Berita Terkini

1 jam yang lalu: UMNO akan teliti rayuan ahli digantung keahlian - Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: Ketua Pemuda UMNO akan bertemu dengan Ketua Pemuda PH, bincang gerak kerja PRN 1 jam yang lalu: Ahmad Zahid - PM setuju secara dasar penubuhan SEGiM 1 jam yang lalu: Perak pengeluar terbesar arowana pada 2022 - Jabatan Perikanan 3 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi

IKUTI KAMI


Rangkaian Dwi Borong 5G Bolehkan Syarikat Telekomunikasi Penuhi Permintaan Khusus Pelanggan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 May 2023 11:20AM

Pada 3 Mei lalu, Fahmi mengumumkan peralihan kepada DWN untuk sambungan 5G ultra-pantas di negara ini, susulan perbincangan Kabinet yang komprehensif - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Peralihan kerajaan daripada rangkaian borong tunggal (SWN) kepada rangkaian dwi borong (DWN) bagi pelancaran sambungan 5G di negara ini akan memberi kebebasan kepada syarikat telekomunikasi untuk memenuhi keperluan khusus pelanggan mereka, terutama dalam menyediakan penyelesaian perusahaan.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata, dengan kawalan ke atas infrastruktur mereka sendiri, syarikat telekomunikasi akan dapat melancarkan penyelesaian perusahaan yang sesuai untuk pelanggan pengendali rangkaian mudah alih, yang datang daripada pelbagai sektor.

“Ini (perubahan kepada rangkaian dwi) lebih kepada pertimbangan perniagaan kerana sesetengah syarikat telekomunikasi mungkin melihat kepada loji penapisan atau platform luar pesisir atau minyak dan gas (sektor), manakala sesetengah mungkin melihat perniagaan runcit tertentu atau jenis kilang tertentu.

“Penyelesaian perusahaan yang berbeza mungkin memerlukan jenis peralatan yang berbeza. Ini bermakna syarikat telekomunikasi boleh membuat keputusan sendiri mengenai apa sahaja yang mereka rasa diperlukan (untuk memenuhi keperluan pelanggan mereka),” katanya semasa taklimat media mengenai hala tuju 5G negara di ibu pejabat kementerian baru-baru ini.

Pada 3 Mei lalu, Fahmi mengumumkan peralihan kepada DWN untuk sambungan 5G ultra-pantas di negara ini, susulan perbincangan Kabinet yang komprehensif mengenai perkara itu serta perundingan dengan pemain industri.

Bagaimanapun, beliau berkata, pelaksanaan pelancaran itu akan diteruskan di bawah kenderaan tujuan khas kerajaan, Digital Nasional Bhd (DNB) sehingga 5G mencapai liputan 80 peratus kawasan berpenduduk (CoPA) menjelang akhir 2023.

Pada dasarnya, peralihan daripada SWN kepada DWN bermakna akan wujud entiti A, yang akan terus beroperasi dan meluaskan rangkaian DNB, serta entiti B yang akan dimiliki dan dikendalikan secara bebas oleh syarikat telekomunikasi.

Pada dasarnya, peralihan daripada SWN kepada DWN bermakna akan wujud entiti A, yang akan terus beroperasi dan meluaskan rangkaian DNB, serta entiti B yang akan dimiliki dan dikendalikan secara bebas oleh syarikat telekomunikasi - Gambar Hiasan
Pada dasarnya, peralihan daripada SWN kepada DWN bermakna akan wujud entiti A, yang akan terus beroperasi dan meluaskan rangkaian DNB, serta entiti B yang akan dimiliki dan dikendalikan secara bebas oleh syarikat telekomunikasi - Gambar Hiasan


Semasa taklimat itu, Fahmi berkata, syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dalam entiti A atau B masih belum diputuskan, dan permulaan operasi syarikat terbabit bergantung kata putus dicapai syarikat telekomunikasi mengenai perkara itu.

“Ia boleh, sebagai contoh, seawal Januari tahun depan,” katanya.

Beliau berkata, walaupun dua entiti akan mengendalikan pelancaran 5G, kerajaan tetap komited untuk memastikan tiada peningkatan kos di peringkat borong.

“Ini penting kerana sebelum ini, menurut DNB, 13 sen setiap gigabait (GB) (kadar untuk 5G) adalah harga borong untuk syarikat telekomunikasi, yang kemudiannya akan dijual kepada kami (pengguna) pada kadar berbeza.

“Ia boleh jadi RM2 atau RM1.40 setiap GB bergantung kepada pakej (untuk pengguna).

