Berita Terkini

1 jam yang lalu: Banjir: Paras air di daerah Segamat, Kluang dan Muar menurun - Bukit Aman 1 jam yang lalu: DUN Selangor tidak akan dibubarkan sebelum Hari Raya Aidilfitri - MB Selangor 2 jam yang lalu: Banjir di Sabah : 8,523 mangsa dipindahkan ke 33 PPS di lima daerah setakat 2 petang ini - JPBN 2 jam yang lalu: Lelaki warga Yaman didakwa edar dadah jenis kanabis, lebih 200kg 2 jam yang lalu: Rayuan Peter Anthony terhadap sabitan dan hukuman didengar 15 Mac

IKUTI KAMI


Alena Murang Mendendang Lagu Langit Nenek Moyang

‘Sky Songs’ mengangkat muzik dan budaya peribumi Sarawak serta perjuangan bahasa Kenyah dan Kelabit yang semakin menghilang.

TARA Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 11 Apr 2021 9:03AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Selepas kejayaan album sulung, Flight (2016), Alena Murang menghembus pula nafas baharu untuk album terbaharunya yang berjudul Sky Songs (2021). Menariknya, album ini dinyanyikan sepenuhnya oleh Alena dalam bahasa Kenyah dan Kelabit.

Inspirasi dari cerita-cerita nenek moyangnya yang tinggal di langit dan bumi, Sky Songs ialah sebuah perjalanan melewati kosmos; lagu-lagu untuk sang pahlawan yang melihat kabus dini hari pertempuran, kisah-kisah penghijrahan, juga lagu-lagu yang meratap guruh dan sang bulan. 

Sky Songs mengandungi lapan lagu, merangkumi dua single, 'Gitu’an' dan 'Meno', dua lagu instrumental, satu lagu dalam bahasa Kenyah, empat lagu dalam bahasa Kelabit dan satu lagu dalam bahasa Inggeris. Sedikit fakta, bahasa Kenyah dan Kelabit merupakan dua bahasa yang semakin pupus di Malaysia. 

Bercakap tentang pelancaran album terbaharunya, Alena berkata, “Album ini dinamakan Sky Songs kerana ia adalah sebuah representasi nenek moyang saya dan bagaimana kehidupan kita di bumi ini yang amat suci.

“Ada cerita-cerita tentang kehebatan nenek moyang kami yang dahulunya tinggal di langit dan turun ke bumi melalui air terjun. Dan kini, bila kita mendongak ke langit dan melihat kepulan awan putih atau bintang-bintang bergemerlapan, ia mengingatkan kita untuk terus berpijak di bumi, hidup sebagai masyarakat dengan setiap makhluk Tuhan kerana kita saling memerlukan.

“Nenek moyang kami juga mempunyai hubungan istimewa dengan alam semesta. Dari matahari ke langit, pokok-pokok dan semua hidupan. Mereka berpesan bahawa langit itu umpama ‘kubah pelindung matahari yang besar’ dan semua hidupan di bumi hidup di bawahnya.

“Dan kerana itu jugalah saya memilih untuk menyanyi dalam bahasa Kenyah dan Kelabit demi memastikan ia tidak hilang ditelan zaman. Baik individu, mahupun komuniti, bahasa itu mewakili pelbagai perkara yang berlaku dalam sesebuah kehidupan.

“Maka dengan itu, album ini salah satu cara saya untuk memastikan warisan kita yang indah ini dapat dipertahankan dengan harapan agar anak-anak kita nanti dan generasi masa hadapan dapat menerima dan menghargainya,” terang penyanyi sape’ profesional wanita pertama ini. 

Alena, yang turut terlibat dalam projek Roads To Our Heritage bersama-sama dua lagi kugiran tempatan, Estranged dan Stonebay, bermatlamat untuk membawa cerita tentang masyarakat Bumiputera di Sabah dan Sarawak, terutamanya muzik dan pembuat alat muzik tradisional. 

