Berita Terkini

57 minit yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 1 jam yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU 3 jam yang lalu: Sektor perlombongan mampu jana pelaburan RM6.7 bilion di Sarawak 3 jam yang lalu: Jepun rancang buka semula pintu sempadan kepada pelancong asing pada Jun 5 jam yang lalu: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin umum sertai Parti Bangsa Malaysia

IKUTI KAMI


SK Putrajaya Presint 11(3) Lahir Robotik Muda Kebanggaan Negara

Robot-robot ciptaan para pelajar ini pernah menyerlah di peringkat antarabangsa seperti pada pertandingan Liga Robot Sedunia 2019 di Ulsan, Korea Selatan.

Teknovasi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 07 May 2022 2:41PM

Gambar: Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Bunyi mesin sedang berfungsi di sebuah bilik di Sekolah Kebangsaan (SK) Putrajaya Presint 11(3) di sini tidak asing lagi ketika sesi kokurikulum berlangsung setiap minggu.

Suasana sedemikian kedengaran apabila murid yang menyertai Kelab Robotik SK Putrajaya Presint 11 (3) 'berlumba-lumba' menguji kemampuan robot dihasilkan menggunakan komponen lego serta melalui pengaturcaraan komputer.

Robot-robot ciptaan ahli kelab robotik itu mendapat tumpuan kerana pernah menyerlah di peringkat antarabangsa seperti merangkul empat pingat termasuk satu emas pada pertandingan Liga Robot Sedunia 2019 di Ulsan, Korea Selatan.

Guru penyelaras Kelab Robotik SK Putrajaya Presint 11(3) Siti Maryam Rahman berkata kelab tersebut disertai lapan murid tahun dua hingga enam yang terpilih selepas melalui ujian khas.

"Ujian perlu dilalui adalah asas pengaturcaraan komputer dan mencipta robot. Kita tidak boleh ambil murid dalam jumlah besar kerana set robot lego yang ada adalah terhad. Mereka akan cuba cipta robot terbaik untuk bersaing dalam pertandingan," katanya kepada Bernama.

Menurut Siti Maryam, ada bekas murid sekolah berkenaan yang pernah menjadi ahli Kelab Robotik SK Putrajaya Presint 11(3) masih berkecimpung dalam bidang robotik meskipun telah berada di sekolah menengah.

Guru Besar SK Putrajaya Presint 11(3) Hishammudin Ahmad pula berkata bagi mempertingkatkan lagi kemahiran robotik murid, pihaknya menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan International Robotics Educational Association (IREA) Korea Selatan.

"Melalui MoU ini, pihak IREA akan memaklumkan kepada pihak sekolah mengenai pertandingan yang ada di Korea Selatan untuk kami sertai," katanya pengalaman ditimba daripada kejohanan besar akan memberi pendedahan luas kepada ahli-ahli kelab robotik sekolah itu.

Beliau berkata sepanjang tempoh pandemik COVID-19, kelab robotik sekolah itu masih menyertai kejohanan termasuk peringkat antarabangsa antaranya Festival Liga Robot Sedunia 2020, walaupun bukan secara kehadiran fizikal.

Mohd Asraf Mohd Siraj yang juga guru penyelaras kelab itu berkata pelajar menyertai kelab robotik itu akan dibimbing bukan sahaja dari sudut pembelajaran robotik malah cara berkomunikasi dengan baik.

"Kita akan latih murid ini cara bertutur dengan baik kerana mereka akan bertemu pelajar antarabangsa lain... membaca, bertutur dan kemahiran menulis amat penting.

"Ketika sertai kejohanan di Korea Selatan, murid-murid ini mudah berkomunikasi dan menyesuaikan diri dengan murid antarabangsa lain... ini sesuatu yang membanggakan," katanya.

Seorang ahli kelab, Muhammad Hafiz Irfan Mohd Hafizal, 11, berkata penyertaan dalam kelab robotik sekolah membolehkannya bertemu ramai murid antarabangsa yang mahir dalam bidang tersebut.

"Saya bangga sebab dapat pergi ke luar negara untuk kejohanan robotik, kalau boleh saya ingin ajak ramai lagi rakan untuk sertai kelab ini," katanya yang menyertai kelab itu sejak tahun dua. - Bernama

Semua gambar: Bernama

Isu Pada

Sharifah Amani – Anak-Anak Kita, Masa Hadapan Kita

07 May 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Pemandu Treler Didakwa Memandu Secara Berbahaya, Sebabkan Kematian 5 Pelajar USAS

2

Pendidikan 2 minggu yang lalu

UPSI Sambut 5,714 Mahasiswa Dengan Penekanan Langkah Keselamatan

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Pelajar UUM Nur Nabilah Selamat Tiba Di Tanah Air

4

Pendidikan 2 bulan yang lalu

319 Calon SPM Terjejas Banjir Tetap Ambil SPM Esok - Exco

Sorotan

1

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

2

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 1 hari yang lalu

Xbox Mengumumkan 5 Permainan PC Terbaharu

oleh Izwan Ramlan

Teknovasi 1 hari yang lalu

Buletin Teknovasi: Apa Yang Menarik Minggu Ini?

Getaran berkongsi perkembangan terkini dunia teknologi dan inovasi untuk minggu ini

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 8 jam yang lalu

SIFA 2022 Beri Tumpuan Pada Ritual Persembahan

Festival Seni Antarabangsa Singapura (#SIFA2022) berlangsung sehingga Jun 2022.

oleh Zaidi Che

Jelajah 5 jam yang lalu

Istana Belon Seluas 28,000 Kaki Persegi Sempena Cuti Sekolah 

oleh Rahayu MN