Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 1 jam yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 1 jam yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 1 jam yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 1 jam yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Agong Beri Perkenan, Persembah Cadangan Perkukuh Penguatkuasaan Dasar Penggunaan Kalimah Allah

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 May 2023 1:46PM

Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jemaah Menteri telah menerima perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk mempersembahkan cadangan kepada Majlis Raja Raja bagi mengukuhkan penguatkuasaan dasar berhubung penggunaan kalimah Allah.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pada masa sama cadangan tersebut adalah untuk memperkukuh perpaduan dan keharmonian antara kaum dan agama di Malaysia.

Menurut beliau, mesyuarat Jemaah Menteri hari ini telah membincangkan keputusan Peguam Negara untuk menarik balik rayuan terhadap kes Jill Ireland berhubung bahan penerbitan yang mengandungi kalimah ‘Allah’.

“Jemaah Menteri mengambil maklum bahawa keputusan yang dibuat hanya berkisar soal pentadbiran dan tidak merubah ketetapan Mahkamah Persekutuan pada tahun 2014,” katanya hari ini.

Anwar menyatakan demikian bagi mengulas kecaman pelbagai pihak susulan keputusan Peguam Negara untuk menarik semula rayuan terhadap kes Jill Ireland, berhubung penerbitan bahan yang mengandungi kalimah Allah.

Sewaktu menghadiri Majlis Sambutan Aidilfitri Perpaduan Madani Anjuran Pertubuhan Prihatin Anak Melaka bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Melaka semalam, Perdana Menteri dipetik sebagai berkata, penggunaan kalimah 'Allah' oleh penganut agama Kristian di Sarawak dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pendidikan hanya terpakai untuk negeri berkenaan, dan tidak terpakai di negeri-negeri lain.

Katanya, penjelasan berkaitan keputusan kerajaan itu juga sudah dibuat oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, semalam.

"Sarawak kita faham dulu tak terikat dengan keputusan negeri-negeri, dia tak boleh terpakai di Melaka, Pulau Pinang dan Selangor, tak boleh.

"Ini (kalimah 'Allah') khusus untuk Sarawak yang kita dah kalah dalam kes awal kerana di Sarawak memang diputuskan oleh negeri sebegitu rupa, kita kena faham," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Jemaah Menteri jelas Anwar, menghormati, memperakui, dan menerima pakai ketetapan enakmen negeri- negeri dan titah Yang di-Pertuan Agong pada 7 Februari lalu yang menzahirkan agar dasar sedia ada berhubung isu penggunaan kalimah Allah dikekalkan.

“Kerajaan akan senantiasa mempertahan Perlembagaan Persekutuan terutama Perkara 3 berhubung agama Islam adalah agama Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai,” tegasnya.

Media dua hari lalu melaporkan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan kerajaan Malaysia menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan, penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah 'Allah' dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021, selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. - Getaran, 17 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Umat Islam Harus Tumpah Taat Setia Kepada Agong Dalam Pertahan Keharmonian, Kestabilan Negara

2

Semasa 2 hari yang lalu

Lebih 1,000 Jemaah Hadir Majlis Bacaan Yasin Sempena Hari Keputeraan Agong

3

Semasa 3 hari yang lalu

Agong Berkenan Berangkat Bertemu Raja Jordan Raja Abdullah II

4

Semasa 4 hari yang lalu

Agong, Putera Albert II Berangkat Ke Majlis Makan Malam Gala Sempena Perlumbaan F1

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Minta Perlembagaan Dipinda: Sanusi Terus Dihentam, ‘Itu Polemik Politik PN’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Along Upah 3 Lelaki Rampas Kereta Axia Sebab Ibu Gagal Bayar Pinjaman

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Bilik Gerakan SPAN Pantau Kelestarian Bekalan Air Sepanjang El-Nino

Semasa 15 jam yang lalu

Pulau Pinang Milik Kedah: ‘Kementerian Serah Kepada AGC, PDRM Untuk Siasat’ – Fahmi

oleh Ian McIntyre