Berita Terkini

1 jam yang lalu: Media tradisional perlu berinovasi dan berubah, menerima pakai teknologi baharu untuk menghadapi perubahan landskap media - Fahmi 1 jam yang lalu: Malaysia perlukan media bebas, berani bersuara tanpa rasa takut - Fahmi 3 jam yang lalu: Badminton Asia, BAM tandatangan MoU bawa badminton ke tahap lebih tinggi 3 jam yang lalu: Pekerja kuari maut dihempap bongkah batu 10 tan 3 jam yang lalu: Suku akhir Piala FA: Negeri Sembilan FC 1-3 Selangor FC

IKUTI KAMI


Pulau Pinang Umum Pengganti Jawatan Datuk Bandar Minggu Depan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Mar 2023 9:10AM

Penggal semasa jawatan Datuk Bandar dan Presiden MBPP, Yew Tung Seang dijadualkan berakhir Mei tahun ini - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN – Pulau Pinang dijangka membuat pengumuman minggu depan mengenai status Presiden Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) yang juga Datuk Bandar.

Difahamkan, kerajaan negeri sedang membincangkan perkara itu dan dijangka membuat keputusan mengenainya minggu depan.

Penggal semasa jawatan Datuk Bandar dan Presiden MBPP, Datuk Yew Tung Seang dijadualkan berakhir Mei tahun ini.

Tung Seang, 54, dianggap sebagai salah seorang MBPP yang tersendiri, setelah dinaikkan pangkat sebagai pengarah jabatan bangunan untuk menyandang jawatan tertinggi majlis sejak 2018.

Beliau mempunyai personaliti mesra dan memainkan peranan penting dalam pemasangan laluan berbasikal dan memantau penyiapan lebuh raya bertingkat tertinggi di Malaysia dekat Bukit Kukus sepanjang 5.5 kilometer (km) yang menghubungkan Paya Terubong dengan Bukit Jambul dan Relau.

Di bawah garis panduan kerajaan tempatan, tempoh perkhidmatannya boleh dilanjutkan walaupun sudah menghampiri usia persaraan.

Bagaimanapun, terdapat aduan daripada segmen pembayar cukai pintu, iaitu mereka dalam kalangan masyarakat sivil, yang terkejut dengan cara MBPP menangani kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kelulusan projek berhampiran Tapak Warisan Dunia UNESCO di George Town.

Pentadbiran Tung Seang didakwa mengabaikan dasar pemuliharaan dan pemeliharaan selepas muncul laporan berita mengenai deretan projek yang baru diluluskan dan perobohan struktur lama.

Walaupun tidak berada dalam zon teras atau penampan yang sangat ketat di tapak warisan seluas lebih 200 hektar, tindakan kontroversi itu berada di dalam kawasan tersebut, yang secara kebetulan dikatakan oleh aktivis memerlukan perlindungan lebih daripada sebelumnya.

Naib Pengerusi Amanah Warisan Pulau Pinang, Khoo Salma Nasution berkata, tiada gunanya memiliki tapak warisan apabila bangunan pencakar langit menghiasi kawasan sekitar zon teras dan penampan.

“Ia merosakkan penglihatan dan nilai bangunan warisan,” katanya.

Di sinilah peranan MBPP amat penting apabila perlu membuat keputusan sama ada ia akan kekal dengan pemuliharaan, atau menyerahkan kepada pihak yang mendesak untuk lebih banyak pembangunan dengan mengorbankan sejarah masa lalu Pulau Pinang, kata seorang lagi aktivis Mark Lay .

Kemudian, timbul pula kontroversi mengenai draf Rancangan Tempatan Pulau Pinang, yang dilihat penuh dengan kelemahan.

 

Ruang untuk berdialog

Tung Seang dalam mesyuarat MBPP baru-baru ini menjawab sama ada majlis itu bersedia memulakan dialog dengan masyarakat awam.

“Saya mempunyai dasar pintu terbuka dan sesiapa sahaja dialu-alukan untuk berjumpa saya atau kakitangan saya,” katanya.

Beliau berkata, majlis itu mempunyai unit pemuliharaan warisan yang berminat untuk melibatkan diri dengan pelbagai pihak berkepentingan di sini.

Beliau juga memberi ruang untuk dialog berlaku antara pengkritik majlis dan dirinya.

Sementara itu, Mark yang mengasaskan kumpulan George Town Heritage Action, berkongsi rancangan cadangan projek kondominium 38 tingkat.

Ia akan dibina di Gat Lebuh Noordin, kurang 200m dari sempadan barat tapak warisan UNESCO.

Kebenaran merancang telah diserahkan kepada MBPP untuk kelulusan.

“Kami memerlukan kepimpinan yang lebih baik hari ini dalam isu warisan, atau kami akan berkompromi dengan masa lalu dan masa kini untuk masa depan yang tidak menentu,” katanya.

Seorang ahli kanan MBPP berkata, Tung Seang tidak boleh dipersalahkan atas segala yang tidak kena dalam pentadbiran kerajaan tempatan.

Banyak dasar diluluskan dan digerakkan oleh negeri dan bukannya majlis, walaupun MBPP perlu menyelia bajet tahunan antara RM400 juta dan RM500 juta.

“Tung Seang sering ‘diikat’. Kami cuba melakukan yang terbaik untuk memberi perkhidmatan kepada pembayar cukai pintu,” katanya.

Ahli kanan majlis itu bagaimanapun berkata, terdapat ruang untuk penambahbaikan, terutamanya dalam bidang komunikasi antara orang ramai dan MBPP.

“Kami mempunyai beberapa bulan lagi, jadi kami tidak perlu sibuk dengan siapa Datuk Bandar kami. Marilah kita fokus melakukan kerja dengan lebih baik,” katanya.

Negeri itu mungkin memilih untuk melantik orang luar bagi mengisi kerusi panas tersebut tetapi terdapat kemungkinan calon pengganti adalah seseorang dari dalam.

Setiausaha MBPP ketika ini, Datuk A Rajendran, yang membantu merangka sistem jalan sehala di sini, dilihat sebagai pesaing bagi jawatan itu. – The Vibes, 31 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Selera 1 minggu yang lalu

Panduan MICHELIN Akan Umum Restoran Malaysia Tersenarai Jun Ini

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Penipuan Pindah Milik: 2 Beradik Berjuang Dapatkan Semula Tanah Milik Ibu

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Tindakan Pantas Selamatkan Dua Beradik Dalam Kebakaran

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang 2 Penggal Tidak Boleh Dilantik Semula - Chow

Sorotan

1

HAWANA 2023: PM Akan Buat Beberapa Pengumuman Penting Berkenaan Hala Tuju Industri Media - Fahmi

2

Rombakan Kabinet Hak Mutlak, Budi Bicara Perdana Menteri - Ahmad Zahid

3

‘Master In The House Malaysia’ Sajian Terbaharu TV3

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PM Tunai Solat Jumaat Di Masjid An Naim, Kampung Jalan Kebun

Semasa 50 minit yang lalu

Ops Mega Bersepadu KKM Rekod Kompaun RM110,050

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 jam yang lalu

HAWANA: 'Pengumuman Penting' Anwar Dinanti Pengamal Media

Semasa 15 jam yang lalu

Orang Ramai Akui Peranan Pengamal Media 'Perangi' Berita Palsu, Saluran Info Tepat