Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 2 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 2 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 2 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 2 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


Parlimen Perlu Bersidang Segera, Tak Perlu Tunggu Darurat Tamat - Mohamad Ariff

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jun 2021 10:27AM

Mohamad Ariff berpendapat sidang Parlimen wajar diadakan sebelum berakhirnya tempoh darurat - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Parlimen perlu bersidang pada kadar segera tanpa perlu menunggu proklamasi darurat ditamatkan 1 Ogos nanti.

Mantan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof berkata, adalah wajar untuk Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kabinet memberi nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al Mustafa Billah Shah untuk memanggil Parlimen bersidang pada kadar segera.

Menurut beliau, sidang Parlimen tersebut wajar diadakan sebelum berakhirnya tempoh darurat.

"Seri Paduka Baginda juga sudah menyuarakan pendapat yang jelas bahawa Parlimen adalah platform penting untuk membincangkan Ordinan-Ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara.

“Parlimen juga penting bagi meneliti segala perbelanjaan untuk menangani pandemik dan kesempitan rakyat," katanya di sini hari ini.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan dibuat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad semalam, yang menyampaikan pendapat Raja-Raja Melayu menerusi Perbincangan Khas Majlis Raja-Raja di Istana Negara, semalam.

Syed Danial berkata, Raja-Raja Melayu sependapat bahawa nyawa dan kehidupan rakyat wajib diutamakan mengatasi perkara- perkara lain.

Semua Raja-Raja Melayu juga jelas beliau, menitahkan bahawa program vaksinasi hendaklah dipertingkatkan dengan mengurangkan kerenah birokrasi agar mencapai matlamat imuniti kelompok 80 peratus secepat mungkin.

Mengulas lanjut Mohamad Arif berkata, semua pendapat yang diberikan adalah amat wajar dan tepat sambil mencerminkan fungsi Agong di bawah Perlembagaan Malaysia, iaitu merangkumi hak Baginda untuk mendapat maklumat, dirunding dan memberi nasihat kepada Perdana Menteri dan Kabinet dalam hal-hal negara.

"Apa yang disarankan juga selari dengan kehendak penting Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan, iaitu Pengisytiharan Darurat dan Ordinan-Ordinan di bawahnya hendaklah dibentangkan di Parlimen.

"Ini semestinya bermakna sebelum tamatnya tempoh Darurat sekarang iaitu 1 Ogos 2021," katanya. - Getaran, 17 Jun 2021

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 minggu yang lalu

Program Vaksin Daerah Kalabakan Bermula

oleh Ardyhansah Amat

Sukan 1 bulan yang lalu

JDT Rekod Kemenangan Sulung, Atasi Ratchaburi FC

Semasa 2 bulan yang lalu

Waspada Mesej Palsu Vaksin Sinovac - Dr Siti Mariah

oleh Rubini Nagarajah

Pendidikan 4 bulan yang lalu

TV Pendidikan Diteruskan, Sasar Pelajar Tertentu - Radzi