Berita Terkini

1 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 1 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 1 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 1 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 1 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


Kelab GTR Bakal Latih Komuniti Miskin Bandar, Bantu Jana Pendapatan Tambahan

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 May 2023 8:19PM

Nordin (dua dari kiri) menerima Surat Kelulusan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) daripada Suhaimi dalam satu majlis di Putrajaya, semalam

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kelab Generasi Transformasi Ruminan Malaysia (GTR)  melangkah setapak lagi, apabila diberi tauliah untuk menyediakan latihan kemahiran keusahawanan dan perniagaan kepada golongan B40 di kawasan bandar.

Tauliah berkenaan diterima Pengasas Kelab GTR, Nordin Mat dalam bentuk Surat Kelulusan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB).

Ia disampaikan Timbalan Ketua Setiausaha Perumahan dan Kesejahteraan Komuniti KPKT, Suhaimi Ali dalam satu majlis yang diadakan di Putrajaya, semalam. 

Menurut Suhaimi, PEKB bertujuan membantu golongan B40 menambah pendapatan masing-masing.

Menurut beliau, program tersebut dilaksanakan di bawah Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang sudah diperkenalkan sejak 2013.

“Program PEKB ini diadakan untuk menyahut seruan kerajaan membantu penduduk miskin di kawasan bandar meningkatkan pendapatan mereka, dan seterusnya berjaya keluar dari garis kemiskinan bandar,” katanya kepada Getaran hari ini.

Nordin bersama Surat Kelulusan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) yang diterima daripada Suhaimi dalam satu majlis di Putrajaya, semalam.
Nordin bersama Surat Kelulusan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) yang diterima daripada Suhaimi dalam satu majlis di Putrajaya, semalam.

Jelas Suhaimi, PEKB adalah satu daripada program pembasmian kemiskinan bandar dilaksanakan oleh kementerian, bermula sejak 2013.

“PEKB bermatlamat meningkatkan kemahiran kumpulan sasar yang berdaftar dengan sistem E-Kasih dan tinggal di kawasan bandar.

"Ia dilaksanakan supaya mereka mampu mengusahakan perniagaan yang boleh memberikan punca pendapatan lebih tinggi dan meningkatkan kualiti hidup masing-masing,” katanya.

Beliau memberitahu, KPKT akan bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sebagai pelaksana inisiatif ini untuk memastikan kesejahteraan penduduk di bandar berada pada tahap yang baik.

Menurutnya, ia selaras dengan konsep kedua dalam Malaysia Madani iaitu kesejahteraan.

"Pelaksanaan program PEKB akan menjadi satu pakej lengkap, kerana peserta yang mengikuti prorgam ini bukan sahaja akan diberi latihan kemahiran semata-mata tetapi juga turut disuntik dengan kursus motivasi, keusahawanan dan pengurusan kewangan," ujarnya.

Suhaimi memberitahu, program berkenaan selepas selesai tidak akan berakhir di situ sahaja, malah peserta akan dibekalkan dengan peralatan bagi membolehkan peserta menjalankan perniagaan.

“Mereka akan dipantau oleh NGO yang dilantik sebagai pelaksana program.

“Sasaran diletakkan KPKT ialah seramai 835 peserta akan menyertai program PEKB tahun ini dari seluruh negara melalui 14 bidang latihan, antaranya makanan dan minuman, servis pembaikan peralatan, jahitan, rekabentuk dan percetakan, perkhidmatan domestik dan peruncitan pemasaran,” katanya.

Sementara itu Nordin berkata, peserta akan diberikan latihan dan bimbingan dalam perniagaan menjual burger jalanan iaitu perniagaan yang kini sudah berjaya menghasilkan lebih 350 gerai burger di seluruh negara.

"Terima kasih kepada pihak KPKT atas penyerahan surat kelulusan untuk kita melaksanakan PEKB di seluruh negara melalui program dengan GTR Burger.

"Jadi kepada yang terlibat dengan program E-Kasih, boleh kita bersama-sama untuk menjalankan program ini dan semua kos ditanggung oleh pihak kerajaan sepenuhnya," katanya. - Getaran, 21 Mei 2023

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Cuaca Panas: Solat Hajat Mohon Doa Kesejahteraan Diadakan Esok - Na'im

Semasa 1 hari yang lalu

Aliran Pergerakan Penumpang MAHB Kekal Lebih 9 Juta Pada April 2023

Semasa 1 hari yang lalu

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

Semasa 17 jam yang lalu

Agong, Permaisuri Zahir Ucapan Selamat Menyambut Hari Gawai