Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pencari madu lebah maut jatuh pokok setinggi 30 meter di Kampung Meranto, Gua Musang 1 jam yang lalu: KDN salur peruntukan lebih RM2.3 juta untuk pembaikan penjara, PPD di Kedah 1 jam yang lalu: Rumah terbakar: Seramai 76 penghuni Rumah Selunsin, Pakan dalam Bahagian Sarikei terjejas 1 jam yang lalu: MAHB kekal untung selepas merekodkan untung bersih suku pertama RM58.19 juta 1 jam yang lalu: Hanya 35 peratus atau seramai 176,883 suri rumah carum bawah Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR)

IKUTI KAMI


Ketidakstabilan Politik Jejaskan Program Podium 2022 - Hannah

Sukan Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 25 May 2023 3:54PM

Dalam tempoh berkenaan, berlaku tiga kali pertukaran Perdana Menteri dan  Menteri Belia dan Sukan yang turut melibatkan pertukaran ahli lembaga pengarah, bajet serta fokus. - Gambar Alif Omar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ketidakstabilan politik negara dalam tempoh empat tahun telah menyebabkan 220 atlet negara tidak dapat meneruskan latihan berikutan tiada peruntukan khusus diberikan untuk pelaksanaan program latihan senior di bawah Program Podium 2022.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata dalam tempoh berkenaan, berlaku tiga kali pertukaran Perdana Menteri dan  Menteri Belia dan Sukan yang turut melibatkan pertukaran ahli lembaga pengarah, bajet serta fokus.

Mengambil contoh butiran Bajet 2022 yang dibentangkan pada Oktober 2021, beliau menjelaskan tidak ada dinyatakan peruntukan yang diberikan bagi Program Podium 2022.

“Ini telah menyebabkan Majlis Sukan Negara (MSN) terpaksa menyusun semula program persediaan atlet ke arah temasya sukan utama bagi 2022 antaranya Sukan SEA Vietnam, Sukan Komanwel Birmingham dan Sukan Asia (di Hangzhou, China).

“Pada masa sama, MSN juga terpaksa mengagih dan menggunakan peruntukan dalaman bagi memastikan elaun latihan atlet serta gaji jurulatih diteruskan tanpa penangguhan agar tidak menjejaskan prestasi atlet yang sedang dalam latihan,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) yang meminta Hannah menjelaskan kenyataannya pada sidang media minggu lepas mengenai ketidakstabilan politik menjadi antara punca pretasi buruk pasukan negara dalam Sukan SEA 2023 di Kemboja baru-baru ini.

Hannah menjelaskan keadaan dihadapi MSN itu berlarutan bagi tempoh dua bulan iaitu Januari hingga Februari 2022.

“KBS mengambil inisiatif memohon kepada Kabinet untuk mendapatkan peruntukan bagi progam podium dan telah dipersetujui di bawah RMK12 (Rancangan Malaysia Ke-12) sebanyak RM240 juta dari 2022 hingga 2025 iaitu RM60 juta setahun.

“Setiap kali ada perubahan seperti ini, apabila elaun dan gaji jurulatih tertangguh kerana tiada bajet, ia memberi kesan kepada latihan mereka. Ini kerana ada atlet yang perlu ke luar negara dan saya ada bincang dengan atlet dan persatuan, mereka setuju bahawa dalam tempoh empat tahun kita sibuk berpolitik, negara jiran kita telah jauh ke hadapan,” katanya. 

Sebagai langkah ke hadapan, beliau berkata kementerian akan memfokuskan kepada sukan yang berpotensi menawarkan lebih banyak pingat kepada negara.

Justeru, menurut Hannah Persatuan Sukan Kebangsaan diwajibkan untuk mengemukakan pelan jangka masa pendek dan panjang bagi memastikan Malaysia dapat bersaing dengan Singapura, Thailand dan Vietnam di Sukan SEA, seterusnya Sukan Asia dan Sukan Olimpik.

“Antara penekanan yang akan diberikan adalah acara sukan yang menawarkan banyak pingat seperti renang dan olahraga, mesti membawa perubahan. Penekanan ini diberikan kerana mereka mempunyai banyak acara untuk dapatkan pingat.

“Kita juga akan fokus pada sukan mempertahankan diri dan terjun kerana kedua-duanya telah membawa pulang pingat emas dan menghasilkan atlet cemerlang,” katanya.

Selain itu, beliau berkata atlet negara seperti Shereen Samson Vallabouy dan Umar Osman yang masing-masing menghadiahkan pingat emas acara 400 meter di Sukan SEA Kemboja akan diberikan bantuan kewangan selain atlet lain bagi memastikan mereka bersedia menghadapi Sukan Asia Hangzhou di China, September ini. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Sekretariat Diraja Perlu Ditubuh Demi Menjamin Kestabilan Politik, Ekonomi

2

Sukan 4 hari yang lalu

Peja Nafi Ketidakstabilan Politik Jadi Punca Program Podium Tak Diteruskan

3

Politik 5 hari yang lalu

Hajiji Bentang Pindaan Perlembagaan Sabah Berkaitan Anti Lompat Parti

4

Sukan 1 minggu yang lalu

Kontroversi Sukan SEA: ‘Saya Tidak Akan Minta Maaf Kerana Menghantar Atlet Muda – Hannah

Sorotan

1

Jurugambar Ditahan Bantu Siasatan Amang Seksual Di Sepang

2

Pilih Bulu, RapidKL ‘Dibelasah’ Benarkan VVIP Guna MRT Tanpa Pelitup Muka

3

Dakwaan Pulau Pinang Milik Kedah, Sanusi Perlu Faham Perlembagaan - Anwar

Disyorkan untuk anda

Sukan 4 jam yang lalu

Abu Samah Dilepas Tanpa Dibebas Tuduhan Rasuah

Semasa 1 hari yang lalu

Terlibat Pelbagai Kesalahan, Lesen Bas Starmart Express, TRA Xpress Digantung 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Pilihan Raya Presiden Turkiye, PM Zahirkan Ucapan Tahniah Untuk Erdogan

oleh Sophia Ahmad

Semasa 7 jam yang lalu

Bila Kerajaan Mahu Tubuh RCI Tommy Thomas, Harap Tidak Wujud Konspirasi

oleh Aiman Sadiq