Berita Terkini

5 jam yang lalu: PDRM terima laporan dakwaan PM sebagai ejen Israel 5 jam yang lalu: PM tuntut ahli parlimen Baling mohon maaf 7 jam yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 8 jam yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 8 jam yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


Selamatkah Pejabat Anda Daripada Virus COVID-19?

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jun 2021 8:51AM

WHO menyatakan bahawa bangunan tertutup yang mempunyai pengudaraan tidak baik lebih berisiko menyebarkan COVID-19 berbanding luar bangunan. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jangkitan COVID-19 di Malaysia, melibatkan kluster tempat kerja antara penyumbang utama peningkatan kes sejak akhir-akhir ini.

Namun sehingga kini, penyebaran virus melalui bawaan udara mungkin antara faktor mengapa kadar jangkitan COVID-19 masih kekal tinggi.

“Kerana itu apabila berada di pejabat, amat disarankan untuk kita menggunakan pelitup muka dan elakkan untuk duduk terlalu rapat antara satu sama lain kerana semua perkara berkenaan boleh menyumbang kepada berlakunya jangkitan di tempat kerja.''

Statistik yang dikongsi Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah sebelum ini juga menunjukkan sektor perkilangan adalah penyumbang tertinggi bagi kategori kluster tempat kerja.

Persoalannya, benarkah bangunan tertutup yang mempunyai pengudaraan tidak baik lebih berisiko untuk menularkan COVID-19 berbanding luar bangunan?

Pakar Virologi Molekul, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Dr Nazlina Ibrahim berkata, beliau tidak menafikan pengudaraan di tempat kerja berpotensi menjadi faktor penyumbang kepada jangkitan COVID-19.

“Saya memang terlibat dengan kajian tersebut, jadi apa yang kita lihat adalah dalam udara kita ini ada zarah terampai seperti habuk halus dan habuk halus ini pula ada potensi untuk mengandungi virus bersama-sama zarah terampai ini.

“Di tempat kerja kita, selalunya udara tertutup, ada penyaman udara jadi pengudaraan itu berada di persekitaran. Jika ada seorang yang telah dijangkiti COVID-19 berada di kawasan tersebut dan bercakap tanpa menggunakan pelitup muka, batuk atau bersin, maka virus itu akan berada di dalam persekitaran untuk tempoh tertentu,” katanya kepada Getaran.

Mengulas lanjut lanjut beliau berkata, pemakaian pelitup muka adalah perlu ketika berada di pejabat, bagi mengurangkan risiko jangkitan jika udara disedut sudah dicemari virus COVID-19 yang dibawa pesakit.

“Sekiranya udara tidak ditukar maka virus tersebut akan terampai dan memungkinkan udara mengandungi virus memasuki sistem pernafasan.

“Kerana itu apabila berada di pejabat, amat disarankan untuk kita menggunakan pelitup muka dan elakkan untuk duduk terlalu rapat antara satu sama lain kerana semua perkara berkenaan boleh menyumbang kepada berlakunya jangkitan di tempat kerja,” tegasnya.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebelum ini menyatakan, bangunan tertutup yang mempunyai pengudaraan tidak baik lebih berisiko menyebarkan COVID-19 berbanding luar bangunan.

Kajian sebuah universiti tempatan pula melaporkan, ruangan tertutup serta operasi pendingin hawa yang mengitar semula udara akan memudahkan penyebaran virus melalui aerosol.

Virus COVID-19 dilaporkan mampu terampai lama dalam udara dan tersebar antara dua sehingga enam meter dalam ruangan tertutup tanpa pengaliran udara segar.

Justeru, bagi menangani masalah ini, setiap syarikat perlu meneliti semula Prosedur Operasi Standard (SOP), khususnya membabitkan aspek pengudaraan di tempat kerja. - Getaran, 26 Jun 2021
 

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Semasa 1 hari yang lalu

Sultan Brunei Pandu Sendiri Kereta Bawa Anwar Ke Seri Perdana

3

Semasa 2 hari yang lalu

Kepimpinan Anwar Tepat Pada Masanya - Wartawan Veteran Thailand

4

Semasa 2 hari yang lalu

Malaysia Berhasrat Perkukuh Hubungan Dengan Somalia - PM

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

MS Puas Hati Prestasi Skuad Terjun Negara Di GP Malaysia

Semasa 1 hari yang lalu

Berhenti Beri Kenyataan Tidak Membina Yang Berisiko Jejas Kerajaan Perpaduan

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

PM Guna Kenderaan Sedia Ada Di Pejabat, Tolak Mercedes S600

Semasa 1 hari yang lalu

Miliki Dadah Di Perairan Negara, 4 Warga Asing Ditahan 

oleh Aiman Sadiq