Berita Terkini

3 jam yang lalu: PDRM terima laporan dakwaan PM sebagai ejen Israel 3 jam yang lalu: PM tuntut ahli parlimen Baling mohon maaf 6 jam yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 6 jam yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 6 jam yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


Majlis Akad Nikah Di Selangor Dibenarkan Mulai 1 Julai - JAIS

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu ยท Diterbitkan pada 25 Jun 2021 9:22PM

Pelaksanaan majlis akad nikah di Selangor dibenarkan mulai 1 Julai namun mengikut SOP yang ditetapkan. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Pelaksanaan majlis akad nikah di Selangor dibenarkan mulai 1 Julai, kata Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

JAIS menerusi hantaran di Facebook @Jabatan Agama Islam Selangor hari ini berkata majlis akad nikah perlu dilakukan dengan kehadiran fizikal pasangan di pejabat JAIS serta Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) sahaja.

Menurutnya pasangan yang dibenarkan melangsungkan akad nikah adalah yang sudah mendapat tarikh janji temu daripada JAIS serta PAID, dan kehadiran adalah terhad kepada pengantin lelaki dan perempuan serta wali sahaja, manakala individu lain tidak dibenarkan hadir, termasuk jurugambar.

Jabatan itu berkata pasangan pengantin mesti mendapat Kebenaran Berkahwin mengikut Seksyen 17 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 sebelum 1 Jun, selain memastikan keputusan Ujian Saringan HIV lelaki serta perempuan masih sah.

Selain itu, pasangan pengantin serta wali wajib menjalani ujian saringan Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) COVID-19 dalam tempoh 72 jam atau tiga hari dari waktu pelaksanaan majlis, dan perlu mengemukakan keputusan ujian kepada pendaftar sebelum majlis dilaksanakan.

Jabatan itu berkata pihak yang terlibat wajib mematuhi ketetapan semasa Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan (KKM) serta kerajaan negeri berkaitan langkah-langkah keselamatan, dan jika terdapat pelanggaran kepada ketetapan semasa, Ketua Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk atau Pegawai Tadbir Agama boleh menangguhkan atau membatalkan majlis akad nikah. - Bernama

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Wan Rosdy Angkat Sumpah MB Pahang Untuk Penggal Kedua

Semasa 10 jam yang lalu

Pemuda UMNO Sokong 100 Peratus Anwar Tak Benarkan Perolehan Tanpa Tender

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

PRU-15 Tioman: Calon PN Saran Kerajaan Pahang Beri 2 Hari Cuti Umum

Semasa 1 hari yang lalu

5 Lelaki Nyaris Maut, Kilang Musnah Terbakar

oleh Fitri Nizam