Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 3 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 3 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Belajar Daripada BERNAS, Top Glove Digesa Kongsi Keuntungan Dengan Penoreh

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Mar 2023 5:45PM

Sebelum ini, Top Glove dilaporkan menutup suku terakhir tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Ogos tahun lalu dengan kerugian akibat peningkatan kos dan penyeragaman permintaan untuk sarung tangan getah - Gambar Fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (Kubang Kerian-PN) menggesa syarikat lain untuk mengikut jejak langkah Padiberas Nasional Bhd (BERNAS) berkongsi keuntungan syarikat itu dengan pesawah.

Tuan Ibrahim yang juga mantan Menteri Alam Sekitar dan Air, menamakan Top Glove Corporation Bhd dengan menggesa syarikat itu untuk menyumbang kepada penoreh getah yang miskin.

“Alangkah baiknya jika syarikat lain, seperti Top Glove, yang mengaut keuntungan berjuta-juta (ringgit) dengan membekalkan sarung tangan getah secara global semasa pandemik COVID-19, turut menyumbang kepada (kesejahteraan) penoreh getah.

“Penoreh getah menghadapi pelbagai kesukaran, termasuk kos getah yang tidak stabil dan tidak mampan,” katanya semasa sesi perbahasan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat, hari ini.

Tuan Ibrahim Tuan Man menggesa Top Glove Corporation Bhd untuk menyumbang kepada penoreh getah yang miskin - Gambar Fail
Tuan Ibrahim Tuan Man menggesa Top Glove Corporation Bhd untuk menyumbang kepada penoreh getah yang miskin - Gambar Fail

Beliau juga melabelkan keputusan kerajaan menaikkan harga siling getah sebanyak 20 sen daripada RM2.50 kepada RM2.70 sebagai "tidak membantu" dengan mendakwa penoreh getah di seluruh negara berdepan kesulitan.

Sebelum ini, Top Glove dilaporkan menutup suku terakhir tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Ogos tahun lalu dengan kerugian akibat peningkatan kos dan penyeragaman permintaan untuk sarung tangan getah.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim (Tambun-PH) sewaktu pembentangan Rang Undang-Undang Bekalan pada Jumaat lalu mengumumkan, BERNAS bersetuju untuk berkongsi 30 peratus keuntungan bersihnya daripada import beras dengan pesawah.

Pada 5 Disember tahun lalu, Anwar menjanjikan bantuan RM60 juta kepada pesawah di seluruh negara sebagai sebahagian daripada langkah awal untuk menghapuskan monopoli BERNAS terhadap industri beras sejak sekian lama.

Beliau juga memberi jaminan bahawa kerajaan tidak lagi membenarkan monopoli industri oleh tokoh tertentu yang memangsakan petani kecil. – The Vibes, 1 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Anggap Orang Miskin Boleh Diupah Buat Demonstrasi Satu Penghinaan - Hamzah

2

Sukan 2 minggu yang lalu

JDT Salur Hasil Jualan Tiket Perlawanan Kepada Mangsa Banjir Di Johor

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Bajet 2023: BERNAS Kongsi 30 Peratus Keuntungan Bersih Import Beras Dengan Pesawah

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Dewan Rakyat Panas, Tuan Ibrahim Dakwa Titah Agong Disediakan Putrajaya

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

AS: Penyerang Tembak Mati 6 Orang Dikenalpasti Sebagai Audrey Hale

Politik 1 hari yang lalu

Melaka Mungkin Bentuk Kerajaan Perpaduan - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Ibu Bapa Tidak Perlu Risau Lagi, Astro Baharu Dilengkapi Dengan Fitur Yang Selamat Untuk Tontonan Kanak-Kanak 

Astro tekad menjadi platform pilihan utama ibu bapa untuk mendapatkan hiburan terbaik untuk anak-anak mereka.

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Semasa 1 jam yang lalu

SPRM Teliti Dakwaan Kempen PRU-15 PN Dibiayai Syarikat Perjudian

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain