Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Perkenalkan Mekanisma Efektif Pantau Pelaksanaan Belanjawan 2023 - Lam Thye

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Feb 2023 7:00AM

Lee Lam Thye - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan Perpaduan dicadangkan memperkenalkan mekanisma yang efektif bagi memantau pelaksanaan Belanjawan 2023, sekali gus menutup ruang untuk berlakunya ketirisan dan penyelewengan.

Pengerusi Pertubuhan Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, perkara tersebut selaras dengan hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tidak mahu berkompromi dengan korupsi dalam pentadbirannya.

Katanya, integriti dan kecekapan penjawat awam melaksanakan tugas bagi melancarkan perancangan kerajaan dalam belanjawan amat penting, terutamanya dalam aspek pentadbiran negara.

“Saya mencadangkan supaya Ketua Setiausaha Negara memperkenalkan mekanisma seperti sistem audit yang cekap di setiap kementerian dalam menangani isu ketirisan dan penyelewengan.

“Sistem audit dalaman di setiap kementerian perlu diperkukuh supaya dapat memantau pelaksanaan perancangan kerajaan dalam Belanjawan 2023 dengan berkesan,” katanya kepada Getaran.

Lam Thye berkata, beliau juga mencadangkan supaya kerajaan menetapkan garis masa untuk melaksanakan setiap perancangan, sekali gus dapat mengatasi kerenah birokrasi.

Jelasnya, kerenah birokrasi di peringkat pelaksana antara masalah utama yang perlu diatasi supaya golongan sasaran dapat menerima bantuan diperuntukkan kerajaan pada kadar segera.

“Jangka masa itu juga perlu ditetapkan untuk pengagihan peruntukan kepada golongan sasaran terutamanya di waktu yang genting ini.

“Sebagai contoh, kebiasaannya bantuan kepada golongan B40 yang diperuntukkan mengambil masa yang lama untuk diluluskan namun jika kerajaan sudah menetapkan jangka masa, ia perlu ditepati,” katanya.

Beliau berkata, Belanjawan 2023 yang menelan belanja sebanyak RM388 bilion adalah suatu jumlah yang sangat besar dan menerima reaksi positif oleh rakyat secara keseluruhannya.

“Walaupun ia tidak dapat memuaskan hati semua pihak namun ia amat memberangsangkan dalam membantu masyarakat terutamanya golongan susah dan miskin,” katanya.

Kelmarin, Anwar yang juga Menteri Kewangan membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat.

Bertemakan Membangun Malaysia MADANI, Belanjawan 2023 menyaksikan peruntukan RM388.1 bilion, masing-masing RM289.1 bilion untuk perbelanjaan mengurus, belanja pembangunan (RM99 bilion) dan RM2 bilion lagi bagi simpanan luar jangka.

Ia turut mencakupi 12 ikhtiar utama berlandaskan tiga tekad, iaitu pemacuan ekonomi terangkum dan mampan; reformasi institusi dan tatakelola bagi memulih keyakinan serta keadilan sosial untuk menyederhana kesenjangan. - Getaran, 27 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Peruntukan Belanjawan 11 Kementerian Diluluskan Pada Minggu Keenam Sidang Dewan Rakyat

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Peruntukan RM750 Juta Bagi Program IPR Mencukupi - Rafizi

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Kerajaan Belum 'Menoktahkan' Pelaksanaan Semula GST - Ahmad Maslan

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Gaji Permulaan Rendah Antara Faktor Simpanan Rendah - KWSP

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Kerajaan Sasar Muktamad Pelan Subsidi Diesel Menjelang Ogos – Ahmad Maslan

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 9 jam yang lalu

Penguatkuasa Kasari Warga Emas, 9 Saksi Dipanggil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja

Sukan 1 hari yang lalu

Hasrat Yew Sin-Ee Yi Ke Final Terbuka Switzerland Tidak Kesampaian