Berita Terkini

9 jam yang lalu: RM9.6 juta untuk baik pulih 39 klinik daif di Kelantan - Dr Zaliha 9 jam yang lalu: KPDN Labuan lumpuh sindiket seludup minyak kecil-kecilan 9 jam yang lalu: Operasi SAR kesan kanak-kanak dikhuatiri lemas di Tanjung Malim disambung esok - Bomba 9 jam yang lalu: CDM akan segera sampaikan keperluan atlet RTG kepada Hannah 10 jam yang lalu: Tiga lelaki dikesan menyamar sebagai polis di Lebuhraya Utara Selatan

IKUTI KAMI


SPRM Laksana Program Bersasar, Cegah Isu Kartel Dan Ketirisan Dana Kerajaan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Apr 2023 9:15AM

SPRM turut mengambil pendekatan menyebarluaskan antirasuah menerusi pendidikan formal dan tidak formal di institusi pengajian tinggi awam dan swasta serta peringkat sekolah menengah dan rendah dengan kerjasama Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melaksanakan program bersasar melibatkan sektor perolehan kerajaan, sektor dana awam/peruntukan kerajaan dan sektor penguatkuasaan sepanjang tahun ini bagi mencegah berlakunya amalan rasuah.

Pengarah Bahagian Pendidikan Masyarakat (PenMas) SPRM Datuk Razim Mohd Noor berkata program itu, yang akan dilaksanakan menerusi bahagian berkenaan, memberi tumpuan terhadap isu kartel, ketirisan dana kerajaan, pelanggaran undang-undang dan ketidakcekapan dalam mengutip hasil kerajaan.

“Setakat April tahun ini, sebanyak 33 program bersama agensi penguatkuasaan telah diadakan di seluruh negara. Selain itu, sebanyak 74 program turut dijalankan bersama kementerian dan agensi kerajaan yang berisiko serta yang menerima peruntukan besar dalam Belanjawan 2023.

“Antaranya program dialog SPRM bersama Jabatan Kerja Raya yang diadakan bagi memastikan jabatan itu meneruskan tata kelola yang baik dalam pengurusan projek,” katanya dalam wawancara khas di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya baru-baru ini.

Beliau berkata pada masa sama, SPRM turut mengambil pendekatan menyebarluaskan antirasuah menerusi pendidikan formal dan tidak formal di institusi pengajian tinggi awam dan swasta serta peringkat sekolah menengah dan rendah dengan kerjasama Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

“Antaranya pelaksanaan Modul Kursus Integriti dan Antirasuah (KIAR) secara elektif yang telah ditawarkan kesemua Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta selain kursus KIAR Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) bagi pelajar pengambilan sijil dan diploma,” katanya.

Bagi program pendidikan tidak formal pula, SPRM menyasarkan pelajar sekolah rendah dan menengah melalui program Wira Anti Rasuah (WAR) serta program pertandingan bertema mengikut takwim KPM.

“Di peringkat pengajian tinggi pula, pengisian adalah berbentuk kelab seperti Angkatan Mahasiswa Antirasuah (AMAR), pertandingan Debat IPT Piala Ketua Pesuruhjaya SPRM, Konvensyen Mahasiswa Antirasuah, Konvensyen AMAR dan siri dialog mahasiswa bersama pegawai SPRM,” katanya.

Razim berkata bagi pendekatan pendidikan tidak formal untuk masyarakat pula, ia disebar luas dalam program berbentuk kesedaran dan pengetahuan berkaitan antirasuah yang memfokus kepada golongan sasar.

 “Ia dilaksanakan mengikut fungsi dan cawangan, contohnya jika agensi kerajaan, ia menyasarkan penjawat awam dan jika cawangan sosiobudaya pula, ia menyasarkan masyarakat dan pemimpin berpengaruh di dalam masyarakat,” katanya.

Mengulas persepsi dan aspek keberkesanan program yang telah dianjurkan, Razim berkata 92.9 peratus daripada 6,471 responden terdiri daripada penjawat awam, pelajar, pekerja sektor swasta, orang awam dan badan bukan kerajaan (NGO) memberikan maklum balas inisiatif yang dilakukan oleh SPRM itu sebagai amat baik.

Beliau berkata daripada 92.9 peratus responden itu, sebanyak 57.1 peratus merupakan penjawat awam; pelajar (24.7 peratus); pekerja sektor swasta (11.9 peratus); orang awam (4.3 peratus) dan NGO (1.9 peratus).

Dapatan itu diperoleh hasil Kajian Penilaian Keberkesanan Program Antirasuah SPRM 2022 yang dilaksanakan mulai 3 Mac 2022 selari dengan Seksyen 7(f) Akta SPRM 2009 iaitu mendidik dan mendapatkan sokongan masyarakat dalam memerangi rasuah.

Mengulas lanjut,  Razim berkata hasil kajian itu juga mendapati sebanyak 93.8 peratus responden berpandangan segala tindakan membanteras rasuah yang dilakukan SPRM adalah sangat berkesan.

Katanya pada masa sama, SPRM akan memperkenalkan Kajian Mengenai Rasuah di Malaysia (MaCos) dengan kerjasama Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), selaku agensi utama dalam bidang perangkaan.

Beliau berkata kajian itu akan melibatkan khidmat tenaga pakar serta bantuan teknikal daripada Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) selain ahli akademik Universiti Kebangsaan Malaysia.

“Kajian ini akan menggunakan kerangka konseptual berdasarkan indikasi persepsi, pengalaman dan data pentadbiran. Maka akan ada tinjauan-tinjauan yang akan dijalankan berasaskan modul penduduk, perniagaan dan penjawat awam,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Siasatan Dakwaan Wujud Unsur Rasuah RM399 Juta: PETRONAS Sentiasa Pertingkat SOP

2

Semasa 1 minggu yang lalu

‘Konspirasi Jatuhkan Saya Akan Didedahkan, Mereka Heret…’ - Guan Eng

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Dakwaan Rasuah Libatkan Projek Petronas Disiasat - SPRM

4

Semasa 1 minggu yang lalu

‘Saya Tak Kata Siasatan Dihentikan, Digugur, SPRM Berhak… ‘ - Azalina

Sorotan

1

Abd Halim Bangga Jadi Anak Nelayan, Beri Kelebihan Dalam Acara Kolam Renang

2

8 Termasuk 7 Pesilat Cedera Ringan MPV Dinaiki Langgar Lori

3

Lim Kit Siang, Allahyarham Nik Abdul Aziz Terima Gelaran Tan Sri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Caj Klinik Kesihatan: ‘Terlalu Rendah Tetapi Jika Mahu Naikkan Pertimbang Kemampuan Rakyat’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

Malaysia Maju Dan Membangun Di Bawah Naungan Agong - Komuniti Diplomat

Sukan 1 hari yang lalu

Sukan APG Kemboja 2023 Buka Tirai Dengan Percikan Bunga Api

Semasa 1 hari yang lalu

3 Maut, 3 Lagi Cedera Dirempuh Kereta Di Bawah Jejambat NKVE