Berita Terkini

2 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 3 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 3 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Perdana Menteri Harus Beri Jaminan Mahasiswa 'Dilindungi' Jika Bersuara Mengkritik Kerajaan 

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Feb 2023 9:37PM

Golongan itu perlu dilindungi dan didorong untuk bersuara tanpa ada sebarang rasa takut atau halangan daripada mana-mana pihak. - Gambar hiasan pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu memberi jaminan agar mahasiswa tidak terdedah kepada sebarang intimidasi daripada universiti serta autoriti sekiranya mengkritik kerajaan. 

Ketua Biro Mahasiswa Angkatan Muda Keadilan (AMK), Aliff Naif Mohd Fizam berkata, golongan itu perlu dilindungi dan didorong untuk bersuara tanpa ada sebarang rasa takut atau halangan daripada mana-mana pihak. 

"Mahasiswa seharusnya dibenarkan bersuara, berhimpun dan mengkritik tanpa dipanggil oleh polis atau pentadbiran universiti.

"Sudah tamat era mahasiswa dimomokkan dengan ugutan daripada autoriti hanya kerana menyatakan pandangan bersifat kritikan dan melawan," katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Perdana Menteri yang membuka ruang kepada mahasiswa di universiti awam mahupun swasta sekiranya mempunyai sebarang kritikan atau teguran kepada kepemimpinan kerajaan.

Anwar sebelum ini menegaskan, kerajaan terbuka untuk dikritik dan ditegur namun ruang memberi pandangan itu tidak termasuk dalam hal yang mencerca, melibatkan isu perkauman serta fahaman agama yang melampau.

Perdana Menteri berkata, beliau sudah memaklumkan perkara itu kepada Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.

Anwar menegaskan, pihaknya mahu KPT meninggalkan amalan lama yang telah lapuk dan menggalakkan pelajar untuk berfikiran lebih kritikal dan kreatif.

Dalam pada itu, Aliff Naif berkata, pihaknya amat mendokong sikap keterbukaan Perdana Menteri yang telah memberi ruang kepada mahasiswa untuk mengutarakan pandangan mereka terhadap pemerintah. 

Beliau berkata, ia adalah langkah penting dalam mempromosikan demokrasi yang mampu memastikan suara mahasiswa sebagai mekanisme semak dan imbang kepada kerajaan mampu didengari  serta dihormati. 

"Dari sini, sebuah suasana baharu universiti dapat dibentuk supaya menjadi lebih kritikal seiring aspirasi kerajaan untuk mewujudkan kesatuan mahasiswa di seluruh negara.

"Sudah tentu, seperti yang ditekankan juga Perdana Menteri bahawa kritikan itu perlu berasaskan fakta dan tidak didasari sifat perkauman melampau," katanya. 

Dengan kebebasan mengkritik itu, Aliff Naif berkata, mahasiswa yang mahu bersuara menegur kerajaan harus bertanggungjawab ke atas kenyataanya agar tidak melanggar prinsip hidup masyarakat majmuk dan konsep Malaysia Madani. 

"Kami juga menyeru kepada mahasiswa lain untuk berani mengutarakan pandangan dan menyampaikan kritikan yang membina bagi pembangunan negara. 

"Kami berharap bahawa dengan kenyataan Perdana Menteri ini, akan ada lebih banyak ruang bagi mahasiswa untuk menyumbang dan berpartisipasi dalam memastikan kepentingan negara serta mahasiswa terus diambil kira," katanya. - Getaran, 16 Februari 2023
 

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 jam yang lalu

Anwar Puji Sikap Hun Sen Yang Hormati Kaum Muslim

2

Semasa 5 jam yang lalu

Tidak Timbul Soal PM Tidak Dialu-Alukan Di Arab Saudi - Penganalisis

3

Semasa 7 jam yang lalu

Malaysia, Kemboja Tingkatkan Kerjasama Dalam Pelbagai Sektor

4

Semasa 10 jam yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi Erat Hubungan Antarabangsa, Perdagangan Dan Aktiviti Islam

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 5 jam yang lalu

Tidak Timbul Soal PM Tidak Dialu-Alukan Di Arab Saudi - Penganalisis

Semasa 1 hari yang lalu

APMM Kelantan Tahan 4 Bot, 31 Nelayan Vietnam Ceroboh Perairan Negara

Sukan 17 jam yang lalu

Skuad Harimau Muda Julang Piala Merlion 2023