Dengan berkongsi cerita-cerita seperti yang disampaikan oleh penjaga warisan asli, mereka berharap agar usaha ini dapat meningkatkan minat orang ramai khususnya rakyat Malaysia, tanpa mengira usia, di dalam dan luar negara dalam melestarikan budaya Malaysia Timur. 

Alena bersama kigurannya semakin berkembang dari segi ahli dan juga bunyi-bunyian sejak beberapa tahun kebelakangan. Diterbitkan oleh sepupunya Joshua Maran dengan beberapa pemuzik lain yang turut menyumbang untuk album ini, antaranya Jonathan Wong Ketshin, Herman Ramanado, Jimmy Chong, Derrick Siow dan Niko Coyez.

Alat muzik yang digunakan dalam album ini juga merupakan alat muzik asli peribumi Borneo seperti Sape’, Tubong, Pagang, Tikar Rotan dan juga beberapa alat muzik budaya seperti serunai, gendang, loceng serta beberapa alat muzik komersial seperti gitar, bass dan dram.

Mereka menampilkan bunyian baharu dengan pengaruh muzik berbeza. Ia genre muzik yang agak sukar untuk disampaikan. Boleh dikatakan Sky Songs memadukan genre folk pop, folk rock dan world music.

Album ini disertakan terjemahan bahasa Inggeris, cerita dan ilustrasi dan gambar-gambar pemandangan tanah tinggi, langit dan gunung-ganang.

Penerbitan Sky Songs turut disokong oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) serta Yayasan Budaya Dayak Sarawak. 

“Saya sangat gembira dengan pelancaran Sky Songs. Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam pembikinan album, kepada ahli kumpulan saya dan terutama KKMM kerana menyokong penggiat seni tempatan menerusi Dana Kandungan Digital serta Yayasan Budaya Dayak Sarawak,” akhiri Alena syukur.

Sky Songs boleh didengari di semua platform digital serta album fizikal Sky Song boleh didapati di Tandang Store

Cetera Alena Murang

Alena Murang adalah seorang penyanyi dan penulis lirik serta pemain sape’ profesional wanita pertama. Sape’ ialah alat muzik kecapi bertali tradisional dari Borneo, khususnya Sarawak.

Alena selalu mendengar lagu-lagu, muzik dan cerita-cerita rakyat dari warga emas Kelabit dan Kenyah, lalu Alena menyampaikannya secara kontemporari. Alena turut menyanyi dan menulis lagu-lagu ciptaannya sendiri. 

Istimewanya, Mathew Ngau Jau, seorang pemuzik sape’ Sarawak yang terkemuka bukan sahaja di Malaysia, malah serata dunia adalah mentor kepada Alena. 

Kira-kira 20 tahun yang lalu, Alena menyertai program kebangkitan sape’ dan dia menuntut ilmu dengan Mathew sebagai pelajar pertama. 

Terbaharu, Alena baru sahaja menerima Anugerah Pengiktirafan Khas daripada Kerajaan Negeri Sarawak pada Mac 2021. – Getaran, 11 April 2021

Semua gambar: Alif Omar

Isu Pada

Maya Karin: Saya Tak Rasa Tergugat

10 Apr 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 9 jam yang lalu

Wanita Lithuania Hilang 4 Tahun Lalu Ditemukan Di Malaysia

2

Semasa 9 jam yang lalu

2 Rakyat Malaysia Maut Selepas Bot Dinaiki Terbalik Di Krabi

3

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir Di 3 Negeri Bertambah Buruk, Jumlah Mangsa Terus Meningkat

4

Semasa 3 hari yang lalu

Malaysia Boleh Jadi Negara Maju Jika Amalan Rompak Kekayaan Negara Dihentikan - PM

Sorotan

1

BN-PH Pahang Tubuh Majlis Perundingan Kerajaan Perpaduan, Ikrar Selesai Isu Rakyat

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?