Berita Terkini

23 minit yang lalu: Perumahan bermasalah beri kesan tidak langsung kepada 125,000 isi rumah- Akmal Nasrullah 1 jam yang lalu: Lawatan negara Presiden Singapura Halimah Yacob ke Malaysia bukti hubungan kukuh, persaudaraan erat kedua-dua negara dan rakyat - Agong 2 jam yang lalu: Polis sedang siasat video tular dua lelaki hina Nabi - Saifuddin 3 jam yang lalu: Kelantan beri bantuan Hari Raya RM700 kepada penjawat awam negeri - Menteri Besar 3 jam yang lalu: Cadangan cagaran KWSP bagi pembiayaan kewangan bank tidak bercanggah dengan Seksyen 51, Akta KWSP - PM Anwar

IKUTI KAMI


Institusi Islam Perlu Ditadbir Ulama, Profesional Bebas Pengaruh Politik – Sultan Sharafuddin

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 07 Mar 2023 8:49PM

Sultan Sharafuddin Idris Shah - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah supaya peranan utama mentadbir institusi agama Islam diserahkan kepada golongan ulama dan profesional yang bebas daripada sebarang pengaruh politik.

Baginda bertitah, bagi memastikan ia tercapai, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) berperanan memastikan mereka yang dilantik mampu melaksanakan tanggungjawab selari tuntutan al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.

Sehubungan itu, Sultan Sharafuddin menzahirkan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi pihak Majlis Raja-raja atas pelantikan Menteri Hal Ehwal Agama di Jabatan Perdana Menteri dalam kalangan bukan ahli politik.

“Ia bagi menjamin prinsip pengasingan kuasa yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan yang berkaitan dengan pentadbiran agama Islam di antara Eksekutif dan Raja-raja Melayu dipelihara. Ini juga bersesuaian dengan prinsip Demokrasi Berparlimen Raja Berperlembagaan.

“Dengan pelantikan Menteri Hal Ehwal Agama yang baharu ini adalah diharapkan hubungan kerjasama antara Persekutuan dan negeri dalam hal pentadbiran agama Islam akan terjalin lebih erat selari ajaran al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. 

“Seharusnya syiar Islam diletakkan di tahap tertinggi, lebih tinggi daripada persaingan yang mungkin boleh mengakibatkan konflik serta perpecahan ummah,” titah baginda selaku Pengerusi MKI sempena mesyuarat MKI ke-69 di Istana Melawati, Putrajaya, semalam.

Sultan Selangor bertitah, martabat Institusi Raja-Raja Melayu berada di atas sebarang percaturan parti politik kerana Institusi Raja-Raja Melayu ialah pemegang amanah yang menjadi tonggak kesetiaan rakyat.

Baginda turut menzahirkan harapan agar mesyuarat MKI itu akan menjadi titik tolak penting dalam usaha mengembalikan peranan mentadbir agama Islam kepada pihak yang berhak.

“Usaha ini amatlah penting agar MKI mampu mengimbangi antara kuasa, hak dan peranan Raja-Raja Melayu di dalam hal ehwal Islam di peringkat Persekutuan serta menjaga hubungan baik dengan negeri-negeri. 

“Ia juga bertujuan memenuhi aspirasi umat Islam di Malaysia, terutama yang berkaitan dengan dasar bidang pengurusan, perundangan, pendidikan dan penyelarasan fatwa,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin juga berharap agar semua wakil rakyat dan menteri akan menumpukan usaha menyelesaikan pelbagai kemelut yang sedang dihadapi rakyat serta mengembalikan kemakmuran dan kegemilangan negara sebagaimana yang telah diamanahkan.

“Beta menyeru agar semua pihak memberikan sokongan dan dukungan padu kepada usaha mendaulatkan Islam dan memperkasakan MKI dan meletakkan pentadbiran Institusi Agama Islam di peringkat Persekutuan pada landasan yang sepatutnya.

“Wakil-wakil di negeri masing-masing juga hendaklah mengusulkan apa-apa cadangan yang telah dilaksanakan di peringkat negeri yang sesuai dikongsikan untuk kepentingan bersama bagi negara kita dan umat Islam,” titah baginda.

Sementara itu, Sultan Sharafuddin turut memuji pendirian Perdana Menteri yang tidak mengiktiraf golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) serta konsep negara sekular.

Titah baginda, jaminan itu bertepatan waktunya untuk memberi keyakinan kepada rakyat bahawa kerajaan serius memelihara prinsip Islam berteraskan Ahli Sunnah Wal Jamaah. – Getaran, 7 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Sultan Selangor Ulangi Amaran Tak Benar Wakil Rakyat Politikkan Masjid, Surau

2

Semasa 1 minggu yang lalu

‘Berbeza Agama Tidak Memisahkan Ibu Saya Dan Makcik Junaidah’ - Ka Siong

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Pemimpin Pembangkang Ditangkap Bukti Kerajaan Amal Politik Balas Dendam

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Ahli Parlimen Pembangkang Anggap Siasatan Ke Atas Muhyiddin ‘Penganiayaan Politik’

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Terbabit Penipuan Jual Darjah Datuk Seri Ratusan Ribu, 2 Individu Didakwa

oleh Farhana Farush

Semasa 5 jam yang lalu

Cadangan Cagar Wang Caruman KWSP Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Baru Pahat Menurun Kepada 10,396 Pagi Ini

Politik 1 hari yang lalu

Dakwa PKR Lawan Al-Quran, Abdul Hadi Dicabar Buat Kenyataan Jelas

oleh Wartawan Getaran