Berita Terkini

2 jam yang lalu: Projek tebatan banjir, Selangor akan semak semula dengan MOF - MB 2 jam yang lalu: Axiata umum dividen khas 4.0 sen susulan penggabungan Celcom-Digi 5 jam yang lalu: Ejen hartanah rugi RM7 juta diperdaya Macau Scam 5 jam yang lalu: Potong gaji, tender terbuka bantu bina semula keyakinan terhadap kerajaan - Dr Rais Hussin 5 jam yang lalu: Isu dana RM600 bilion : Saifuddin akan dapatkan pandangan Ketua Polis Negara

IKUTI KAMI


SK Putrajaya Presint 11(3) Lahir Robotik Muda Kebanggaan Negara

Robot-robot ciptaan para pelajar ini pernah menyerlah di peringkat antarabangsa seperti pada pertandingan Liga Robot Sedunia 2019 di Ulsan, Korea Selatan.

Teknovasi Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 May 2022 2:41PM

Gambar: Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Bunyi mesin sedang berfungsi di sebuah bilik di Sekolah Kebangsaan (SK) Putrajaya Presint 11(3) di sini tidak asing lagi ketika sesi kokurikulum berlangsung setiap minggu.

Suasana sedemikian kedengaran apabila murid yang menyertai Kelab Robotik SK Putrajaya Presint 11 (3) 'berlumba-lumba' menguji kemampuan robot dihasilkan menggunakan komponen lego serta melalui pengaturcaraan komputer.

Robot-robot ciptaan ahli kelab robotik itu mendapat tumpuan kerana pernah menyerlah di peringkat antarabangsa seperti merangkul empat pingat termasuk satu emas pada pertandingan Liga Robot Sedunia 2019 di Ulsan, Korea Selatan.

Guru penyelaras Kelab Robotik SK Putrajaya Presint 11(3) Siti Maryam Rahman berkata kelab tersebut disertai lapan murid tahun dua hingga enam yang terpilih selepas melalui ujian khas.

"Ujian perlu dilalui adalah asas pengaturcaraan komputer dan mencipta robot. Kita tidak boleh ambil murid dalam jumlah besar kerana set robot lego yang ada adalah terhad. Mereka akan cuba cipta robot terbaik untuk bersaing dalam pertandingan," katanya kepada Bernama.

Menurut Siti Maryam, ada bekas murid sekolah berkenaan yang pernah menjadi ahli Kelab Robotik SK Putrajaya Presint 11(3) masih berkecimpung dalam bidang robotik meskipun telah berada di sekolah menengah.

Guru Besar SK Putrajaya Presint 11(3) Hishammudin Ahmad pula berkata bagi mempertingkatkan lagi kemahiran robotik murid, pihaknya menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan International Robotics Educational Association (IREA) Korea Selatan.

"Melalui MoU ini, pihak IREA akan memaklumkan kepada pihak sekolah mengenai pertandingan yang ada di Korea Selatan untuk kami sertai," katanya pengalaman ditimba daripada kejohanan besar akan memberi pendedahan luas kepada ahli-ahli kelab robotik sekolah itu.

Beliau berkata sepanjang tempoh pandemik COVID-19, kelab robotik sekolah itu masih menyertai kejohanan termasuk peringkat antarabangsa antaranya Festival Liga Robot Sedunia 2020, walaupun bukan secara kehadiran fizikal.

Mohd Asraf Mohd Siraj yang juga guru penyelaras kelab itu berkata pelajar menyertai kelab robotik itu akan dibimbing bukan sahaja dari sudut pembelajaran robotik malah cara berkomunikasi dengan baik.

"Kita akan latih murid ini cara bertutur dengan baik kerana mereka akan bertemu pelajar antarabangsa lain... membaca, bertutur dan kemahiran menulis amat penting.

"Ketika sertai kejohanan di Korea Selatan, murid-murid ini mudah berkomunikasi dan menyesuaikan diri dengan murid antarabangsa lain... ini sesuatu yang membanggakan," katanya.

Seorang ahli kelab, Muhammad Hafiz Irfan Mohd Hafizal, 11, berkata penyertaan dalam kelab robotik sekolah membolehkannya bertemu ramai murid antarabangsa yang mahir dalam bidang tersebut.

"Saya bangga sebab dapat pergi ke luar negara untuk kejohanan robotik, kalau boleh saya ingin ajak ramai lagi rakan untuk sertai kelab ini," katanya yang menyertai kelab itu sejak tahun dua. - Bernama

Semua gambar: Bernama

Isu Pada

Sharifah Amani – Anak-Anak Kita, Masa Hadapan Kita

07 May 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

‘Jika Suara Ditindas, Kami Akan Kritik Kerajaan Baharu’ - Kesatuan Pelajar

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Bas Bawa Pelajar Universiti Terbalik Di Tanjung Malim

3

Semasa 4 minggu yang lalu

Pengundi Muda Masih Atas Pagar - Pemerhati Politik

4

Semasa 1 bulan yang lalu

PRU-15: Pelepasan Cuti Mudahkan Urusan Penuntut IPT Pulang Mengundi

Sorotan

1

Polis Siasat Pengguna TikTok Muatnaik Kandungan Berunsur Fitnah Terhadap PDRM

2

Adik Perempuan Dakwa Emilia Telah Dipukul Sejak 2011

3

Kekurangan Telur: Kerajaan Kenal Pasti Sumber Luar, Tampung Bekalan Dalam Negara

Disyorkan untuk anda

Refleksi 15 jam yang lalu

Ibu Tunggal Guna Kain Batik Ganti Lampin Anak OKU

Gaya 8 jam yang lalu

Mrs Malaysia World 2022 Lakar Nama Dalam Malaysia Book of Records

Mrs Malaysia World 2022, Olivia Nicholas mencipta rekod negara apabila mengenakan busana kebangsaan yang dihiasi dengan syiling lima sen terbanyak.