“Paling penting, harga untuk syarikat telekomunikasi yang menggunakan entiti A atau B tidak akan lebih teruk daripada apa yang berlaku sekarang. Ia tidak akan lebih mahal untuk harga borong setiap GB daripada apa yang ditawarkan pada masa ini,” katanya.

 

Pasukan petugas khas

Fahmi berkata, kerajaan juga memutuskan untuk membentuk pasukan petugas khas yang akan mengadakan mesyuarat setiap dua minggu, dan melaporkan kepada beliau mengenai status dan kemajuan pelancaran 5G, serta peralihan daripada SWN kepada DWN.

Fokus pasukan petugas adalah pelaksanaan rangkaian 5G, untuk memastikan liputan dan pelancaran dipercepatkan untuk mencapai sasaran 80 peratus CoPA menjelang akhir tahun.

Tambah beliau, pasukan petugas itu akan dipengerusikan bersama oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Johan Mahmood Merican dan Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Digital, Datuk Mohamad Fauzi Md Isa dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sebagai sekretariat.

“Mereka akan melaporkan kepada saya dan saya akan membentangkan (penemuan mereka) kepada Kabinet,” katanya.

Fahmi berkata, entiti kedua itu tidak akan hanya menumpukan kepada baki 20 peratus CoPA, walaupun entiti A di bawah DNB akan mencapai 80 peratus menjelang akhir tahun ini.

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkata, apabila entiti A mencapai 80 peratus, entiti B akan membina infrastruktur sendiri sehingga 80 peratus CoPA dan seterusnya.

“Ini bermakna kami akan mempunyai dua rangkaian yang akan mempunyai jumlah perlindungan yang lebih kurang sama.

“Sebagai contoh, liputan menara 4G di seluruh Malaysia telah melebihi 96 peratus, tetapi tidak semua syarikat telekomunikasi mencapai angka yang sama. Untuk tujuan pelancaran 5G, bahagian yang paling penting ialah entiti B akan membina rangkaian berasingannya sendiri,” katanya.

Bagaimanapun, Fahmi berkata, pengguna telekomunikasi di bawah entiti B masih akan menerima sambungan 5G semasa ia sedang membina infrastrukturnya kerana syarikat telekomunikasi terbabit akan menggunakan sambungan 5G entiti A.

“Ini dimungkinkan melalui rangkaian teras berbilang pengendali,” katanya.

Fahmi berkata, SKMM memaklumkan, sehingga 30 April, pelaksanaan 5G di seluruh negara sudah mencapai 59.5 peratus CoPA, peningkatan yang besar daripada 57.8 peratus yang diumumkan pada akhir Mac tahun ini.

Tambahnya, daripada jumlah 7,509 menara yang diperlukan untuk sambungan 5G di seluruh negara, 4,827 sudah dibina pada akhir April.

 

Masa depan DNB

Menjelaskan kedudukan kerajaan terhadap DNB, Fahmi berkata, hasrat untuk mencairkan 70 peratus pegangan saham kerajaan akan berjalan seperti yang dirancang.

Beliau berkata, sebelum pembubaran Parlimen tahun lepas, empat MNO telah bersedia untuk mengambil bahagian dalam DNB dan mereka telah melalui proses itu.

Bagaimanapun, beliau berkata, beberapa syarat belum dipenuhi sekali gus menyebabkan keseluruhan perjanjian saham tidak dapat diselesaikan.

“Secara efektifnya, kami tidak banyak mengubah model pengendalian DNB sama sekali. Jadi mereka yang rasa kami (kerajaan) batalkan kontrak (adalah tidak tepat), kerana kami tidak melakukannya.

“Berhubung pemilikan kerajaan ke atas DNB, niat untuk mencairkan 70 peratus pegangan saham masih sama seperti sebelum ini. Sama ada akan tiba masanya kerajaan akan keluar sepenuhnya dari DNB adalah keputusan yang perlu kita buat di kemudian hari. Ia bukan sesuatu yang kita bincangkan sekarang.

“Buat masa ini, ia mengenai pengambilan ekuiti untuk MNO. Kebimbangan utama ialah memastikan DNB meneruskan pelancaran rangkaian 5G supaya kami mencapai 80 peratus CoPA.” - The Vibes, 26 Mei 2023


 

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perpaduan Terima Sokongan Padu Najib - Zahid 

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 8 jam yang lalu

Kerajaan Akan Teliti Pendedahan Laporan Sulit Pasukan Petugas Khas Kehilangan Amri Che Mat

Semasa 4 jam yang lalu

Noktah Miskin Tegar: ‘Dasar Kerajaan Tidak Bersandar Perkauman Tetapi Keperluan’ - PM

oleh Farhana Farush

Semasa 16 jam yang lalu

Isu Kalimah Allah: KDN Adakan Libat Urus Dengan Cendekiawan Islam