Berita Terkini

6 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 7 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 7 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 7 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 7 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


T20 Nikmati Lebih Satu Pertiga Subsidi Petrol, Mengatasi B40

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 28 Feb 2023 2:01PM

Ahmad Maslan berkata, inilah sebabnya kerajaan merancang untuk melaksanakan versi subsidi yang disasarkan pada masa hadapan, kerana penjimatan daripada wang itu boleh digunakan untuk tujuan lain yang lebih bermakna - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dewan Rakyat hari ini diberitahu sebanyak 35 peratus subsidi untuk petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) tahun lalu dinikmati oleh individu dalam kumpulan pendapatan T20.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan (Pontian-BN) berkata, jumlah itu merangkumi RM17.8 bilion daripada keseluruhan RM50.8 bilion subsidi yang diperuntukkan kerajaan untuk tujuan tersebut.

Anehnya, angka itu lebih tinggi daripada subsidi untuk golongan B40.

Menurut Ahmad, hanya 24 peratus daripada subsidi kerajaan untuk petrol, diesel dan LPG digunakan oleh golongan berpendapatan rendah.

Tambahnya, baki 41 peratus dinikmati oleh kumpulan M40.

Ahmad berkata, inilah sebabnya kerajaan merancang untuk melaksanakan versi subsidi yang disasarkan pada masa hadapan, kerana penjimatan daripada wang itu boleh digunakan untuk tujuan lain yang lebih bermakna.

Ahmad Maslan berkata, hanya 24 peratus daripada subsidi kerajaan untuk petrol, diesel dan LPG digunakan oleh golongan berpendapatan rendah - Gambar Fail
Ahmad Maslan berkata, hanya 24 peratus daripada subsidi kerajaan untuk petrol, diesel dan LPG digunakan oleh golongan berpendapatan rendah - Gambar Fail

“Jika kita berhenti memberi subsidi kepada T20, kita boleh menjimatkan kira-kira RM15 hingga RM17 bilion.

“Anda (Ahli Parlimen) boleh bayangkan berapa banyak inisiatif lain yang boleh kita laksanakan untuk membantu rakyat dan dalam pengurusan 26 kementerian,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Ahmad berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan, Datuk Ahmad Amzad Mohamed (Kuala Terengganu-PN) sama ada kerajaan bercadang untuk memperkenalkan subsidi bersasar untuk petrol.

Terdahulu, Ahmad mendedahkan secara keseluruhannya, kerajaan telah membelanjakan RM66.3 bilion tahun lalu untuk subsidi berasaskan kepenggunaan dengan antara lain termasuk minyak masak, ayam dan telur serta tarif elektrik.

Beliau berkata, walaupun peruntukan subsidi membantu mengurangkan kesan kenaikan kos sara hidup, pelaksanaannya juga menyebabkan ketirisan.

Katanya, salah satu contoh ialah penyeludupan diesel sambil menyatakan perbezaan besar dalam nilai pasaran dan harga bersubsidi barangan itu menjadikannya amat dikehendaki.

Tambahnya, kerajaan kini sedang mengkaji kemungkinan melaksanakan subsidi bersasar serta mengenal pasti mekanismenya.

“Pelaksanaannya masih akan memberi manfaat kepada sebahagian besar rakyat Malaysia, tanpa sebarang implikasi besar terhadap kos sara hidup,” katanya. – The Vibes, 28 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

Kerajaan Sasar Muktamad Pelan Subsidi Diesel Menjelang Ogos โ€“ Ahmad Maslan

2

Semasa 18 jam yang lalu

Sudsidi Bersasar, Harga Barangan Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

3

Semasa 1 hari yang lalu

MRSM Berbayar Tidak Sekali-Kali Ambil Hak B40 - ANSARA

4

TARA 1 minggu yang lalu

Menu Rahmah Satukan Semua, Tidak Kira Latar Belakang Ekonomi

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara โ€“ MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Kerajaan Sasar Muktamad Pelan Subsidi Diesel Menjelang Ogos โ€“ Ahmad Maslan

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Tayar Harga Rahmah, Inisiatif Dania Garage Hargai Pelanggan

oleh Sophia Ahmad

Semasa 16 jam yang lalu

Ahmad Zahid Dibenar Simpan Pasport Untuk Perjalanan Rasmi - Mahkamah Rayuan

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 11 jam yang lalu

Penguatkuasa Kasari Warga Emas, 9 Saksi Dipanggil

oleh Aiman Sadiq