Berita Terkini

2 jam yang lalu: 5 individu nyaris maut pokok tumbang hempap kenderaan 2 jam yang lalu: Agong nasihat umat Islam elak bazir makanan di bulan ramadan 2 jam yang lalu: MBA gesa kerajaan percepat program biodiesel B20 di seluruh negara 2 jam yang lalu: Cadangan MRSM berbayar, kos haji tumpuan Dewan Rakyat hari ini 2 jam yang lalu: Malaysia sedia bekerjasama dengan Afghanistan - PM

IKUTI KAMI


Batal Ordinan Darurat Tanpa Perkenan, Agong Dukacita

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 29 Jul 2021 12:56PM

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah melahirkan rasa dukacita apabila kerajaan bertindak membatalkan Ordinan Darurat sedangkan ia masih belum diperkenankan.

Titah baginda, kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Parlimen pada Isnin lalu juga tidak tepat dan mengelirukan ahli Dewan Rakyat.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata Perkara 150(2B) dibaca dengan Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan secara jelas memperuntukkan kuasa penggubalan dan pembatalan Ordinan-Ordinan Darurat terletak pada Seri Paduka Baginda.

"Seri Paduka Baginda turut menzahirkan rasa amat dukacita kerana apa yang telah diperkenan dan dititahkan kepada Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun, ketika majlis menghadap secara maya pada 24 Julai lalu, untuk cadangan pembatalan semua Ordinan Darurat dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi tujuan diungkaikan tidak dilaksanakan.

"Seri Paduka Baginda turut menegaskan bahawa permohonan pembatalan semua Ordinan Darurat berkuat kuasa pada 21 Julai 2021 telah dilakukan secara tergesa-gesa tanpa pembentangan di Parlimen," katanya, dalam kenyataan rasmi Istana Negara di sini hari ini.

Ahmad Fadil menegaskan, kenyataan bercanggah serta mengelirukan yang dibuat di Parlimen bukan sahaja gagal menghormati prinsip kedaulatan undang-undang terkandung dalam Rukun Negara, malah turut membelakangi fungsi dan kuasa Seri Paduka Baginda selaku Ketua Utama Negara seperti termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Menurut beliau lagi, Seri Paduka Baginda sedia maklum akan perlunya Baginda bertindak mengikut nasihat Jemaah Menteri seperti terkandung dalam Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

"Namun, Seri Paduka Baginda menzahirkan pandangan bahawa Baginda, selaku Ketua Utama Negara, mempunyai kewajipan untuk menyampaikan nasihat dan teguran jika berlaku sebarang tindakan tidak berperlembagaan oleh mana-mana pihak, khususnya mereka yang melaksanakan fungsi dan kuasa Yang di-Pertuan Agong.

"Seri Paduka Baginda menegaskan, Ahli-ahli Parlimen perlu memberikan keutamaan kepada kemaslahatan dan kesejahteraan rakyat serta negara pada sesi sidang Parlimen yang kini sedang berlangsung untuk mencari penyelesaian terhadap pelbagai masalah yang dihadapi rakyat dan negara ketika krisis pandemik COVID-19 ini," katanya. - Getaran, 29 Julai 2021

Sorotan

1

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

2

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

3

Batal Pengecualian Cukai: Dakwa Muhyiddin Berniat Jahat, Guan Eng Lapor Polis

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Hayati Sambutan Hari Air Sedunia Dalam Usaha Pastikan Sumber Air Dijaga - Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Cari Wanita Kantoi Curi Barangan Jemaah Masjid

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Pengeluaran KWSP: Kerajaan Tidak Akan Laksana Pendekatan Populis

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Cerai Hafidz Roshdi: Mahkamah Tetap 9 Mei Untuk Sebutan