Berita Terkini

1 jam yang lalu: 45 peratus kawasan kebakaran di Pulau Burung belum padam - Bomba 1 jam yang lalu: KBS komited pastikan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2022, dapat dilaksanakan tahun ini 1 jam yang lalu: Singapura keluarkan panduan perjalanan ke Ukraine 1 jam yang lalu: COVID: 107 kluster kategori pendidikan direkodkan mulai 1 Januari hingga 25 Jauari lepas, libatkan 4,633 kes - KP Kesihatan 5 jam yang lalu: Kabinet putuskan beri semula kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Februari ini - Nancy Shukri

IKUTI KAMI


Hameediyah Derma Makanan Kepada Golongan Kurang Berkemampuan

Kisah Kita Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Aug 2021 12:10PM

Ahamed Seeni mengedarkan paket nasi kandar kepada golongan memerlukan di sekitar George Town.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Semasa permulaan perniagaan, juadah mamak Pulau Pinang paling masyhur, nasi kandar, digalas oleh penjual dengan menggunakan kayu panjang di bahu, dengan dua bakul tergantung di setiap hujungnya.

Dalam setiap bakul ada nasi dan juadah sampingan yang akan diberikan kepada pekerja pelabuhan ketika pulau itu merupakan zon perdagangan bebas.

Di tengah pandemik COVID-19 dan kesan negatifnya kepada ekonomi, rangkaian kedai nasi kandar tertua di Malaysia - Nasi Kandar Hameediyah - kembali ke akar umbinya dengan menderma, bagi mengembalikan nostalgia, terutama kepada warga emas.

Jumaat lepas, kedai itu menghantar dua orang pekerjanya ke George Town, terutama sekali di kawasan Jalan Penang berdekatan dengan restoran induknya, memakai pakaian seragam tradisional penjual nasi kandar.

Ahamed Seeni (dua dari kanan) bersama pekerjanya mengedarkan paket nasi kandar kepada golongan yang memerlukan.
Ahamed Seeni (dua dari kanan) bersama pekerjanya mengedarkan paket nasi kandar kepada golongan yang memerlukan.

Baju seragam itu terdiri daripada baju putih, kain pelikat dan songkok.

Kedua-dua pekerja itu menderma 250 paket nasi kandar kepada golongan yang memerlukan di ibu negeri Pulau Pinang.

Ini menarik perhatian orang ramai yang teruja melihat kebangkitan semula tradisi kulinari yang berusia 100 tahun itu.

Pengurus Nasi Kandar Hameediyah Ahmad Seeni Pakir Abdul Sukkor, 66, berkata selain melakukan kerja amal, tujuannya adalah untuk mengembalikan semula nostalgia kepada pelanggan terutama kepada warga emas yang rindukan masa lalu.

Tambahan pula, restoran itu telah mengedarkan 200 hingga 300 juadah masyhur itu kepada golongan fakir miskin.

Sejak tahun lalu, mereka yang datang ke restoran itu boleh menerima nasi bersama dengan lauk kari, juadah daging, sayur-sayuran dan telur rebus.

Ini termasuk pelanggan yang hadir ke restoran itu untuk membungkus makanan dan membawanya pulang.

Ahamed Seeni berkata tujuan menderma itu juga adalah untuk memberi contoh kepada generasi muda cara unik nasi kandar dijual pada masa lalu.
Ahamed Seeni berkata tujuan menderma itu juga adalah untuk memberi contoh kepada generasi muda cara unik nasi kandar dijual pada masa lalu.

“Sejak tahun lepas, kami telah menderma lebih 250 paket nasi kandar setiap hari kepada mereka yang memerlukannya.

“Nasi Kandar Hameediyah masih dibuka untuk dine in dan kami sedar yang pelanggan rindukan masakan kami. Jadi kami mengambil inisiatif untuk menderma makanan kepada golongan yang kurang mampu,” katanya bila ditemu bual oleh wartawan.

Ahmad Seeni berkata tujuan menderma itu juga adalah untuk memberi contoh kepada generasi muda cara unik nasi kandar dijual pada masa lalu.

Ini sesuatu yang tidak pernah dilihat oleh generasi masa kini.

“Kami dengan sengaja mahu menunjukkan kepada orang ramai bagaimana perniagaan nasi kandar ini bermula dan tradisi unik ini hanya boleh didapati di Pulau Pinang,” katanya.

Pewaris ketujuh kepada rangkaian restoran nasi kandar tertua di Malaysia itu berkata, Hameediyah akan mempamerkan cara tradisional bagaimana nasi dijual daripada semasa ke semasa supaya tradisi ini tidak lapuk ditelan zaman.

Nasi Kandar Hameediyah, yang ditubuhkan pada 1907, menerima pengiktirafan dari Malaysian Book of Records sebagai Restoran Nasi Kandar Tertua tahun lepas selepas beroperasi selama 115 tahun.

Restoran ini mempunyai cawangan di Sg Ara, Jalan Baru di Prai, Kota Damansara dan Ampang di Kuala Lumpur. - Getaran, 15 Ogos 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Berhati-Hati Ketika Memberi Sumbangan Banjir - Polis

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kisah Derma Arab Najib, Umpama Hikayat Dongeng - Mahkamah Rayuan

3

Semasa 3 bulan yang lalu

200 Restoran Mamak Berisiko Ditutup Kerana Kurang Kakitangan

4

Kisah Kita 4 bulan yang lalu

Ikhlas Membantu, Pesara Kerajaan 117 Kali Derma Darah

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik