Berita Terkini

9 jam yang lalu: Malaysia harap UAE bawa isu Palestin dan Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB 9 jam yang lalu: Majoriti penduduk dewasa Singapura lihat perlumbaan F1 bawa impak positif ke atas republik itu- YouGov 9 jam yang lalu: Ambank bayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia berhubung skandal 1MDB 9 jam yang lalu: Tunku Panglima Johor Juara PRO-AM GT3 Asia 9 jam yang lalu: Tiada rasuah libatkan peruntukan KBS kepada persatuan sukan - Ahmad Faizal

IKUTI KAMI


Pembiasan Fesyen Yang ‘Terperangkap’ Semasa Berada Di Dalam Kuarantin

Seramai 19 pelajar tahun akhir ESMOD Kuala Lumpur mempersembahkan ‘Croiranting’ untuk ESMOD Kuala Lumpur Graduation Fashion Show 2022.

TARA Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Sep 2022 2:00PM

Tema ‘Croiranting’ dipilih kerana pelajar-pelajar ini telah mengusahakan koleksi mereka pada tahun 2021 lalu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) - Gambar ihsan ESMOD Kuala Lumpur

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Acara ESMOD Kuala Lumpur Graduation Fashion Show 2022 telah berlangsung dengan jayanya setelah kumpulan pelajar tahun akhir ‘menakluki’ pentas peragaan dengan hasil ciptaan fesyen mereka.

Meraikan majlis yang menandakan tamatnya pengajian mereka dengan penuh meriah, pertunjukan fesyen ini menyaksikan 93 karya ciptaan 19 pereka fesyen.

Tahun ini, pentas peragaan akhir itu menyaksikan reka bentuk busana-busana yang luar biasa dengan tema ‘Croiranting’ yakni satu permainan kata tentang perkataan kuarantin.

Pertunjukan fesyen ini menyaksikan 93 karya ciptaan 19 pereka fesyen
Pertunjukan fesyen ini menyaksikan 93 karya ciptaan 19 pereka fesyen

Tema ini dipilih kerana pelajar-pelajar ini telah mengusahakan koleksi mereka pada tahun 2021 lalu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedang berkuat kuasa.

Panel juri terdiri daripada pereka-pereka fesyen ternama tempatan seperti Khoon Hooi, Joe Chia, Justin Yap and Daniel Lau. 

Ketua Fakulti Fesyen ESMOD Paris, Paul Marchand turut membuat penampilan khas untuk ESMOD Kuala Lumpur Graduation Fashion Show 2022 ini.

Mereka menilai dan mendengar penjelasan tentang setiap koleksi yang dipersembahkan serta memberi nasihat dan tunjuk ajar tentang perkara-perkara yang boleh diperbaiki oleh pelajar.

Panel juri tahun ini terdiri daripada pereka-pereka fesyen ternama tempatan seperti Khoon Hooi, Joe Chia, Justin Yap and Daniel Lau
Panel juri tahun ini terdiri daripada pereka-pereka fesyen ternama tempatan seperti Khoon Hooi, Joe Chia, Justin Yap and Daniel Lau

Paling istimewa, Anugerah Jarum Emas yang paling diidamkan oleh semua pelajar pada tahun ini dianugerahkan kepada Samantha Low selaku pelajar terbaik.

Anugerah berupa seutas rantai berkalungkan buah jarum emas ini merupakan satu pengiktirafan tertinggi oleh ESMOD International. 

Selepas tamat pengajian, bakat-bakat muda ini sudah pun dilengkapi dengan kemahiran dan pengetahuan fesyen untuk mengharungi dunia fesyen yang sebenar di luar sana.

Pertunjukan fesyen ini hanyalah sebagai pengenalan untuk mereka mempersembahkan bakat dan kreativiti mereka kepada pemain-pemain industri fesyen tempatan.

Anugerah Jarum Emas yang paling diidamkan oleh semua pelajar pada tahun ini dianugerahkan kepada Samantha Low selaku pelajar terbaik
Anugerah Jarum Emas yang paling diidamkan oleh semua pelajar pada tahun ini dianugerahkan kepada Samantha Low selaku pelajar terbaik

Masa hadapan yang cerah menanti para pereka fesyen muda ini kerana mereka telah berjaya mencipta bukan sahaja fesyen yang mengujakan, malah satu karya seni yang luar biasa.

Langkah seterusnya dalam perjalanan mereka menuju kejayaan ialah dengan menjalani latihan amali di bawah kendalian beberapa nama besar di dalam industri fesyen, dalam dan luar negara.

Dijalankan oleh ESMOD Kuala Lumpur dan ESMOD International, ia satu program khas bagi memastikan graduan mendapat tempat di dalam industri fesyen. – Getaran, 3 September 2022

Isu Pada

Swadaya Meerqeen

03 Sep 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 3 hari yang lalu

Scha Dan Awal Duduk Sebaris Bersama Lee Min Ho Di Pertunjukan Fesyen Milan

2

TARA 4 minggu yang lalu

Meski Terpalit Kontroversi, Kuala Lumpur Fashion Week 2022 Kekal Bergemerlapan!

3

TARA 4 minggu yang lalu

Debut Arunsayfull Di Pentas KLFW Penuh Gah Nan Mewah

4

Gaya 1 bulan yang lalu

Puteri Raja Muda Perlis, Khatreena Persembahkan Fesyen Inspirasi Kopi Menarik

Sorotan

1

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

2

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

3

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman