Berita Terkini

11 minit yang lalu: 6 maut, 17 hilang dalam kejadian letupan di pusat beli-belah di Armenia 12 minit yang lalu: Nooh Gadut dilantik Pengerusi Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang baharu 1 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 1 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis 2 jam yang lalu: KKM mohon peruntukan kesihatan awam ditingkatkan 5 peratus daripada KDNK

IKUTI KAMI


Hameediyah Derma Makanan Kepada Golongan Kurang Berkemampuan

Kisah Kita Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Aug 2021 12:10PM

Ahamed Seeni mengedarkan paket nasi kandar kepada golongan memerlukan di sekitar George Town.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Semasa permulaan perniagaan, juadah mamak Pulau Pinang paling masyhur, nasi kandar, digalas oleh penjual dengan menggunakan kayu panjang di bahu, dengan dua bakul tergantung di setiap hujungnya.

Dalam setiap bakul ada nasi dan juadah sampingan yang akan diberikan kepada pekerja pelabuhan ketika pulau itu merupakan zon perdagangan bebas.

Di tengah pandemik COVID-19 dan kesan negatifnya kepada ekonomi, rangkaian kedai nasi kandar tertua di Malaysia - Nasi Kandar Hameediyah - kembali ke akar umbinya dengan menderma, bagi mengembalikan nostalgia, terutama kepada warga emas.

Jumaat lepas, kedai itu menghantar dua orang pekerjanya ke George Town, terutama sekali di kawasan Jalan Penang berdekatan dengan restoran induknya, memakai pakaian seragam tradisional penjual nasi kandar.

Ahamed Seeni (dua dari kanan) bersama pekerjanya mengedarkan paket nasi kandar kepada golongan yang memerlukan.
Ahamed Seeni (dua dari kanan) bersama pekerjanya mengedarkan paket nasi kandar kepada golongan yang memerlukan.

Baju seragam itu terdiri daripada baju putih, kain pelikat dan songkok.

Kedua-dua pekerja itu menderma 250 paket nasi kandar kepada golongan yang memerlukan di ibu negeri Pulau Pinang.

Ini menarik perhatian orang ramai yang teruja melihat kebangkitan semula tradisi kulinari yang berusia 100 tahun itu.

Pengurus Nasi Kandar Hameediyah Ahmad Seeni Pakir Abdul Sukkor, 66, berkata selain melakukan kerja amal, tujuannya adalah untuk mengembalikan semula nostalgia kepada pelanggan terutama kepada warga emas yang rindukan masa lalu.

Tambahan pula, restoran itu telah mengedarkan 200 hingga 300 juadah masyhur itu kepada golongan fakir miskin.

Sejak tahun lalu, mereka yang datang ke restoran itu boleh menerima nasi bersama dengan lauk kari, juadah daging, sayur-sayuran dan telur rebus.

Ini termasuk pelanggan yang hadir ke restoran itu untuk membungkus makanan dan membawanya pulang.

Ahamed Seeni berkata tujuan menderma itu juga adalah untuk memberi contoh kepada generasi muda cara unik nasi kandar dijual pada masa lalu.
Ahamed Seeni berkata tujuan menderma itu juga adalah untuk memberi contoh kepada generasi muda cara unik nasi kandar dijual pada masa lalu.

“Sejak tahun lepas, kami telah menderma lebih 250 paket nasi kandar setiap hari kepada mereka yang memerlukannya.

“Nasi Kandar Hameediyah masih dibuka untuk dine in dan kami sedar yang pelanggan rindukan masakan kami. Jadi kami mengambil inisiatif untuk menderma makanan kepada golongan yang kurang mampu,” katanya bila ditemu bual oleh wartawan.

Ahmad Seeni berkata tujuan menderma itu juga adalah untuk memberi contoh kepada generasi muda cara unik nasi kandar dijual pada masa lalu.

Ini sesuatu yang tidak pernah dilihat oleh generasi masa kini.

“Kami dengan sengaja mahu menunjukkan kepada orang ramai bagaimana perniagaan nasi kandar ini bermula dan tradisi unik ini hanya boleh didapati di Pulau Pinang,” katanya.

Pewaris ketujuh kepada rangkaian restoran nasi kandar tertua di Malaysia itu berkata, Hameediyah akan mempamerkan cara tradisional bagaimana nasi dijual daripada semasa ke semasa supaya tradisi ini tidak lapuk ditelan zaman.

Nasi Kandar Hameediyah, yang ditubuhkan pada 1907, menerima pengiktirafan dari Malaysian Book of Records sebagai Restoran Nasi Kandar Tertua tahun lepas selepas beroperasi selama 115 tahun.

Restoran ini mempunyai cawangan di Sg Ara, Jalan Baru di Prai, Kota Damansara dan Ampang di Kuala Lumpur. - Getaran, 15 Ogos 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Keadaan Ainul Mardhiah Semakin Baik, ‘Tolong Jangan Percaya Scammer!’ - Ibu

2

Kisah Kita 4 minggu yang lalu

Aleeya Zailan Tolak Taja Program Hiburan, Mahu Bantu Golongan Memerlukan

3

Selebriti 1 bulan yang lalu

“Buah Pinggang Stabil, Tapi Kena Jaga Makan Minum” – Along Eyzendy

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Amaran Pelabur Bursa Malaysia: Waspada Pemanggil Menyamar Sebagai Pihak Bursa

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan