Berita Terkini

2 jam yang lalu: Malaysia destinasi mesra Muslim terbaik OIC 2 jam yang lalu: Bali keluar panduan etika untuk pelancong 2 jam yang lalu: Bursa Malaysia akan ditutup pada 5 Jun sempena cuti umum Hari Keputeraan Agong 2 jam yang lalu: Dua remaja ditemukan lemas di Sungai Pahang 2 jam yang lalu: Zambry mulakan lawatan kerja ke Perancis dengan bertemu rakan sejawatan Catherine Colonna

IKUTI KAMI


RUU Perbekalan 2023 Dibentangkan Untuk Bacaan Kali Kedua Di Dewan Negara

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Mar 2023 2:00PM

Anwar Ibrahim - Gambar Jabatan Penerangan Malaysia

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rang Undang-undang Perbekalan 2023 (Belanjawan 2023) hari ini dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Dewan Negara oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan pindaan yang diluluskan di Dewan Rakyat petang semalam.

Dalam pembentangan rang undang-undang itu, Anwar berkata Belanjawan 2023 dirumuskan sebagai langkah untuk mendepani tentangan semasa yang mencakupi soal iktisas, tata kelola pentadbiran, langkah pemacuan pertumbuhan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

Beliau berkata pentadbiran ini mengambil pendekatan dasar belanjawan yang mengembang dengan Belanjawan 2023 memperuntukkan RM388.10 bilion iaitu RM289.1 bilion ringgit untuk perbelanjaan mengurus manakala RM99 bilion bagi perbelanjaan pembangunan termasuk RM2 bilion ringgit simpanan luar jangka.

Justeru, kerajaan beriltizam untuk mengurangkan defisit fiskal 2023 kepada lima peratus ketimbang 5.6 peratus tahun lepas, katanya.

“Keputusan untuk mengurangkan defisit ini kritikal untuk memulihkan keyakinan pelaburan domestik dan (dari) luar negara, dan kedua ia mempamerkan satu sikap pengurusan kewangan yang lebih bertanggungjawab.

“Kita menjangkakan sekiranya trend ini berterusan, kita dapat mencapai defisit yang dianggap terkawal iaitu sekitar 3.2 peratus menjelang 2025,” katanya.

Anwar berkata Sabah dan Sarawak meraih manfaat besar daripada Belanjawan 2023 dengan peruntukan pembangunan masing-masing sebanyak RM6.5 bilion dan RM5.6 bilion.

“Tumpuan Sabah dan Sarawak jauh lebih tinggi dan ia pada mulanya dipertikaikan, dan saya jelaskan kerana kadar pembangunan, kawasan pedalaman dan kemudahan asasnya terlalu daif,” katanya.

Justeru beliau mahu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) diteliti bagi memberi manfaat serta mempercepat proses kelulusan projek di kedua-dua negeri berkenaan.

Dewan Rakyat semalam meluluskan RUU tersebut melalui undian suara majoriti. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

Ada Kumpulan Cuba Salah Guna Gambar Saya Lawat Gereja Di Kajang – PM

2

Semasa 14 jam yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

3

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Umum Peruntukan RM3 Juta Atasi Masalah Air Di UMS

4

Semasa 1 hari yang lalu

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Sukan 12 jam yang lalu

Zii Jia Harap Isu Antara Peminat Dan Media Selesai Secara Baik

Semasa 10 jam yang lalu

Jambatan Bagan Datuk Dibuka Hari Ini

Semasa 10 jam yang lalu

KP IKIM Diarah Beri Kerjasama Siasatan Insiden Bumbung Dewan Runtuh

oleh Susan Albert

Sukan 14 jam yang lalu

RTG Sedia Pertimbang Biaya Pemain Badminton Profesional Ke Kejohanan Antarabangsa