Berita Terkini

20 minit yang lalu: Finas sasar lebih banyak penyertaan syarikat tempatan pada Marche Du Film tahun depan 22 minit yang lalu: 8 Barangan keperluan tersenarai di bawah SHMMP Gawai dan Kaamatan 1 jam yang lalu: Harimau di Kemensah: Polis tahan lelaki Bangladesh, disyaki sebar berita palsu 4 jam yang lalu: Mayat kedua pendaki Gunung Suku ditemukan selepas seminggu 4 jam yang lalu: KPDNHEP akan hantar ayam ke kawasan kurang bekalan

IKUTI KAMI


SWM Environment Anjak Jadual Perkhidmatan Sempena Aidilfitri

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 06 May 2021 6:31PM

Mohd Norlisam (dua dari kiri) ketika sidang media Strategi Operasi SWM Environment Sempena Sambutan Hari Raya Aidilfitri di Johor Bahru.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BAHRU - Jadual perkhidmatan pengurusan sisa pepejal di 15 kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) seluruh negeri akan dianjakkan oleh SWM Environment Sdn Bhd bermula Sabtu ini hingga 15 Mei nanti.

Ia bagi memenuhi keperluan orang ramai dan sebagai persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri, minggu depan.

Pengurus Besar Korporat SWM Environment, Mohd Norlisam Mohd Nordin berkata, seramai 4,586 anggota kerja SWM Environment dengan sokongan sebanyak 907 jentera pelbagai kegunaan yang dimiliki di negeri ini sudah diarahkan bersiap sedia untuk melaksanakan strategi operasi berkenaan. 

Katanya, ia termasuk memberi tumpuan khusus di kawasan dipenuhi umat Islam, pusat bandar dan kawasan berprotokol tinggi.

"Strategi operasi berbeza akan dilaksanakan bagi perkhidmatan pembersihan awam seperti menyapu jalan yang bakal beroperasi seperti biasa, manakala kerja pemotongan rumput serta pembersihan longkang pula dijadualkan selama dua hari, iaitu pada 13 dan 14 Mei.

“Semua perkhidmatan SWM Environment akan kembali beroperasi seperti biasa pada 16 Mei nanti," katanya di sidang media Strategi Operasi SWM Environment Sempena Sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Majlis Berbuka Puasa bersama Rakan Media Johor di sini, semalam. 

Turut hadir Pengarah SWCorp Negeri Johor, Cairul Hisham Jalaluddin; Pengurus Operasi Wilayah Johor Selatan, Tam Leong Fon dan Pengurus Operasi Wilayah Johor Utara, Khaw Su Aun. 

Tambah beliau, Tapak Pelupusan Sanitari Seelong (TPSS) dan saluran komunikasi awam SWM Environment termasuk Talian Indahkan Malaysia 1-800-88-7472 dan Talian WhatsApp SWM Environment di nombor 012-618 0082 jakan beroperasi seperti biasa sepanjang tempoh perlaksanaan Strategi Operasi Hari Raya berkenaan. 

Mohd Norlisam berkata, orang ramai yang sedang dan bakal membuat persiapan hari raya diminta untuk melaksanakan Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca dan memanfaatkan perkhidmatan Kutipan +1 berjadual seminggu sekali bagi melupuskan sisa pukal, sisa kebun serta barangan kitar semula.

"Orang ramai juga berpeluang mengumpul mata ganjaran daripada barangan kitar semula terkumpul dengan menggunakan aplikasi KITARecycle melalui laman web atau aplikasi mudah alih," jelasnya. 

Pada masa sama, beliau juga meminta kerjasama orang ramai untuk meraikan perayaan tahun ini dengan menerapkan amalan 3R (Reduce, Reuse, Recycle) melalui pengurangan janaan sisa terutama sisa makanan, mengamalkan penggunaan bekas makanan dan beg guna semula, selain melaksanakan amalan kitar semula sepanjang Aidilfitri bagi mengurangkan penghantaran sisa ke tapak pelupusan. – Getaran, 6 Mei 2021

Berita Berkaitan

1

Refleksi 1 minggu yang lalu

Masjid Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail Jadi Projek Rintis Rumah Ibadah Hijau (RIH)

2

Semasa 2 minggu yang lalu

87 Lokasi Panas Melaka Dikenal Pasti, Elak Longgokan Sampah Tidak Terkawal

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Polis Tahan Lelaki Bawa Warga Asing Nekad Bolosi SJR Di LPT1

4

Semasa 4 bulan yang lalu

KPM Lanjut Pengecualian Sewaan Kantin - Radzi

Sorotan

1

Hapuskan Subsidi Bakal Menambahkan Masalah Sedia Ada - Pakar

2

Sukan SEA: Rekod Kebangsaan Muhammad Erry Tidak Cukup Untuk Cabar Rahmat

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan

Sukan 4 jam yang lalu

Sukan SEA: Rekod Kebangsaan Muhammad Erry Tidak Cukup Untuk Cabar Rahmat

Semasa 28 minit yang lalu

Derita Remaja 13 Tahun, 3 Bulan Jadi Mangsa Sifu Durjana

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Pinda Laporan Audit 1MDB: Pendakwaan Mahu Arul Kanda Jadi Saksi