Berita Terkini

19 jam yang lalu: Kerajaan tidak pernah lantik mana-mana syarikat untuk mengeluarkan kad kepada individu bukan warganegara - Hamzah Zainudin 19 jam yang lalu: Polis tumpaskan sindiket penipuan kad data maklumat bukan warganegara yang didalangi presiden parti politik dari Sabah - Hamzah Zainudin 21 jam yang lalu: Malaysia antara negara catat kadar inflasi terendah iaitu kira-kira 2.8 peratus - Annuar Musa 21 jam yang lalu: MCMC diarah ambil tindakan terhadap penyebar berita tidak benar mengenai minyak masak kampit semalam - Annuar 21 jam yang lalu: Pembentukan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi tekankan aspek penguatkuasaan, tindakan secara berterusan mengenai kenaikan harga barang - Annuar Musa

IKUTI KAMI


Suntikan Vaksin Pandu Lalu Dapat Elak Jangkitan COVID-19 Di SPPV

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 31 May 2021 4:21PM

Ketua jururawat HUSM, Nor Reah Mustafa memberi suntikan vaksin COVID-19 menerusi sistem pandu lalu di SPPV di Dewan Utama USM, Kubang Kerian, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Suntikan vaksin COVID-19 menerusi sistem pandu lalu yang dijalankan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, di sini, diyakini dapat mengelakkan penularan COVID-19 di Pusat Pemberian Vaksin Khas (SPPV).

Ketua Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 SPPV Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr Mohd Imran Yusof berkata, ini berikutan mereka yang menerima vaksin pandu lalu ini tidak akan mempunyai kontak dengan penerima yang lain.

Katanya, penerima vaksin ini adalah individu yang berisiko kerana mempunyai kontak dengan pesakit positif COVID-19, mempunyai sejarah merentas negeri dan memiliki rekod sebagai pesakit HUSM.

"Dengan cara ini, mereka yang sepatutnya mendapatkan vaksin untuk suntikan dos kedua akan mendapatkan vaksin mengikut tarikh temu janji di MySejahtera.

"Berdasarkan projek perintis yang bermula Mac lalu, ia juga memudahkan golongan yang tidak mampu berjalan termasuk orang kurang upaya (OKU)," katanya kepada media ketika ditemui di Dewan Utama USM, Kubang Kerian di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Kampus Kesihatan USM, Prof Dr Shaiful Bahari Ismail.

Mengulas lanjut Dr Mohd Imran yang juga Timbalan Pengarah Operasi Hospital USM berkata, ia memberi kemudahan kepada penerima apabila mereka tidak perlu turun daripada kenderaan untuk mendapatkan vaksin dan pada masa sama, menjimatkan masa.

Katanya, penerima juga akan dipantau selama 15 minit sehingga setengah jam selepas disuntik, sebelum dibenarkan pulang untuk memastikan mereka benar-benar sihat dan tidak mempunyai komplikasi selepas suntikan.

"Suntikan bagi fasa pertama yang bermula Mac lalu membabitkan 123 individu yang terdiri daripada pasukan barisan hadapan.

"Suntikan bagi fasa kedua bermula 25 Mei lalu, terdiri daripada pesakit HUSM dan setakat ini seramai 10 individu sudah divaksin secara pandu lalu," katanya.

Sementara itu, penerima vaksin, Khir Nazry Abdul Malek, 37, berkata, suntikan secara pandu lalu itu membantu menjimatkan masa yang terikat dengan komitmen lain.

"Sebagai penerima vaksin, saya menyokong program ini kerana ia dapat menggalakkan orang ramai untuk menerima vaksin.

"Saya harap orang ramai menyambut baik program ini bagi mengekang penularan COVID-19," katanya. - Getaran, 31 Mei 2021


 

Sorotan

1

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

2

Satu Malam Di Temasek, Peringatan Buat Diri Sendiri - Joe Flizzow 

3

Pemilihan Semula PKR: Hans Isaac Dahului Altimet Dengan 2 Undian

Disyorkan untuk anda

Politik 20 jam yang lalu

Majlis Pemulihan Negara Gagal, Tiba Masa Kerajaan Bubarkan - UMNO

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 jam yang lalu

COVID-19: Dos Penggalak Tunggal CanSino Diluluskan

Semasa 1 jam yang lalu

Dua Lelaki Ditahan Cuba Sogok Pegawai Kanan Polis RM25,000

Politik 13 jam yang lalu

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

oleh Sofian Baharom