1 minggu yang lalu

Manfaat Ucapan Hari Raya Melalui Kad Fizikal Dan Kad Digital

4

Video & Galeri 2 minggu yang lalu

Selera @ Getaran Ep. 55 - Resipi Rendang Daging Mudah Dan Sedap Buat Para 'Beginner'

Sorotan

1

‘Selamat Pagi Cikgu!’, Kenangan Abadi Terpahat Di Hati

2

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

3

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

Disyorkan untuk anda

Kolum 48 minit yang lalu

‘Selamat Pagi Cikgu!’, Kenangan Abadi Terpahat Di Hati

oleh Ahmad Abdul Hamid

Kolum 1 hari yang lalu

5 Cadangan Memperkasa Bahasa Melayu