Berita Terkini

44 minit yang lalu: Perumahan bermasalah beri kesan tidak langsung kepada 125,000 isi rumah- Akmal Nasrullah 1 jam yang lalu: Lawatan negara Presiden Singapura Halimah Yacob ke Malaysia bukti hubungan kukuh, persaudaraan erat kedua-dua negara dan rakyat - Agong 2 jam yang lalu: Polis sedang siasat video tular dua lelaki hina Nabi - Saifuddin 3 jam yang lalu: Kelantan beri bantuan Hari Raya RM700 kepada penjawat awam negeri - Menteri Besar 4 jam yang lalu: Cadangan cagaran KWSP bagi pembiayaan kewangan bank tidak bercanggah dengan Seksyen 51, Akta KWSP - PM Anwar

IKUTI KAMI


Anwar Sempurnakan Majlis Penutup Persidangan Antarabangsa AbdulHamid AbuSulayman Di UIAM

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 23 Feb 2023 7:00AM

Anwar Ibrahim - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam menyempurnakan majlis penutup ‘Persidangan Antarabangsa AbdulHamid AbuSulayman: Sumbangan Intelektual dan Reformasi Pendidikan’ di Dewan Utama, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak, dekat sini.

Kehadiran Perdana Menteri bagi menghargai jasa perjuangan Allahyarham Prof Emeritus Datuk Dr AbdulHamid AbuSulayman memartabatkan dunia pendidikan dan inovasi Muslim dalam dunia pendidikan, selain AbdulHamid merupakan rektor kedua UIAM dari 1988 hingga 1998.

“AbdulHamid, sememangnya seorang yang terkenal dengan semangatnya yang ingin melakukan perubahan … sebab itulah saya mempopularkan ‘asmatul aqal’ kerana ia merupakan krisis minda Muslim yang seiring dengan islah al-fiqh,” kata beliau ketika mengakhiri ucapannya pada majlis itu. 

Turut hadir anak perempuan AbdulHamid, Muna AbuSulayman, Rektor UIAM Prof Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak dan Presiden International Institute of Islamic Thought (IIIT) UIAM Dr Hisham Altalib.

Persidangan yang diadakan selama dua hari bermula semalam dengan dihadiri 300 peserta dari pelbagai negara itu mengetengahkan lapan tema perbincangan berkaitan isu dalam dunia pendidikan berteraskan Islam serta pengaruh dan perwatakan AbdulHamid.

Persidangan tersebut dianjurkan oleh International Institute for Muslim Unity UIAM dengan kerjasama IIIT UIAM and FairFax University of America.

Dalam majlis sama, Anwar turut melancarkan empat buah buku yang meliputi hal berkaitan transformasi dalam dunia pendidikan, kekeluargaan serta budaya dan perbandingan antara pemikir barat dan pemikir timur.

Buku-buku berkenaan ialah "Bringing Higher Education to a Greater Height: A Festschrift in Honour of AbdulHamid AbuSulayman"; "Sixty Years between East and West: Planning, Perseverance and Implementation"; "Bias in Popular Culture: The Power of Visual and Linguistic Narratives" dan "Parent-Child Relations a Guide to Raising Children". - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Cagaran Wang Caruman KWSP Untuk Buat Pinjaman Bank Tidak Bercanggah Akta KWSP - PM

2

Semasa 3 jam yang lalu

60 Syarikat Gergasi, Multinasional Diminta Tampung Pembiayaan TVET - Anwar

3

Semasa 3 jam yang lalu

Guan Eng Tidak Pernah Batalkan Pengecualian Cukai Yayasan Albukhary – Anwar

4

Semasa 1 hari yang lalu

PM Sedih Menyaksikan Pantomin Tragedi Berdarah Lahad Datu

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kakitangan Hospital Didakwa Memandu Bawah Pengaruh Alkohol

Semasa 1 hari yang lalu

Pindaan 2 Akta Berkaitan Komunikasi Bolehkan Isu 3R Ditangani - Fahmi

Semasa 5 jam yang lalu

Projek Tebatan Banjir Disegerakan Untuk Kurangkan Impak Bencana - Anwar

Sukan 17 jam yang lalu

Ada Sesiapa Nak Main Untuk Pasukan Wanita JDT? – TMJ

oleh Susan Albert