Cendawan shitake merupakan antara cendawan yang paling popular dan paling banyak digunakan serata dunia.
Cendawan ini terkenal dengan rasa savurinya yang sering dikaitkan dengan kepuasan sama yang didapati apabila makan daging.
Oleh sebab itu, saya sendiri bila mula mengamalkan diet yang lebih mengutamakan sayuran, banyak menggunakan cendawan jenis ini dalam masakan untuk kurangkan rasa rindu kepada daging.
Dikatakan juga cendawan ini mempunyai pelbagai sebatian semula jadi yang antioksidan, dapat membantu sistem imuniti badan dan bagus untuk kesihatan umum.
Asalnya, cendawan shitake didapati di kawasan Asia Timur.
Cendawan sebenarnya merupakan sejenis kulat yang tumbuh secara semula jadinya pada permukaan kayu yang mereput. Kebiasaannya cendawan dapat tumbuh hingga ketinggian 5-10cm.
Hampir 83% cendawan shitake pada hari ini berasal dari Jepun. Namun kini, negara lain seperti Singapura, China, Canada dan Amerika Syarikat juga turut serta menjadi negara pengeluar.
Di pasaran, anda boleh dapati cendawan jenis ini dalam bentuk segar, kering atau dalam bentuk serbuk. Untuk jenis yang dikeringkan, saya nasihatkan supaya ia direndam semalaman sebelum digunakan untuk tekstur yang paling lembut.
Selain daripada itu, air rendamannya boleh disimpan sebagai penambah perisa untuk kuah hidangan yang berbeza.
Dari segi kandungan nutrisinya, cendawan kaya dengan serat dan juga vitamin B serta zat galian yang amatlah penting untuk kesihatan kita.
Mengikut sumber Jabatan Agrikultur Amerika Syarikat, empat shitake kering (15g) mengandungi:
Kalori: 44
Karbohidrat: 11g
Serat: 2 g
Protein: 1 g
Riboflavin: 11% nilai harian
Niacin: 11% nilai harian
Kuprum: 39% nilai harian
Vitamin B5: 33% nilai harian
Selenium: 10% nilai harian
Zink: 8% nilai harian
Vitamin B6: 7% nilai harian
Folat: 6% nilai harian
Vitamin D: 6% nilai harian
Dalam masakan Cina, antara bahan yang paling sering dimasak bersama cendawan adalah tauhu.
Hidangan ini menjadi antara hidangan kegemaran keluarga saya pada hari pertama sambutan Tahun Baru Cina kerana kami sekeluarga akan elakkan hidangan yang berasaskan protein haiwan. Selamat mencuba!
Chinese-style Braised Tofu
450g tauhu
1 kaldu stok sayuran dan sedikit air rendaman cendawan
Segenggam cendawan shitake kering
1 sudu besar sos tiram vegetarian
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil kicap pekat
½ sudu kecil minyak bijan
¼ sudu gula
¼ sudu garam, ikut rasa
4 hirisan halia
3 ulas bawang putih,dicincang
2 daun bawang, dihiris kasar
1/2 cawan snap peas (kacang pis)
1 1/2 sudu besar tepung jagung dan air
Cara-cara:
1. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung jagung, tauhu dan snap peas.
3. Reneh cendawan sehingga cukup lembut. Masukkan tauhu dan snap peas. Reneh sehingga snap peas lembut.
4. Masukkan campuran tepung jagung untuk memekatkan kuah. Sedia untuk dihidang. - Getaran,, 15 November 2021
Gambar: Brian Chen