Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 1 jam yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 1 jam yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 1 jam yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 1 jam yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Berusia 56 Tahun, Bernama Terus Komited Menjadi Sumber Berita Nombor 1 Negara

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 May 2023 9:53AM

Bernama menzahirkan keyakinan untuk menjadi organisasi berita yang lebih inovatif dalam menyalurkan informasi secara cepat dan efektif melalui perkhidmatan berita Wires, saluran televisyen dan radio serta platform digital. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Komited untuk terus menjadi agensi berita nombor satu dalam industri media negara, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) yang berusia 56 tahun hari ini tekad memastikan ia kekal relevan dalam dunia penyaluran maklumat sejajar dengan perkembangan teknologi digital. 

Menyambut ulang tahun ke-56 hari ini, Bernama menzahirkan keyakinan untuk menjadi organisasi berita yang lebih inovatif dalam menyalurkan informasi secara cepat dan efektif melalui perkhidmatan berita Wires, saluran televisyen dan radio serta platform digital.

Ketua Pegawai Eksekutif Bernama Roslan Ariffin berkata Bernama mahu meningkatkan lagi usaha dan melakukan penambahbaikan selaras dengan perkembangan teknologi semasa dan memenuhi kehendak masyarakat selama ini.

“Bernama, yang telah beroperasi lebih setengah abad dalam industri media, tidak ketinggalan meneroka pelbagai platform digital bagi memastikan ia terus diyakini dan menjadi sumber rujukan utama oleh semua pihak.

 “Ini penting kerana tuntutan masyarakat sekarang menjangkaui citarasa berbeza para era generasi baharu yang begitu mahir dengan kecanggihan teknologi maklumat,” katanya.

Roslan berkata sebagai agensi berita di bawah Kementerian Komunikasi dan Digital, Bernama berharap dapat melebarkan lagi sayapnya ke seluruh dunia selain menjadi inspirasi kepada golongan muda yang bercita-cita menjadikan kewartawanan sebagai kerjaya.

Agensi berita tunggal negara itu, katanya mempunyai peranan besar dalam menyalurkan berita dan maklumat yang benar dan tepat seiring dengan fungsinya sebagai pembekal bahan kandungan.

Katanya Bernama yang tidak terkecuali daripada berdepan pelbagai cabaran berikutan perkembangan penggunaan media sosial, mestilah berupaya menggunakan media baharu itu sebagai satu platform penyaluran maklumat yang pantas dan jangkauan khalayak meluas.

Bernama ditubuhkan di bawah Akta Parlimen pada 6 April 1967 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogos 1967 sempena ulang tahun ke-10 kemerdekaan negara, dan agensi berita itu mula beroperasi pada 20 Mei 1968.

Sepanjang lebih lima dekad penubuhannya, Bernama telah berkhidmat berlandaskan objektif penubuhannya iaitu menyedia, menyebar luas berita dan maklumat secara tepat, adil dan saksama demi memelihara kepentingan nasional.

Bernama kini mempunyai hampir 1,000 petugas tetap, kontrak dan sambilan dalam teras perkhidmatan media pelbagai platform perkhidmatan serta petugas pengurusan, pentadbiran dan pemasaran. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Undang-Undang 'Drakonian' Sekat Kebebasan Media: Jadi Duri Dalam Daging Majlis Media?

2

Sukan 2 hari yang lalu

Zii Jia Harap Isu Antara Peminat Dan Media Selesai Secara Baik

3

Semasa 3 hari yang lalu

Mahkamah Tinggi Tolak Saman Fitnah Jason Lo Terhadap Bernama

4

Semasa 6 hari yang lalu

KKD Ambil Perhatian Isu Perlindungan Hak Cipta Hasil Kerja Pengamal Media - Fahmi

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

Sukan 1 hari yang lalu

Pearly-Thinaah Yakin Kekal Prestasi Baik Di Terbuka Singapura

Sukan 1 hari yang lalu

Hall Of Fame: Chong Wei Minta Taufik Hubungi BWF

Semasa 1 hari yang lalu

Umat Islam Harus Tumpah Taat Setia Kepada Agong Dalam Pertahan Keharmonian, Kestabilan Negara